Bu konu o kadar önemli ki daha WordPress 1.bültende ilk paragrata yer verdiğimiz başlıklardan biri oldu.
WordPress için En iyi Sayfa Oluşturucu Hangisi? Elementor? GeneratePress, Divi, Astra, Kadance, Gutenberg, Block Editor(FSE) adı herneyse 🙂
WordPress 2003 yılında blog oluşturucu olarak ortaya çıktı. Zamanla web’in gelişen ihtiyaçları, web 2.0 ve sosyal medya devrimiyle gelişen ihtiyaçlara göre topluluğun gücüyle evrildi. İlk başta klasik editör, yazı ekleme ve blog oluşturma ile başlayan süreç zamanla sayfa, iletişim formu, galeri, hakkımızda derken site oluşturucuya dönüştü. WordPress 2003-2025 arası sürümleri ve tarihini burada anlattığımız için detaylara girmiyorum ancak olayın anlaşılması adına ilk başlangıçtaki blog oluşturucu sürüm ile site oluşturucu sürüm özelliklerini vererek geldiği noktayı anlatacağız.
WordPress 0.71 – (Haziran 2003)


Burada gördüğünüz gibi ilk sürümlerden itibaren WordPress bir blog oluşturucu. Hatta 2009’da WordPress 2.9 – Carmen sürümüne kadar blog oluşturucu özellikleri devam ediyor. Ancak bu yıllarda hatırlayacaksınız 2004 facebook 2005 YouTube 2006’da twitter sosyal medya sitelerinin çıkışı ve web 2.0 sitelerin yaygınlaşmasıyla başlayan süreçte WordPress’te topluluğun gücü ve kullanıcı talepleri doğrultusunda değişime ayak uydurdu. 2010’da çıkan WordPress 3.0 – Thelonious yükseltmesi ile WordPress bir blog platformundan tam teşekküllü bir CMS‘e dönüştü. Zaten 1-2 yıl içinde 2013’teki WordPress 3.8 Parker yükseltmesi ile hemen hemen bugünkü admin görünümüne kavuştu.

WordPress blog mu page builder (site oluşturucu) mu?
Bu soru WordPress klasik editörü bırakıp sayfa oluşturucular ortaya çıkmaya başladığı 2010 WordPress 3.0 Thelonious ve 2013’teki WordPress 3.8 Parker yükseltmesinden beri en çok sorulan sorulardan biri. İlk ortaya çıkan sayfa oluşturuculardan biri de Michael Makijenko’nun WP Bakery Page Builder’iydi. 2009-2010 da WordPress site tasarımı yapan WPBakery(Önceki adı Visual Composer) 2013-2014’e gelindiğinde önce tema ve dolayısıyla pagebuilder yapımcısı oldu. O dönemleri hatırlayanlar ne demek istediğimi anlayacaktır.
WordPress Bir Web Sitesi Oluşturucu mu Yoksa Bir Blog (Yayıncılık) Aracı mı?
Bence Block Editor iyi bir blog editörü ancak şimdilik iyi bir site/sayfa düzenleyici değil. WordPress için en iyi page builder(sayfa oluşturucu) hangisi sorusuna? WordPress uzmanlarının çoğu Elementor dese de aslında tam olarak cevabı bulunanamış sorulardan. Zira hâlâ Gutenberg(FSE, Block Editör) WP Bakery, Divi, Astra, Avada, Beaver Builder, SiteOrigin, Themify Elementor, Bricks, Brizy, Spectra, MotoPress, Content Editor, BoldGrid Page Builder, Kadence Blocks Page Builder, Sandwich Stackable, Oxygen Fusion Page Builder, Breakdance, GoDaddy Website Builder, OptinMonster, SeedProd Thrive Architect kullananlar ve birbirine geçişler devam ediyor.
