WordPress Block editör nedir?

WordPress Block Editor nedir?

WordPress 5.0 ile birlikte klasik editör’ü geliştirip yerini alan WordPress editörüdür. Blok editorle klasik editörle oluşturduğunuz tüm yazı ve sayfaları zengin içerikler şeklinde oluşturabilirsiniz.

Gutenberg editöründe metin, resim, düğme veya yerleştirme gibi her bir içerik parçası ayrı bir “blok” olarak eklenir. Full Site Editör (FSE) ayrıca site genelinde tasarım tutarlılığı için “Global Stiller” gibi güçlü araçlar sunar. Kullanıcıların tek bir arayüzden tüm sitedeki yazı tiplerini, renkleri ve düzenleri editlemelerine ve yönetmelerine olanak tanır.

FSE, tasarım ve site oluşturma için kodsuz çözümdür. HTML ve PHP bilmek size artı sağlar. Ancak Gutenberg Blok Editör + FSE ile bilmek zorunda değilsiniz yeni başlayan sıfır deneyimi olan biri bile birkaç hafta içerisinde genel olarak nasıl kullanacağını öğrenebilir. FSE Sayfa şablonları – Gutenberg ile sunulan aynı sezgisel blok düzenleyiciyi kullanarak kullanıcılar sitelerinin üstbilgi(header), altbilgi(footer), kenar çubuğu(sidebar), gezinme menüleri(menus) gibi her yönünü özelleştirebilir.

Not

WordPress Gutenberg Block Editor+Full Site Editör (FSE) ile blok tabanlı düzenleme deneyimini tek tek gönderilerin ve sayfaların ötesine taşıyarak web sitesinin tamamını kapsayacak şekilde genişletti.

Gutenberg projesiyle birlikte 2018’de gelen Blok Editor WordPress klasik editörünü Word’e benzer metin kutusu görünümünden çıkararak zengin bir içerik editörüne dönüştürmüştür. Bunu editörde yer alan + işareti ile yazı, resim, buton, satır, sutun, bağlantı vb. tüm özellikleri dilediğiniz gibi ekleme özelliği (blok) ile yapar. Metin renk, boyut, tip, font vb. birçok değişiklik yine buradan yapılabilir.

ÖzellikGutenberg EditörTam Site Düzenleme (FSE)
Kapsamİçerik düzenleme (yazılar/sayfalar)Tüm site özelleştirmesi
TemalarKlasik veya hibrit temalarla çalışırBlok temaları gerektirir
Esneklik-İşlevsellikYazı/sayfa düzenleriyle sınırlıSite genelinde tam esneklik
Öğrenme EğrisiYeni başlayanlar için daha kolayDaha uzun ve fazla özellik var ama daha güçlü
PerformanceTemaya/eklentilere bağlıHafif tasarım için optimize edilmiştir

Artıları

  • Tüm site öğeleri için birleşik düzenleme deneyimi.
  • Üçüncü taraf sayfa oluşturucularına ve eklentilere olan bağımlılığı azaltır.
  • Yerel, core WordPress içinde, verimli kodlama sayesinde geliştirilmiş performans.
  • WordPress FSE’yi geliştirmeye devam ettiği için geleceğe hazır.

Eksileri

  • Özellikle Klasik Editör’e alışmış kullanıcılar için daha uğraştırıcı öğrenme eğrisi
  • Eski temalar ve eklentilerle sınırlı uyumluluk.
  • Basit web siteleri için zorlayıcılık
ÖzelliklerAçıklamalar
Tam Site ÖzelleştirmeBlokları kullanarak (header, üst bilgileri, footer, alt bilgileri ve sayfa düzenlerini düzenleyin.
Tema DüzenlemeGönderiler(posts), sayfalar(pages) ve dinamik içerikler için yeniden kullanılabilir şablonlar oluşturma.
Global SitillerSite genelinde tipografiyi, renkleri ve boşlukları tek arayüzle kontrol etme.
Pre-Design Desenler Hızlı bir şekilde profesyonel düzen oluşturmak için blok desenleri kullanma
Gerçek Zamanlı Önizleme: Değişiklikleri anında görselleştirme

WordPress Blok Düzenleyici FSE nedir?

WordPress ile hem yeni başlayanların hem de ileri düzey kullanıcıların, öğeleri sürükleyip bırakarak sayfalar, şablonlar ve tüm web sitelerini oluşturmalarını sağlar. Bir nevi Elementor gibi sayfa oluşturucudur. (Page Builder)

WordPress – Gutenberg Yol Haritası

Gutenberg projesi 4 aşamadır:

  • Daha Kolay Düzenleme(Easier Editing) – WordPress’te zaten mevcut, geliştirmeler devam ediyor
  • Özelleştirme(Customization) – Site Düzenleme, blok kalıpları, blok dizini, blok temaları
  • İşbirliği(Collaboration) – Ortak içerik yazmanın daha sezgisel bir yolu
  • Çok Dilli (Multilingual) – Çok dilli siteler için temel uygulama

Blok editörü genelde “Gutenberg editörü” olarak adlandırılıyor, ancak bu proje ortaya çıkışı ve benzerlikleri nedeniyle yapılsa da genel olarak yanlıştır. Yukarıda WordPress roadmap ve içerikte detaylı açıkladığımız gibi Gutenberg; site editleme, blok patternler, blok dizinleri, blok temaları, içerik yazma deneyimi ve geliştirmelerin olduğu sürecin adı. Aslında blok editor+site düzenleyici(fse) 2’si core ile birleştirildi. Blok editor Gutenberg’in 1. adımı FSE blok temaları da 2. adımı.

Gutenberg Düzenleyici: Yalnızca mevcut bir tema içinde içerik yönetimine ihtiyaç duyan kullanıcılar için idealdir. Bloglar, basit portföyler veya özelleştirilmiş olmayan düzenler için en iyisidir.

FSE: Sayfa oluşturucular yani Page Builder(örn. Elementor) gibi harici araçlar olmadan tam tasarım özgürlüğü gerektiren ileri düzey kullanıcılar veya projeler için mükemmeldir. Modern, dinamik web siteleri veya site genelinde tutarlı markalaşma arayan işletmeler için idealdir.

Not

Başlangıçta ben dahil bazı WordPress tasarımcılar, geliştiriciler olmak üzere birçok kişi bu değişimi benimsemese de Block Editör yada bazılarının tanımıyla Gutenberg editor ve Tam Site Düzenleme (FSE) gibi araçlar WordPress’i yeni başlayanlar için çok daha erişilebilir hale getirdi. WordPress’in Bloklar+Gutenberg ile modüler olarak blok düzenlemeye geçişiyle önemli bir devrim gerçekleşti. Bu değişim Blog siteleri, web sitelerinin oluşturulma ve yönetilme şeklini basitleştirdi. Sosyal Medya, Yapay Zekaya uyumunu sağladı.

Modern web ve blog çağına ayak uydurarak belki de içerik olarak blogları geleceğe taşımış olacak. Umarım bu yazı Gutenberg, Blok editör ve kullanım alanı olarak açıklayıcı olmuştur. Sizce Gutenberg blok editor, klasik editörü geçecek mi? Yada FSE gelecekte elementor kadar popüler bir page builder olabilecek mi?


Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Share.
Leave A Reply