Ad image

En etkileyici içerik nasıl yazılır

ahmetakdel
By
8 Min Read

Etkileyici bir içerik yazma

Blog yazarken dikkat edilmesi gerekenler

Artık her yaştan insanın kişisel veya farklı konularda blogu var. Peki iyi bir blog yazısı yazmanın püf noktaları neler? Blog yazarken nelere dikkat etmeliyiz? Bu yazımızda iyi bir blog yazısı yazmak için ipuçlarını anlattık. Bloglarınızın daha fazla okunması için faydalı öneriler var. Buyrun başlayalım haydi bismillah.

Hangi konuda yazarsak yazalım iyi bir blogger olmanın kuralları var. Kaliteli blog yazıları yazmak iyi bir blog oluşturmak istiyorsak daha iyi yazmak için gayret etmeliyiz. Ne de olsa kader gayrete aşıktır demiş Yunus Emre değil mi?

1.Etkileyici Başlık

Hangi yazı olursa olsun, eğer ziyaretçilere yazınızı okutmak istiyorsanız ilk bakışta onların dikkatini çekmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için etkileyici ve ilgi çeken bir başlığa ihtiyacınız var.

2.Alt Başlıklar

İçeriğinizle ilgili herşeyi başlıkta 5-10 kelime içine sıkıştıramazsınız. Bu nedenle konu başlıkları dediğimiz alt başlıklarda insanları etkileyecek başlıklar atarak yazı boyunca dikkatlerini yazıda tutabilir yazınızın tamamının okunmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu bölümde anahtar kelimelerinizi başlıklarda kullanmak SEO açısından sizi arama motorlarında bir adım öne çıkaracaktır.

3.Basit, Sade ve Anlaşılır Yazın

Blog yazılarınızın okunmasını istiyorsanız 7’den 70’e herkesin anlayabileceği sade bir dil kullanmalısınız. Kelime oyunları veya ağır ifadelerin yer aldığı bir birine bağlı uzun cümleler ziyaretçilerinizi kaçırmanıza neden olabilir.

4.Listeler Oluşturma

Artık internette insanların içerikleri tümüyle okuyabilecekleri kadar vakitleri yok. Bu nedenle bilgiyi sadeleştirerek maddeler halinde yazmanız daha fazla okunmanızı sağlar. Örneğin blog yazmanızı sağlayacak 11 ücretsiz araç gibi. Liste şeklinde içerik oluşturmanın Türkiye’de öncüsü Onedio.com dur.

5.Noktalama İşaretleri ve Yazım Kurallarına Dikkat

Yazınızın anlaşılır olmasını sağlayan bir diğer etken noktalama işaretleri ve yazım kurallarını doğru bir şekilde kullanmaktır. Bu konuda

Evren’in günlüğünde yazdığı önerilere bakmanızı tavsiye ediyorum. Şunları tavsiye ediyor en kadim blog yazarlarından Evren Soyuçok;

