Girişimcilik ekosistemi raporu 2021

Editor
By Editor - Kıdemli Editor
Dünya'da Girişimcilik Ekosistemi Raporu - Startup Genome 2021

Dünya’da Girişimcilik Ekosistemi Raporu 2021

Startup Genome tarafından hazırlanan dünyanın en geniş kapsamlı ve en çok okunan girişim ekosistemi raporu yayınlandı. 150 şehir, 280 inovasyon merkezi ve 3 milyondan fazla şirketi inceleyen Startup Genome’un raporunda çarpıcı bilgiler yer alıyor.

En Girişimci 50 Şehir

Uluslararası Global Girişimcilik Ekosistemi Raporu 2021

Kaynak: https://startupgenome.com/reports/gser2021

Silikon Vadisi Girişimcilik Ekosistemi

Amerika Girişimcilik Ekosistemi

Silikon Vadisi 1. sırada, ardından New York City ve Londra üst üste ikinci yıl 2. sırada berabere kaldı. Pekin ve Boston sırasıyla 4. ve 5’te takip ediyor. Londra özellikle finansman gücü ve yeni startup zenginliği ile Girişimciliğin cazibe merkezlerinden biri durumunda. 22 milyondan fazla nüfusu çok güçlü ticaret hacmi dolayısıyla finansmanı ile Pekin yani Beijing 4.sırada. Yine Amerika’nın MIT ve Harward gibi akademi merkezlerinden Boston’da listede 5.sırada yer alıyor.

Asya Girişimcilik Ekosistemi – Asya Girişimleri

Tokyo Dünya global girişimcilik ekosisteminde 6 sıra birden yükselerek 9.sıraya yükselen ve ilk 10’a giren tek Asya ülkesi oldu. Bu da Tokyo’yu Asya’nın Girişimcilik başkenti yapıyor. Tokyo dışında Çin’in en önemli teknoloji şehirlerinden Shenzhen 19.sıraya yerleşerek ilk 20’ye giren bir başka Asya şehri oldu.

Startup Genome

Startup Genome‘un başarı kriterleri performans, finansman, deneyim, bağlantı ve pazar erişimine göre Tel Aviv, Los Angeles ile birlikte 6. ve 7.liği paylaşıyor. Uzaycılık ve mühendisliğin şehri Seattle(10.)Amerika’nın başkenti Washington DC(11.) Avrupa’nın en önemli merkezlerinden Paris(12.) Amsterdam(13.) Kanada’nın girişimcilik merkezi Toronto-Waterloo(14.) Yine Amerika’nın önemli finans şehirlerinden Chicago(15.) Asya’nın göz bebeği girişimcilik merkezi Kore’nin başkenti Seul(16.) İskandinavya’nın girişimlik merkezlerinden Stokholm(17.) Adalar ve öğrenci ülkesi Singapur(18.) Çin’in finans ve akademik merkezi Shenzen(19.) Teksas’ın böz gözbebeği Austin (20.) San Diego(21.) sıradadır. Girişimciliğin Avrupa kıtasında cazibe merkezi haline gelen Berlin büyük bir büyüme göstererek bu yıl 22.sırada yer aldı. Onu Hindistan’ın Silikon Vadisi Bangalor-Karnataka şehri (23.) takip ediyor. Avustralya’dan Sydney 24. sırada yer alıyor. 24’ten sonra Startup Genome’un en çok önem verdiği ilk 33’e giren diğer girişimci şehirler ise sırasıyla Hangzhou(25.), Atlanta(26,), Denver(27.), Philadelphia(28.), Vancouver(29.), Salt-Lake(30.), Dallas(31.), Hong-Kong(32.), Montreal ve Münih(33.) sırada yer alıyor.

Avrupa Girişimcilik Ekosistemi

En hızlı büyüyen 100 girişimcilik merkezi

Avrupa’da en hızlı büyüyen girişimcilik merkezleri

İngiltere Fransa ve Almanya Avrupa Girişimcilik ekosisteminin %70’ini oluşturuyor. Bu sıralamada en hızlı büyüyen ve en dikkat çeken 5 merkez Dublin, Madrid, Barcelona, Berlin ve Estonya.

Dünya’da en fazla Unicorn olan ülkeler

Dünya’da Girişimcilikle ilgili istatistikler

En büyük risk sermayesi yatırımları

Girişimcilere en çok yatırım yapan ülkeler

Şirketlerde en fazla çıkış(exit) 50 milyon$ ile 1 milyar$ arasında yapılıyor. Ağustos 2021 itibariyle Dünya’da Unicorn olan startup sayısı 800’ün üzerinde. Toplanda 2.6 trilyon $ lık değer oluşturan bu şirketler tahmin edeceğiniz gibi en fazla Amerika Birleşik Devletleri’nde. Çin, Kanada, Hindistan, Almanya, İsrail, Birleşik Krallık ve Fransa yılın ilk döneminde 7 ila 10 arasında Unicorn çıkardı. Bu da artık sadece Amerika’da değil risk sermayesi yatırımlarının dünyanın diğer ülkelerine kaydığını gösteriyor. Zira raporda yer alan 2004’te Amerika’da ki risk sermayesi yatırım oranı %84 leren %51 ‘lere gerilemesi bunu doğruluyor. Yine de Silikon Vadisi, Newyork ve Kanada’nın varlığı ile Kuzey Amerika girişimcilik ekosisteminin %50’sine hakim durumda. Bunu %27 ile Asya %17 ile Avrupa takipp ediyor. Küresel Startup Ekonomisi bugün  3,8 trilyon $ lık ekonomik büyüklüğü ile G7 ülkelerinin GSYİH’sinden daha büyük bir ekonomi oluşturuyor. Bu ekosistem 2020’de 91 tane Unicorn çıkardı.


Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Share This Article
Leave a Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir