Bildiğiniz gibi Revue; e-posta bülteni oluşturup hızlı bir şekilde twitter, email ve diğer platformlara dağıtabileceğiniz yazdığınız içerikler üzerinden gelir kazanmanıza imkan veren bir platform.
Twitter 2021 yılında henüz adı Elon Musk ile anılmaya başlamadan önce e-posta bülteni platformu Revue’yi satın almıştı. Twitter profilleri, bloglar ve sosyal medya platformları ile direk entegre olabilen Revue pek çok yayıncı tarafından uzun süredir kullanılıyor.
Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınmasından sonra Revue’nin akıbetiyle ilgili ilk içeriğe, amirimiz Serdar Kuzuloğlu’nun dünya halleri 72.bülten’inde denk geldim. Ancak inanmak istemedim. Ardından ufak bir araştırma yapınca Twitter’ın Revue’yi kapatmasıyla ilgili Kristina God’un Medium yazısını buldum. Burada konuyla ilgili The Information haberini de görünce Revue ile ilgili endişelerim arttı. (Bu arada Kristina God takipçilerini Substack’e taşımış.)
İlk bültenlerinden beri takip ettiğim Erman Taylan’ın Dijital Ürünler‘i hepimizin severek takip ettiği Serdar Kuzuloğlu’nun Dünya Halleri ve daha birçok isim Revue platformunda içerik üreterek kolayca dağıtımını yapıyor. Eğer Elon Musk sonrası Twiter tarafından Revue’nin başına birşey gelirse Serdar Kuzuloğlu’nun 74.bültende aktardığı gibi takipçileri nereye taşıyacağız, hangi platform iyi tam bir muamma. Bu soruyu soran sadece bizler değiliz. Twitter’da bu konu oldukça hararetli bir şekilde tartışılıyor. Alternatifleri araştırdığımızda Mailchimp, Mailerlite, Sendinblue, Hubspot, Aweber, Getresponse, Active Campaigne, Convertkit vb. email araçları da pek tabi email bülteni olarak kullanılabilir. Ancak biz Revue kadar hızlı, basit ve verimli olanı arıyoruz. İlk aklımıza gelen en iyi 5 Revue alternatifi Substack, Beehiiv, Ghost, Medium görünüyor. Bunların dışında daha karışık ve büyük topluluklar için Convertkit ve Mailchimp’te tercih edilebilir.
Diğer platformlarla karşılaştırabilmeniz için öncelikle Revue’nin özelliklerine değinelim.
Revue nedir? Revue nasıl kullanılır?
Revue ‘de takipçi sayınız 200’ü geçtiğinde veya gelir kazanmaya başladığınızda Revue sizden %5 oranında komisyon alıyor. Revue ile bültenlerinizi, içeriklerinizi(metin,resim, podcast) hemen veya ileri tarihli yayınlayabiliyorsunuz. Revue Twitter tarafından satın alındığı için direk Twitter hesabınızla kayıt olabilir twitter profilinizden hemen bülten toplayabilirsiniz. Revue kullanan iyi içerik üreticileri: Serdar Kuzuloğlu Dünya Halleri, Erman Taylan Dijital Ürünler, Kayıp Rıhtım Bülten
Revue Substack Hangisi?
Her ikisi de kullanışlı, basit ve kolaydır. Revue’de 200 takipçi veya gelir elde etmeye başladığınızda %5 komisyon öderken Substack’de takipçiden bağımsız gelir elde etmeye başladığınızda %10 komisyon ödersiniz. Yani gelir elde etmezseniz Substack tamamen ücretsizdir. Substack ile ücretsiz olarak .substack.com domaini ile bülteninizi oluşturabilir veya tek sefer $50 ödeyerek kendi alan adınızla (domain ile) oluşturabilirsiniz. Revue’de ise satın aldığınız pakette kendinize özel domaini kullanabiliyorsunuz.
1. Substack
Revue kadar kullanımı basit, hızlı araçlardan biri Substack. Son dönemde diğer platformlar ile entegrasyon sayısı da oldukça arttı. Substack ile 50$ ödeyerek kendinize özel alan adında hemen yayın yapabilirsiniz. Ancak arayüz ve tasarım özellikleri renkler dışında aynı oluyor. Ayrıca yazının ücretli/ücretsiz mi olacağı, yorum yapılıp yapılamayacağı, hemen veya ileri tarihli gibi ne zaman yayınlanacağı ile ilgili tüm özelleştirmeleri yayınlamadan önce yapabilirsiniz. Substack kullanan iyi içerik üreticileri: Sıfırdan Globele, Fırat Demirel, Lennysnewsletter
2. Beehiiv
Substack gibi ücretsiz platformlardan biri de Beehiv. Beehiv’in en önemli farkı abone sayısına göre ücretlendirme yapması ancak gelir kazanmaya başladığınızda sizden herhangi bir komisyon almaması. Subtack ile Beehiiv’in bir diğer farkı gelişmiş özelleştirme seçeneği sunmasında. Bülteninizin ve web sayfalarınızı kendinize göre özelleştirebiliyorsunuz. Substack de olduğu gibi tavsiye sistemi(referral program) ile okurlarınızı büyütebilirsiniz.
3. Medium
Medium hepinizin yakından tanıdığı kişisel blog oluşturma platformu. Uzun süredir içerik yazarları tarafından kullanılıyor. Medium’da takipçi sayısında sınır bulunmuyor. Özel domain isterseniz yıllık 50$ gibi makul bir fiyat ödemeniz yetiyor. Twitter, Facebook ve diğer platformlar ile entegre en iyi araçlardan biri. Medium’da aktif çok kıymetli yazarlarımız var. Medium kullanan içerik yazarlarından bazıları: Serkan Ünsal, Evren Özmen, Read Write Web, Mert Erkal, Onur Dayıbaşı, Zafer Ayan, Turan Sert, Maddy Osman, Hüseyin Mert
4. Ghost
Aslında blog sitesi yapma aracı gibi görünse de aslında Ghost ‘ta tıpkı revue gibi bültenlerinizi yayınlayıp para kazanabileceğiniz platform. Ancak bunun için aylık 9$ dan başlayan paketlerden birini seçmeniz şart. Web sitesini dilediğinizi gibi özelleştirebiliyor ve tüm içerik araçlarını etkin bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Ghost kullanan iyi içerik oluşturucuları: buraksu.com
Bunların dışında Subkit, Buttondown, Letterhead, Gumroad, Mirror, every.to, tinyletter gibi alternatifler de bulunuyor. Sizin öneriniz varsa yorum kısmında yazarsanız listeyi genişletebiliriz.