Hangi şirketlere web sitesi kurmak zorunlu
Web sitesi kurma Bakanlar Kuruluna sunulan taslakta şirketlerin internet sitesi kurma ve bağımsız denetime tabi olması konusunda yeni kriterler aranacak. Buna göre 500′ün üzerinde işçi çalıştırma, 200 milyon lira üzerinde satış geliri olma ve 150 milyon lira aktif büyüklüğü olma kriterlerinden ikisine sahip olanlar internet sitesi kurma ve bağımız denetime tabi olma koşuluna göre hareket edecekler.
Uzmanlar websitesi kurma bu koşulların 95 bin Anonim şirketten 3 bin 900′ünde söz konusu olduğunu ve internet sitesi kurma ve bağımsız denetime tabi olmayı bu şirketlerin yerine getirmek zorunda olacaklarını belirtiyorlar.
Yaklaşık on yıl tartışmanın ardından yürürlüğe giren ve yeni tartışmaları beraberinde getiren Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan internet sitesi kurma zorunluluğunun kapsamı da daraltıldı. Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberine göre, Bakanlar Kuruluna sunulacak tasarıda şirketlerin “Bağımsız denetime tabi olması ve internet sitesi kurması” için üç kriterden ikisi gerekiyor. Bu üç kriter satış hasılatı 200 milyon liranın üstünde olanlar, 150 milyon aktif büyüklüğü websitesi kurma olanlar ve 500 kişiden fazla çalışanı olanlar olarak sıralanıyor. Bu üç kriterden ikisine sahip olan firmalar bağımsız denetim ve internet sitesi kurma kapsamına alınıyor. Uzmanlara göre bu kapsamadaki şirket sayısı 95 bin anonim şirket içersinde 600′ü halka açık 3 bin 900 şirket olacak.
1535 maddelik tasarı 12 Ocak 2011 tarihinde Meclis’te yasalaşmıştı. Kanunun yürürlük tarihi de 1 Temmuz 2012 olarak belirlendi. Fakat şirketler önemli hazırlık yapmadılar ve yürürlük tarihi yaklaşırken itirazlar ve değişiklik talepleri ortaya çıktı. Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girmesinin ardından bazı değişiklikler gündeme geldi. Yürürlük tarihi web sitesi kurma uyum amacıyla kademeli olacağı belirtilirken büyük bölümünün 1 Temmuz 2012′de yürürlüğe gireceği açıklandıktan sonra da, iş dünyasından değişiklik talepleri sürdü ve bazı değişiklikler yapıldı.
Bu değişikliklerden biri ortakların şirketten borç almalarını yasaklayan maddeydi. Değişen düzenlemeyle geçmiş yıl zararlarını karşılayacak kadar kar eden şirketlerde şirkete borcu olmayan ortakların borç almaları kabul edildi.
Yapılan bir başka değişiklikle şirketlerin kuruluş, kapanış ve birleşmelerinde muhasebe standartlarına uygunluğu takip için getirilen “işlem denetçisi müessesesi” kaldırıldı. Günümüzde dijitalleşmenin etkisiyle artık web sitesi olmayan şirket kalmadı. O dönemlerde şart ve zorunluluk olan internet sitesi açma artık her şirket için olmazsa olmaz ihtiyaç haline geldi.