Elementor gerçekten WP Bakery ile birlikte kuralları değiştiren, ezberleri bozan site tasarımına yeni bir soluk getiren page builder oldu. Hatta reddit ve farklı sosyal medya sitelerinde Bazı WordPress kullanıcıları “Keşke WooCommerce gibi Automattic Elementor’u satın alıp core’a eklenseydi” yorumları bile yaptı. WordPress ve Elementor konusunda; WordPress’e birgün alternatif çıkarsa (ürünü, temaları, kitleri, topluluk, eğitimler, webinar ve etkinlikleri, elementler vb. güçlü marka imajıyla) page builder tarafında bu Elementor olabilir demiştim.
Her ne kadar WordPress ekosisteminde Elementor lider olsa hatta WordPress’i büyüten bir güç haline gelse de Elementor’un da kendi içinde sorunları devam ediyor. Core olarak sorgu sayısı, dosya boyutu, verdiği hatalar, blog editörü tarafındaki eksikleri, kullanıcıları yeni şeyler satın almaya itmesi elementor pluginleri, elementleri içinde versiyon vb. uyumsuzlukları, meydana gelen hatalar nedeniyle tasarımcılar tarafından hep alternatifi aranan ve kötünün iyisi bir sayfa oluşturucu(page builder) oldu. Aslında “kullanıcıları yeni şeyler satın almaya itmesi” belki de eklenti ve tema ekosistemi, geliştiricilerin ürün geliştirip kazanması açısından kabul edilebilir ancak Elementor’de ThemeForest’ta birşeyleri sürekli geliştirmek istediğinizde karşınıza tamamlayıcı eklenti veya ürün satın alma çıkardı. ThemeForest en çok satan tüm ürünlerinde benzer politikalara devam etti.
Elementor temanızda ne kadar özellik ve dahil olan pro eklentiler varsa o kadar iyidir. Temanızda özelleştirilebilir header, form, dinamik formlar, fiyat karşılaştırma, WooCommerce özellikleri yerleşik olarak dahil değilse iletişim formu veya galeri gibi default alanlarda bile kısıtlanabilirsiniz. Elementor temaya bağlıdır. Temanızda ne kadar Elementor ve elementleri varsa o kadar kullanır yoksa pro özelliklerine yönlendirir.
Aslında Hendrik Luehrsen gibi WordPress geliştiricileri ve bazı WordPress uzmanları WordPress’in Gutenberg-FSE(Block Editor) ile tema ve eklenti ekosistemi için benzer şeyleri yaptığını düşünüyor. Gutenberg’de ilerleyen dönemde Elementor’un yaşadığı sorunları yaşar mı? Yoksa default olarak olması gereken temel özellikleri ekler dijital pazarlama, seo ve diğer kullanıcı ihtiyaçları için eklentilere mi yönlendirir zaman gösterecek.
Elementor’un Co-founder’ı Miriam Schwab’da bu konuda
Temalar hala bir amaca hizmet ediyor ve insanlar onlara ihtiyaç duyuyor ve onları kullanıyor. Örneğin, Elementor’un Hello Teması günde 6000 kez indiriliyor! Temaların geleceğine o kadar inanıyoruz ki, insanların yeni siteleri hızlı bir şekilde açmalarına yardımcı olmak için “Elementor HelloBiz“i yayına aldık diyor.
Elementor “HelloBiz” de daha fazla default özelliği Elementor içine eklemiş. Tabi bunu varsayılan olarak yapan PageBuilder’larda mevcut. Örneğin Breakdance
Breakdance’a ayrıca geniş bir inceleme içeriği yazacağımız için burada sadece genel olarak değineceğim. Breakdance 4-5 yıl boyunca Elementor’u inceleyen öncesinde Oxygenbuilder’ı kuran Louis Reingold ve ekibinin ürünü. Breakdance şunu iddia ediyor:
Breakdance size zaman ve para kazandırır. Birçok Elementor sitesinde onlarca eklenti yüklüdür. Çoğu zaman birbirleriyle çakışmalara ve güncelleme sorunlarına neden olmalarının yanı sıra, aynı zamanda maliyetlidirler. Breakdance ile temel özellikleri kullanmak için bir sürü eklenti satın alıp yüklemenize gerek yok. Elementor’un popüler eklentilerini inceledik ve her birinden en iyi işlevselliği Breakdance’in çekirdeğine yerleştirdik.

Aslında Oxygen Builder’ı birçok WordPress kullanıcı duymuştur. Neden Oxygen Builder varken Breakdance diye ayrı bir pagebuilder çıkardılar sorusuna şurada cevap vermişler. Özetle: Oxygenbuilder daha çok bricks gibi geliştiriciler için Breakdance daha çok sürükle/bırak tasarımcılar ve hızlıca birşeyler yapmak isteyen webmasterlar için diyebiliriz. Oxygen Builder ve Breakdance’ı burada kıyaslayabilirsiniz.
Ayrıca Breakdance ile ilgili A2A Dijital’den Aytekin’in çok güzel eğitim videoları var. İzlemek isterseniz aşağıya bıraktım.
WordPress blog yayıncılığında uzmanlaşıp Web sitesi oluşturmayı Elementor, Bricks vb. bırakmalı mı?
WordPress Block Editoru, Elementor’u, WP Bakery’i Avada’yı, NewsPaper’ı, Spectra’yı, Breakdance, Beaver Builder, SiteOrigin, Kadence, GeneratePress ve adını burada saymadığım birçok pagebuilder(sayfa oluşturucu)yu ve en çok kullanan/indirilen WordPress temalarını kullanan biri olarak her birinin ayrı bir lezzeti ve yoğurt yiğişi var. Bunların içinde Avada gibi tek ürün yapan ve kendi pagebuilder’ını kullanan da var. Jnews gibi yüzlerce temakit yapan da.. Belki de milyonlarca farklı ve özgün WordPress web sitesi ortaya çıkaran motivasyon da budur.
WordPress Ne Yapmalı?
WordPress topluluğu içerik üreticilerine mi geliştiricilere mi önem vermeli?
Günün sonunda WordPress için bu sorunlar
- WordPress blog mu, pagebuilder mi?
- WP Gutenberg ile web sitesi oluşturma block editor ile blog yayınlama ikili odağının zorlukları,
- WordPress Bir Web Sitesi Oluşturucu mu Yoksa Bir Blog (Yayıncılık) Aracı mı?
- WordPress’in blog/yayıncılık konusunda uzmanlaşması, web sitesi oluşturmayı Elementor ve Bricks gibi üçüncü taraf araçlara bırakması gerektiği konusu (Bu ihtimal Elementor’u satın almadan zor diye düşünüyorum🙂 tabi imkansız değil…
- Bu sorulara cevap verilebilirse son olarak Topluluk, WordPress’in içerik oluşturuculara mı yoksa geliştiricilere mi öncelik vermeli? konusu ki bence gereksiz çünkü ikisi de topluluğu oluşturan birbirinden ayrılamaz parçalar. WordPress sadece ghost, substack gibi blog yayıncılığı yapsa da geliştirici ve içerik üreticiler toplulukta olacak site oluşturucu olsa da geliştiriciler ve WordPress kullanıcıları, içerik üreticileri toplulukta olacak.
Şahsi görüşüm WordPress 3.0 ile hem blog hemde site oluşturucu özellikleri sahip tam teşekküllü melez bir CMS haline geldi. WooCommerce, eklenti ve tema ile bunu tescilledi. Web’in %50 yarısına altyapı sağlayarak rüştünü ispat etti. Eksikleri olsa da block editörle blog yayıncılığı Gutenberg(FSE) ile site oluşturucu olarak Core’da yekpare bir CMS haline geliyor ve geliştirilmeye devam ediyor. WordPress her ne kadar yönetişim problemleri olsa da Nasıl ki web 2.0 tarafında WordPress Sosyal medya ve e-ticarete entegre olduysa Tema, eklenti, ürün, yapay zeka tarafında ihtiyaçlara uygun şekilde kendini dizayn ederek web’in yarısına güç veren bir platform(CMS) olmaya devam edecektir diye düşünüyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.