  • Bir yazı tamamlandığında mutlaka sesli olarak okunmalı.
  • Mümkünse ikinci bir kişiye de okutulmalı. Kulak, bir yazıdaki hataları yakalama konusunda gözden daha iyidir.
  • Bitmiş yazıdaki bütün “bir, de/da, ve, ile, ise”ler bulunup silinmeli.
    Metin tekrar okunmalı, çoğuna ihtiyaç olmadığı görülecek.
  • Bağlaçlar en aza indirilerek yazı fazlalıklardan arındırılmalı.
  • Cümle bozuklukları düzeltilmeli.
  • Cümleler arası kopukluk olmamasına özen gösterilmeli. Her cümlenin kendinden önceki cümleye bağlı olduğu gibi sonraki cümleye de bağlı olduğu unutulmamalı.
  • Yazım yanlışları düzeltilmeli.
  • Sözcük tekrarlarından kurtulmalı.
  • Fazla sözcükler cümleden çıkarılmalı.
  • Noktalama işareti fazlalılığı / eksikliği gibi kusurlar düzeltilmeli.
  • Bütün anlamlar sözcüklerdedir. Bu anlamlar, noktalama işaretleriyle verilmeye çalışılmamalı. Özellikle üç nokta (…), ünlem (!) ve noktalı virgülün (;) kullanılması gereken yerler iyi öğrenilmeli. Mümkünse bir yazıda nokta ve virgülden başka noktalama işareti kullanılmamalı.
  • Bir yazıda ne kadar çok noktalama işareti kullanılmışsa o yazıda biçimsel bir sorun var demektir.
  • Bir cümle, düzeltilemiyor ve işin içinden çıkılamıyorsa silinip baştan yazılmalı.
  • Anlatılmak istenen, gereksiz sözcük kullanmadan anlatılmaya çalışılmalı. Şöyle ki:
    “-makta/-mekte, -maktadır/mektedir, -mekteydi/-maktaydı/ -mıştır/-miştir, -dır/dir” ile biten eylemler en aza indirilmeli.
    Örneğin: Evren uzun süredir blog yazmaktadır. / yazar.
    Örneğin: Sait Faik, iyi öyküler yazmıştır. / yazdı.
    -olduğu sözcüğünden kurtmalı.
    Örneğin: “Görmüş olduğunuz” değil “gördüğünüz”, “yazmakta olduğu” değil “yazdığı” şeklinde kullanılmalı.
    “dedi” ile biten cümleler azaltılmalı.
    “En” sıfatı, mümkünse hiçbir metinde kullanmamalı. “En” çok öznel bir ifadedir.
    “Tüm, bütün” ifadeleri de fazlalıktır, çok gerekli değilse yazıdan çıkarılmalı.
    Örneğin: Hayatın tüm karmaşası / Hayatın karmaşası
  • Tek başına anlamı olmayan sözcükler, ne kadar az kullanılırsa dilin niteliği artar. Bu sözcükler, anlatılmak isteneni kolaylaştırsa da aslında cümle kurmayı, yazı yazmayı zorlaştırır.
  • “ile” bağlacı, “ve” yerine kullanılmıyorsa bir önceki sözcükle birleşik yazılmalı.
  • “ise”ler, kendinden önceki sözcüklerle birleşik yazılmalı hatta çok gerekli değilse cümleden çıkarılmalı.
  • “Böylece, öyle ki, o kadar ki, çünkü, bazen” gibi kullanımlar çoğunlukla bir şeyleri kurtarmak içindir. Bir yazıda bunlar mümkün olduğunca az kullanılmalı.
  • Bir cümle veya kelimeyi bir kez vurgulamak yeterlidir. Tırnak (“”) içine alınan kelime veya cümleyi aynı anda kalın ve eğik yazmaya gerek yok. Vurgulanmak istenen söz ya tırnak içine alınmalı ya eğik ya da kalın yazılmalı. Bir farklılığı belirtmek için birden fazla işarete, müdahaleye gerek yok.
  • Devrik cümle bir anlatım kusurudur. Ne yazılırsa yazılsın, baştan cümlelerin düz yazılacağı düşünülerek yazılmalı. Bir işlevi, bir amacı yoksa bir cümle devrilemez.
  • Elinizin altında her zaman yazım kılavuzu ve sözlük olmalı.
    Yazınızdaki yanlışlarla ilgili uyarıldığınızda bunu kişisel algılayıp tepki göstermek yerine memnun olun, doğruluğunu teyit edip yanlışı doğrusuyla değiştirin.
  • İyi yazabilmek için öncelikle çok iyi, nitelikli ve doğru bir kitap okuru olun. İyi bir blog yazısı için de iyi bir blog okuru olun. Blog yazarlığı, bloglardan öğrenilir. Blog yazarları diğer blog yazarlarından, bloglar diğer bloglardan çıkar.
    Blog yazılarınızı hangi türde yazmayı seviyorsanız o tür eserlerden beslenin. Benim tercihim ve önerim usta edebiyatçıların günlükleriyle Montaigne’nin Denemeler’i.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Son bir not: Daha iyi bir blog yazısı, Google aramalarında ilk sıralarda çıkmak ya da başlığından cümle kurulumuna kadar SEO kurallarına uygun bir yazı demek değil. Yazının Google’da bulunabilirliğiyle nitelikli olması bambaşka şeyler. Doğru cümlelerle nitelikli bir metin, SEO kurallarına uydurulmuş cümle yapılarına feda edilmemeli.[/box]

6.Mobil/Cep Telefonlarına Uygunluk

Mobil çağda yaşıyoruz. Bu nedenle yazılarınızın mobilde okunabilir olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.

