A’dan Z’ye Blog Kurma rehberi: wpmavi.com 

Hani hiç bilmediğiniz büyük bir şehirde adres ararken birisi yardımcı olduğunda çok sevinir “Allah razı olsun” diye duâ edersiniz ya. Burak ta (wpmavi) ile tartışmasız internet üzerinde bu duâları alan kişilerin başında geliyor.

Blog açmak deyince Türkiye’de ilk akla gelen rehber sitelerinden biri wpmavi.com. Şimdi Blogistan da sitenin kurucusu Burak Oran ile yaptığımız röportaj eşliğinde wordpress rehber sitesinde yolculuğa çıkacağız.

Burak Türkiye’de “domain, hosting satın alma, tercihi, wordpress internet sitesi kurma, blog açma, internetten para kazanma” konularında bildiklerini A’dan Z’ye harfi harfine kıskanmadan saklamadan, esirgemeden anlatan nadir insanlardan biri. Bu özverisi, çalışkanlığı, kılı kırk yararak adım adım bildiklerini bir öğretmen gibi anlatması Wpmavi yi kesinlikle başvuru ve referans kaynağı yaptı.

Hani malın zekatı olduğu gibi ilmin de öğrendiklerinin de zekatı vardır ya… Burak fazlasıyla veriyor bu zekatı. İnsanlara karşılık beklemeden sıfırdan blog açmayı adım adım anlatıyor. En ince detayına kadar yeni başlayanlara blog kurmayı öğretiyor. Bununla da kalmıyor kurduğunuz blogdan nasıl para kazanabileceğinizi tıpkı bir usta-çırak gibi öğretiyor size. Blogistan için ufak bir röportaj yaptık kendisiyle. Gelin biraz daha yakından tanıyalım Wpmavi.com ve Burak Oran’ı…

1.Wpmavi.com yolcuğu nasıl başladı? (kurmaya ne zaman karar verdin, ismi nasıl buldun)

Wpmavi.com yolculuğu bir çok başarısız projemden sonra başladı aslında. wpmavi’den önce sayısını tam hatırlamıyorum ama belki de onlarca farklı web site girişimim oldu ancak hepsinde de bir güzel başarısız oldum. Hatta bir projem için 1.5 yıldan fazla zaman harcadım. Hem de her gün en az 3 – 4 saat ilgilenerek ve ciddi emek sarf ederek geçirdim bu 1.5 yılı. Tabi ki sonuç olarak yine başarısız oldum.

En sonunda dedim ki madem bunca projene rağmen başarılı olamadın. Bari yıllardır edindiğin bu tecrübeyi insanlara aktar da insanların bir işine yarasın, insanlar başarılı olsun. Bunca verdiğin emek ve zaman da boşa gitmesin. Bir anlamı olsun dedim.

Wpmavi hikayesi böyle başladı. Bu yola hiç bir kar amacı gütmeden sadece bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi insanlara aktarma amacı ile çıktım. En başta hiç bir markalaşma ve kar amacı gütmediğim için de blogun ismi üzerinde hiç düşünmedim bile. Bir an önce bir isim belirleyip, yola koyulmak istedim. Bu yüzden de wp ( wordpress kısaltması ) ve renk olan maviyi  bir araya getirerek wpmavi ismini koyarak bir an önce işe koyuldum.

2.Sana göre iyi bir blog yazarı nasıl olmalı?

Bana göre bir blogun bir çok yazısı google’da hedeflediği kelimelerde ilk sıralarda yer alıyorsa bu blogun içeriklerini üreten kişi de gerçekten iyi bir blog yazarıdır. Zaten google “en iyi” seçmesini onlarca hatta yüzlerce kriter çerçevesinde yıllardır yapmaya çalışıyor. Bu konuda da oldukça başarılılar. Dolayısı ile onların en iyi olarak seçtiği benim için de gerçek anlamda en iyidir.

3.10 yıl sonra blogları ve blog yazarlığının geleceğini nasıl görüyorsun?

İnsanların işine yarayacak, bir fayda sağlayacak içerik üretimleri yapanların geleceği her zaman olacaktır. 10 yıl sonra da 30 yıl sonra da. Bu içerik üretimleri platform değişimlerine uğrayabilir ancak bu değişimin de büyük çapta olacağını hiç zannetmiyorum. Yani blog tarzı sitelerin de tercih edilebilirliğini büyük ölçülerde kaybedeceğini hiç düşünmüyorum.

Ancak yine de içerik üretimlerinin yazılı üretimlerden görsel (video) üretimlerine kaydığı da bir gerçek. Bu sebeple blog yazarlarının sadece yazılı değil, video bazlı içerik üretim konusuna da sektörde yerlerini kaybetmemek adına mutlaka ağırlık vermeye başlamaları gerektiğini düşünüyorum..

Özellikle son soruda bloggerlar için önemli ipuçları verdi. İçerik üretiminin tarihin her döneminde önemli olacağından sadece mecrasının değişebileceğinden bahsetti. Burak’ın da dediği gibi önemli olan blog yazarlarının popülerleşen mecralarda da içerik üretebilmeleri.

 

Burak tıpkı wpmavi gibi okunması kadar sohbet edilmesi de keyifli bir blogger. Zaten blogların da güzelliği bunda saklı değil mi? Hiç tanımadığınız birini blog yazılarından tanıyabilir, yorumlarla konuşabilir, arkadaşlık kurabilirsiniz. Çok okuyan, araştıran, kaliteli bir yazar satırlarında tanıtır, sevdirir kendini. Karakteri hoşunuza gider sanki kırk yıllık arkadaşmışçasına sohbet edersiniz. Wpmavi’de bu tarz bloglardan birisi. Bakmayın siz uzmanlık alanının wordpress olduğuna. Okumaya başladıktan sonra Burak’ı ve samimiyetini tanıyacak ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Siz de internette blog yazarı olmak istiyorsanız, nasıl blog yazarı olacağınızı bilmiyorsanız, sıfırdan blog açmak istiyorsanızblogdan sıfırdan para kazanmak istiyorsanız bu yolculukta size en kılavuzlardan biri wpmavi.com olabilir.


Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Share.
Leave A Reply