Spamlerden nasıl korunur
Spam mesajları ve spam e-mailleri nasıl önleriz?
Dünyada 2012 yılından bu yana spam grafiğinde sürekli azalma var. Spam seviyesi, son 5 yılın en düşük rakamlarına ulaştı. Tablo iyimser olsa da Kaspersky LAB yetkilileri zararlı e-postalar konusunda uyarılarını sürdürüyor. Bu düşüşte kuşkusuz anti-spam korumalarındaki yükselişin rolü büyük. Spam filtreleri, artık neredeyse tüm e-posta sistemlerinde bulunuyor. Aynı zamanda, birçok e-posta sağlayıcısı, e-postaların gönderildiği alan adının doğrulanmasını sağlayan ve dijital imzaları zorunlu tutan “DKIM” imza politikalarını kullanmaya başladı.
Spam E-Postaları önleme yolları
- Güvenli olmayan e-posta aboneliklerine kayıt olma
- E-Posta adresinizi gereksiz yere her platformda paylaşma
- SSL sertifikası olmayan sitelerde e-postanız ile işlem yapma
Spam E-Postalar abonelikleri iptal etme
E-posta adresinize gelen e-mail içindeki unsubscribe – abonelik iptali linkine tıklayıp iptal etme veya direk gmail de e-posta listesinden çık diyerek spam e-postalardan kurtulabilirsiniz.
Spam E-Postalarda Azalma
Spam’de yaşanan azalmadaki bir diğer sebep ise, yasal platformlarda reklam yapmanın ucuzlaması olarak açıklanıyor. Web 2.0 ile birlikte internet üzerinden reklam olanaklarının artmasıyla, reklam alanları (banner’lar), içerik bazlı reklamlar, sosyal ağ ve blog’lardaki reklamlar artışa geçerken, spam e-posta’larda ciddi bir düşüş kaydedilmeye başladı.
En fazla spam gönderen sektörler
Spam e-posta trafiğindeki genel düşüşe rağmen, zararlı yazılım eklentilerine sahip e-postaların oranında aynı iyimser tabloyu görmek ne yazık ki mümkün değil. Bu rakamın, sadece zararı eklenti taşıyan e-postaları yansıttığını ve zararlı sitelere bağlantılar içeren diğer spam e-postaları göz ardı ettiği düşünülürse, bunun oldukça yüksek bir oran olduğu da ortaya çıkıyor.
Aynı zamanda, zararlı e-postalarda kullanılan farklı konu ve materyallerin miktarı da etkileyici oldu. Öncesinde kötü amaçlı kullanıcılar, hosting hizmeti veren kurumlardan, sosyal ağlardan, kargolardan, finansal ve devlete bağlı kuruluşlardan sahte bildirimler iletirken, bu listeye havayolları, oteller ve indirim kuponu veren şirketler de eklendi.
En fazla spam yapılan ülkeler Asya ülkeleri
Spam’lerin kaynak ülkeleri konusunda da ciddi değişiklikler yaşandı. Mesela, 2011’de ilk 20 spam kaynağı arasında bile yer almayan Çin, 2012’den günümüze tüm istenmeyen e-postaların %19.5’inin gönderim alanı olarak, bu konuda bir numaraya oturdu. ABD kaynaklı spam mesajlar ise, %13.5’ten %15.6’ya çıkarak ikinciliği elde etti. Asya, spam dağıtımında lider coğrafya olarak kaldı. Yıl içerisinde, bölgenin gereksiz e-postalara olan katkısı, %11.2’lik yükselişle, net %50’ye vardı.
ABD içerisinde, artan spam payı sebebiyle, Kuzey Amerika %15.8 ile ikinci sırayı aldı. Latin Amerika’ dan gelen istenmeyen e-postalar ise %8’lik bir düşüşle %11.8’e geriledi. Avrupa’da da aynı tipte bir düşüş yaşandı. 2012’de, Doğu ve Batı Avrupa’dan gelen istenmeyen epostalar %15.1’e geriledi.
Ülke bazında bakıldığında ise, en yüksek sayıda e-posta antivirüs tespiti ABD’ de gerçekleşti. Almanya, yıl içerisinde birkaç ay boyunca liderlik koltuğunda olmasına rağmen, yılı ikinci sırada tamamladı. Üçüncülük ise İngiltere’nin oldu. 2011’de spamde bir numara olan Rusya ise, dokuzuncu sırada yer aldı.