7.Doğru Fontu Kullanma

Yazı ve blog karakterinize uygun insanların rahat bir şekilde okuyabileceği doğru fontu kullanmak blog yazarken dikkat edeceğiniz bir diğer önemli noktalardan.

8.Gerektiğinde Kalın/İtalik/Büyük Yazıları Kullanın

Yazı içerisinde gerektiğinde, okuyucunun ilgisini canlı tutacak şekilde kalın, italik ve büyük yazıları kullanın. Tüm paragrafı tamamen kalın, eğik ya da büyük yazmak yazınızın okunabilirliğini azaltır.

9.Hikaye Anlatımı/Story Telling

Her yazının bir hikayesi olmalı. Bu hikayeyi başlangıcı, ortası ve sonu olarak hikaye anlatımı şeklinde yazarsanız ziyaretçilerin yazının içinde kalmasını ve içeriğin tamamını tüketmesini sağlayabilirsiniz.

10.Resim/Grafik Kullanma

Resim bazen binlerce satırlık yazının anlattığını bir çırpıda anlatıverir. Yazınızın daha çok okunmasını ziyaretçiler tarafından daha iyi anlaşılmasını istiyorsanız yazı aralarında mutlaka resim kullanmalısınız. Uzun metin yazıları, arkası arkasına gelen paragraflar okuyucuyu yorabilir veya sıkabilir. Paragraf geçişlerinde kullanacağınız dikkat çekici, ilgiyi canlı tutacak resimler, blog yazınıza yeni ziyaretçiler çekecektir. Blog yazarlığının olmazsa olmazlarından biridir resimler.

11.Doğru Yerde Doğru Zamanda Boşluk

Paragraf ve cümleler arasındaki beyaz boşluklar doğru kullanıldığında okuyucunun hikayedeki bilgileri işlemesine, gözlerini bir mola vermesine ve blog yazısı ile etkileşimde kalmasına izin verir.

12.Background/Arka Plan ve Yazı Meti Rengi

Beyaz bir arka plan üzerinde koyu ve canlı bir metin rengi blog yazılarının okunaklı olmasını sağlayacaktır. Beyaz, sade arka plan basit ve yalındır. Okuyucuların dikkatlerini dağıtmalarına engel olur. Gözlerini daha az yorar.

13.Alıntı(blockquate), Arka Planı Renkli Yazı (highlighted text) Intro, Tabs, Alt-Üst Çizgi Kullanma

Gerektiğinde yazı içinde dikkat çekmek istediğiniz bazı cümlelerde alıntı, renki yazı, mesaj kutusu vb. özellikleri kullanabilirsiniz.

14.Süreklilik

Yazılarınızda devamlılık olması, okuyucularınızın ilgisini diri tutacak blogunuzda okunurluluğu arttıracaktır. Bu nedenle az, öz ama sürekli yazın.

15.Üslûbunuz/Tarzınız Olsun

İyi bir blog yazarının olmazsa olmazlarından biri kendi tarzı ve üslûbudur. Eğer üslûbunuz olmazsa milyonlarca blog içinde kaybolup gidersiniz. Sizi akılda kalıcı yapacak diğerlerinden ayıracak farklı bir üslûbunuz olmalı.

İnternette ücretsiz blog yazma araçlarına buradan bakabilirsiniz. Bu konuda sizlerin görüşlerinizi merak ediyoruz. Sizce iyi blog yazısı yazmak için neler yapmalı, nelere dikkat etmeli? Yorum kısmında yazarsanız konuya ekleyerek zengin bir kaynak olmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *