Çoğumuz televizyon ekranlarında Formula 1 yarışlarına denk gelmişizdir. Kısaltması F1 olan , tek kişilik,açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlardır ve dünyanın en popüler yarışlarından biridir. Dolayısıyla F1 Araçları, özellikleri ve aksamları merak edilmektedir. Bende bu yazımda sizlere F1 araçlarının teknik özelliklerinden bahsetmek istiyorum.
Dilerseniz hep birlikte inceleyelim.
F1 2017 motor özellikleri
Formula 1 araçları teknik özellikleri
F1 araçlarının motoru: Bir aracın şüphesiz ki en önemli parçasıdır motor. Bu araçların motor hacmi 3000 cc’yi geçemez. Motorların beygir gücü 750 ila 850 arasındadır. Motorun yapısı çelik ve dökme demirden yapılır. Aracın 0-100 km hızlanması sadece 3 saniyedir.
FREN
Araçlarda sadece hidrolik fren sistemini kullanılır. F1 araçlarının frenlerinde İki tane hidrolik sistem bulundururlar; bir tanesi önde, diğeri arkada.Her tekerlekte en fazla 6 pistonlu fren kalibresi kullanılır.
TEKERLEKLER
F1 araçlarının tekerlekleri: Tekerlek sayısı 4 ile sabittir. Jantlar metallerden yapılmak zorundadır. Ön tekerleklerin genişliği en fazla 35.5 cm, en az 30.5 cm, arka tekerleklerin genişliği en fazla 38 cm, en az 36.5 cm olmalıdır
ARACIN BOYUTLARI-AĞIRLIĞI
F1 araçlarının boyutları: Aracın genişliği en fazla lastikler ve jantlar da dahil olmak üzere 180 cm olabilir. Aracın uzunluğu en fazla 420 cm olabilir. Aracın yüksekliği en fazla 95 cm olabilir,İki tekerlek arası en fazla 140 cm olabilir. Kanatlar kesinlikle şasiye sabitlenmiş olmalı ve hava akımlarından dolayı hareket etmemelidir. Arka kanatların genişliği en fazla 100 cm, yüksekliği ise en fazla 30 cm olabilir. Ön kanatlar, 50 kg’ı kaldırabilecek dayanıklılıkta olmalıdır ve en fazla 0.5 esneyebilir. F1 araçlarının ağırlığı: Araçlar yaklaşık 550 kg civarinda bir ağırlığa sahiptir. Toplam ağırlık, tam teçhizatlı pilot ile birlikte 600 kg’dan fazla olmak zorundadır.
ARAÇLARDA HIZ
Formula 1 arabaları kaç km hız yapar?
F1 araçlarının hızları: F1 yarışlarını izlerken aklımıza ilk gelen sorulardan biridir. “bu arabalar kaç basıyor acaba? ” bu sorunun cevabını ise yarışlar belirler. Şöyleki bazı pistlerde 360 km ye varan hıza ulaşırken bazılarında ise 280 km ye bile ulaşamamaktadırlar.
ŞASİ
Bir yarış otomobilinin (veya herhangi bir otomobilin), süspansiyon, tekerlekler ve diğer elemanlarının bağlandığı, motorun monte edildiği gövde kısmına denir. Modern Formula 1 otomobilinin şasisi, dayanıklılık sağlayan ve son derece hafif ve sağlam olan kompozit karbon elyafından üretilmektedir.
KOKPİT
Pilotun oturduğu koltuk, çıkartılabilir olarak özel yöntemle üretilir. Koltuğa özel güvenlik kemer sistemiyle bağlanan pilot sadece başını, kollarını ve ayaklarını oynatabilir.
Peki televizyon ekranlarında gördüğümüzde hızlarıyla bizleri büyüleyen bu araçların maliyeti ne kadar?
F1 Araçlarının Fiyatları Ne Kadar?
Kabataslak bir Formula 1 aracının takımlara maliyeti ortalama 700 bin doları buluyor. Bu tabloya lastikler ve yakıt da eklenirse bir aracın sezonluk maliyeti 8 milyon doları aşacaktır ki bu da oldukça uçuk bir rakam. F1 arabalarının fiyatları tabi üzerine eklenen konfigürasyonlara göre değişiyor. Raporlara göre Ferrari 2016 yılında Formula 1 de en çok para harcayan takım oldu.
Dilerseniz daha önce kaleme aldığımız detaylı 2.el araba alırken nelere dikkat etmeli? yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca formula 1 yarışlarıyla ilgili merak ettiklerinizi ve 1950’den günümüze kadar tüm kazanan marka ve sürücüleri burdan inceleyebilirsiniz.