İnternet nedir?
İnternet kelime-sözlük anlamı
İngilizce bir kelime olan İnternet dilimize aynı adla “Internet” olarak geçmiştir. Inter; arasında net; network kısaltması ağ anlamına gelir. İnternet’in sözlük anlamı kendi içinde bağlı net(workler) ağlar yani “kendi aralarında bağlantılı ağlar” anlamına gelir.
İnternet sözcüğü ilk kez ne zaman hangi tarihte kullanıldı?
Kelime olarak internet ilk nerede kullanıldı?
İnternet sözcüğü terim olarak ilk kez Cerf ve meslektaşları tarafından 1974 yılında tek bir global TCP/IP networkünü tüm detaylarıyla tanımlarken kullanılmıştır. Bilindiği gibi internet askeri tabanlı başlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji ARPANET (Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı), Amerika Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı bünyesine bağlı ARPA (Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Birimi) tarafından geliştirilen dünyanın ilk paket dağıtımı ağı ve evrensel İnternet’in öncüsüdür.
İnternetin kısa geçmişi
İlk TCP / IP geniş alan ağı ARPANET üzerindeki tüm ana bilgisayarlar eski protokollerden TCP / IP’ye geçirildiği 1 Ocak 1983’te oluşturuldu. Ancak internetin bugünlere gelmesinde şu tarihi gelişmelerde önemli rol oynadı;
İlk domain-alan adı ne zaman alındı?
İlk e-posta ne zaman gönderildi
İlk web sitesi ne zaman kuruldu? İlk internete yüklenen resim hangisi?
İnternetin tarihi
- 1950’li yılların başında Semi-Automatic Business Research Environment (SABRE) başlatıldı.
- 1960 yıllarda The Advanced Research Projects Agency (ARPA), ABD’nin savunma sistemi için the Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) nin tasarım finansmanı ile birlikte tohumları atıldı.
- 1969 ve bu tarihten sonra ARPANET bildiğimiz modern İNTERNET olarak hayatımıza girmiş oldu. İnternet o dönemin şartlarına göre oldukça gelişti.
- İki sunucu arasında ilk ileti gönderimi ARPANET üzerinden 29 Ekim 1969’da yapıldı.
- 1970’li yılların başında Amerika Birleşik Devletleri üniversitleri de bu projeden ve network den yararlanma imkânı verilmesinin ardından e-posta (SMTP) ve NNTP uygulamaları yaygınlık kazanmaya başlamıştır.
- 1970’li yılların devamında HTTP ve FTP geliştirildi burada yaşanan gelişmeler yeniliklerin önünü açtı.
- 1971 yılında ağ üzerinde ile ilk e-posta R@y Tomlinson tarafından gönderildi. Deneme amaçlı gönderilen mesajda “QWERTYUIOP” benzeri bir ifade yer alıyordu. R@y Tomlinson aynı zamanda @ mucidi sayılıyor.
- 1973 yılında ARPANET üzerinden dosya aktarımı başladı.
- 1983 yılında ARPANET’e bağlı her makineye IP kullanma zorunluluğu getirildi.
- 1984 yılında Dr. Jon Postel, makalelerinde “.com, .org, .gov, .edu” fikirlerinden bahsetti. İlk olarak .com domain-alan adı ortaya çıktı.
- İlk domain-alan adı uzantısı Symbolics.com bilgisayar üreticisi Symbolics şirketi tarafından 15 Mart 1985 tarihinde tescil edildi.
- WWW, World Wide Web’in, HTML’in ve ağın mucidi Tim Berners-Lee 1990 yılında http://info.cern.ch adresinde dünyanın ilk web sitesini kurdu.
- 1992 yılında ilk resim (Les Horribles Cernettes adlı komedi ve müzik grubunun tanıtım afişi) yine Web’de ilklerin adamı Profesör Tim Berners-Lee tarafından internete yüklenmiştir.
- 1993 yılında ilk AOL anlık mesajlaşma Ted Leonsis tarafından gönderildi. Mesaj: “Don’t be scared … it is me. Love you and miss you.”
- 1995`ten önce alan adı isteyen herkes belirli şartları yerine getirdikten sonra ücretsiz sahip olabiliyordu. 1995`ten sonra artık ücretli oldu.
- 30 Nisan 1993’te CERN tarafından WWW ön eki ile İnternet kamu ve toplumun ulaşabileceği şekle getirildi.
- Türkiye’ye internet ilk olarak 1987 yılında Ege Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) ile geldi.
- 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ’den Ankara-Washington arasında kiralık hat ile de Türkiye’de ilk İnternet bağlantısı gerçekleşti ve vatandaşların kullanımına açıldı.
- 2004 yılında ilk sosyal medya profili Mark Zuckenberg tarafından oluşturuldu.
İnternet nedir? İnternet nasıl kullanılır? İnternete nasıl bağlanılır?
- Kişisel cihazlar(bilgisayar, cep telefonu, tablet vb.)internet’e girebilmek için bir telefon hattına ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra uydu, kablo ve Wi-Fi diye adlandırılan radyo yayınlarıyla da İnternet’e bağlanılabilir.
- İnternet Servis Sağlayıcısından herhangi bir modem ile beliri bir hızda yararlanarak geniş ağlara bağlanmaya denir.
- Modemin ayarları şirketin verdiği servis, telefon numarasına göre ayarlanıp, bağlan komutu verir. Modem cihazların(bilgisayar, telefon, tablet) dijital verileri (bits) çeşitli ses frekanslarına çevirip telefon hattından İnternet servisine ulaştırmakta olup tersine aynı yöntemle verileri almaktadır.
- Her görüntülenen sitenin bir Ip adresi yani sayılardan oluşan numarası vardır Bu, dört yuvadan oluşan ve her yuvanın 0 ile 255 arası değeri olan bir adresdir. İnternet kullanıcısı bu sayı değerini her gireceği internet sitesi için aklında tutamayacağından bu adresleri Web sitesine eş değer tutan DNS bilgisayarları vardır.
- Bunların görevi görüntülenecek her site ismine eş değer IP adresini hazır tutmak ve bilgi taşıma protokolünün paketlerini (TCP/IP) bu adrese yönlendirmektir. Bu tıpkı telefon rehberlerindeki isim-numara eşleştirmesi gibi Alan adı-IP eşleştirmesi yapar. Böylece arama motorları yerimleri veya direk son kullanıcının hatırlayacağı şekilde daha az uğraşla web tarayıcısının çağırdığı sitedeki bilgilere ve internet sitelerine ulaşılabilir.
- Günümüzde analog modem yerine ADSL, VDSL, fiber, metro hatlar ve destekleyen modemler ile internete çok daha hızlı bağlanılabilmekte veri aktarımı yapılabilmektedir.
- Radyo, televizyon ve İnternet’in bulunuşundan 50 milyon kullanıcıya ulaşmak için geçen süre incelendiğinde; radyo için 38 yıl, televizyon için 13 yıl iken, İnternet için sadece beş yıldır. Bugün TUIK verilerine göre Türkiye’de en son ortalama 83 milyon 614 bin nüfusun hane halkının %90’ı TUIK verilerine göre internete erişebiliyor. Bugün Dünya’da 4.2 milyar insan internet kullanıyor.
- İnternet ile birlikte virüs, solucan, hack, @ at işareti, e-posta, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla tag-etiket, #hashtag, like-beğeni, mention vb. kavramlar dilimize ve hayatımıza girdi.
Kaynaklar: The First Photo on the Web
Cern, Yahoo Tech, Gizmodo, Peta Pixel, TUIK, Wikipedia English, Wikipedia Türkçe.
Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.