top headertop header

2.el araba satın alma rehberi

ahmetakdel
By
16 Min Read

İkinci el hangi aracı satın almalı?

Uygun fiyatlı 2.el araba tavsiyeleri

2.el araba satın alma rehberi

İlk kez araba alıyorsanız, belirli bir bütçeniz varsa araba alırken dikkatli olmalısınız. Tamamen kişisel tecrübelerimizden derlediğimiz 2.el bütçenize uygun alınabilecek en iyi arabalar tavsiye rehberi umarız doğru aracı bulmanızda faydalı olur. Kısaca ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken 10 şeye burdan bakabilirsiniz.

2.el araba için bütçe belirleme

Otomobil piyasasında o kadar  sorunlu araba var ki temiz araba bulmak gerçekten zor. Markası, modeli, serisi, yılı, kilometresi, yakıtı, motoru, vitesi, rengi, fiyatı, tutulanı, tutulmayanı, servisi, yedek parçası gibi özellikleri göz önüne alarak bütçenize uygun arabayı satın alabilirsiniz. İlk yapacağınız alacağınız aracın bütçesini belirlemek olsun. Bu işinizi kolaylaştıracaktır. Yeni ehliyet aldıysanız, araba kullanmaya yeni başlayacaksanız veya ilk kez araba alacaksanız sıfır/çok yeni ve pahalı bir araba almanızı önermem. Çünkü yeni öğreniyorken doğal olarak, direksiyon hakimiyetini sağlayıp ustalaşana dek ufak tefek sürtme, çarpma yapabilirsiniz. Yeni araçlarda bu tür ufak tefek kazalar arabanızın fiyatını diğerlerine göre daha çok düşürecektir. Bu nedenle başlangıçta biraz daha uygun bir model tercih edebilirsiniz. Bütçenizi belirledikten sonra rakamın üzerine mutlaka 5.000 TL ekleyin. Zira biraz daha iyisi, alım, satım, sigorta, ruhsat, kasko, plaka varsa bakım masrafı eklediğinizde bütçenizi aşmış olacaksınız. Mesela bütçenizi en fazla 25 bin tl olarak belirlediniz. 20 bin tl civarında araç bakmanız uygun olacaktır.

2.el araba alırken nelere dikkat etmeli

İkinci el araç almak, sıfır almaktan daha hesaplıdır. İkinci el araba alırken dikkat etmek, daha hesaplı bir alışveriş yapmanıza olanak sağlayacaktır.

İkinci el araba alırken neye dikkat etmeli?

  1. Otomobili baştan sona incelemelisiniz. Hatta satın almaya mümkünse bir otomobil tamircisiyle gidin. Ruhsattaki motor ve şase numaralarının aynı olup olmadığını kontrol edin. Otomobilin çalıntı olması halinde, paranızı geri alamadığınız gibi hukuki süreç sizi yoracaktır. Otomobilin sicilini araştırmayı ihmal etmeyin.
  2. Alacağınız ikinci el aracı mutlaka deneyin. 
  3. Aracı gündüz gözüyle görmeniz daha rahat bir kontrol sağlayacaktır.
  4. Yağmursuz bir hava aracınızı daha iyi tanımanıza olanak sağlayacaktır.
  5. Eğer şansınız varsa, otomobilin hali hazırda bulunduğu yere gidin. İlk çalışmadaki sorunları bu şekilde görebilirsiniz.
  6. Aceleci olmayın. Kontrol için ne gerekiyorsa onu yapın.
  7. Araç sahibine gerekli her türlü soruyu sormaktan kaçınmayın.
  8. Giderken yanınızda size yardımcı olacak birini götürebilirsiniz.
  • Aracın dış görünüşünü inceleyin. Çürük, çizik veya pas var mı kontrol edin.
  • Otomobilin iki tarafındaki hatlarına bakın. Onarım görmüş bir otomobilin hatları düzgün değildir.
  • Kilitleri, camları, kapı kollarını kontrol edin.
  • Aracı dört köşesinden de sallayın. Eğer aracın süspansiyonu sağlamsa, araç birkaç kere sallanıp duracaktır.
  • Otomobile uzaktan baktığınızda bir yamukluk varsa, yine otomobilin süspansiyon sisteminde sıkıntı var demektir.
  • Lastikleri kontrol edin. Aynı akstaki lastikler, aynı marka olmalıdır.
  • Araçta direksiyon destek sistemi varsa, başınızı camdan çıkarın ve direksiyonu çevirdiğinizde tekerlekler hareket ediyor mu bakın.
  • Eğer direksiyonu çevirdiğinizde tekerlekler hemen tepki vermiyorsa ve 3-4 saniye sonra hareket etmeye başlıyorsa, aracın direksiyon sisteminde büyük bir problem var demektir.
  • Pedalların aşınma oranlarına bakın. Gaz pedalı aşınmışsa uzun yolculuk, fren pedalı aşınmışsa şehir içi yolculuk daha fazla yapılmış demektir.
  • Kaputu açın ve içeri bakın. Kablo sistemlerine ve yağ kalıntılarına göz atın. Temiz mi değil mi kontrol edin.
  • Yağ seviyesini ve yağın durumunu kontrol edin.
  • Motor kayışlarını inceleyin ve motorun su seviyesine bakın.
  • Lastik basıncını kontrol edin.
  • Mutlaka deneme sürüşü yapın. Sürüş esnasında çekiş sorunu olup olmadığını kontrol edin.
  • Motorun kolay çalışıp çalışmadığına bakın ve olağandışı seslere dikkat edin. Gürültülü bir motor, pahalı bir tamirat gerektiğine işarettir.
  • Egzoz dumanının rengine mutlaka dikkat edin. Gri veya renksizse normaldir, siyah veya maviyse bir sorun var demektir.
  • Fren pedalına 1 dakika boyunca basın. Pedalın 4 cm’den daha fazla inmemesi gerekiyor. Eğer iniyorsa, fren sisteminde bir bozukluk var demektir.
  • Rölantideki sarsıntısına bakın. Normalden fazlaysa ateşleme sisteminde veya yakıt sisteminde sıkıntı var demektir.
  • Egzozdan çıkan seslere dikkat edin ve olağandışı sesler var mı kontrol edin.
  • Mutlaka deneme sürüşü yapın. Sürüş esnasında çekiş problemi var mı kontrol edin.
  • El freninin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bunu aracı 1. vitese takıp, aracı yavaşça hareket ettirmeye çalışarak deneyebilirsiniz. Eğer araç hareket ederse, el freni çalışmıyor demektir.
  • Aynı şekilde, 1. vitesteyken frenin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
  • Sürüş halindeyken aracın sesini dinlemeye çalışın.
  • Dönüş yaparken akslardan ses geliyor mu kontrol edin. Tıkırtı geliyorsa bilin ki aks uçları aşınmıştır.
  • Düz bir yola geçin ve aracı sürerken ellerinizi direksiyondan çekin. Eğer direksiyon sağ sol yapıyorsa aracın rot ayarlarında sıkıntı var demektir.
  • Aynı şekilde düz bir yolda giderken hızlandığınızda direksiyon ve otomobil titriyorsa, lastiklerin balans ayarları bozulmuş demektir.
  • Yolda hızla giderken direksiyonu kullanmakta güçlük çekiyorsanız ya lastikler inmiştir ya da ön takımda sıkıntı vardır.
  • Aracı asla rot ve balans ayarı yaptırmadan almamalısınız çünkü ayar bozukluklarına genelde bozuk bir parça neden olmaktadır.
  • Aracınız yavaş bir hızla giderken tık tık sesleri çıkartıyorsa, süspansiyonda sıkıntı var demektir.
  • Test sürüşünüz sırasında aracın klimasını da kontrol edin. Hava kompresörü normalde çok az ses çıkarır. Sürüş anında eğer fazla ses çıkarıyorsa, klima sisteminde bir sıkıntı var demektir.
  • Son olarak, sakin bir yere geçip el freninizi çekin. Vitese geçirip yavaşça ayağınızı debriyajdan çekin. Normal şartlarda arabanızın istop etmesi gerekir. Etmiyorsa debriyajında bir problem var demektir.

2.el araba satın almadan önce bütçenizi belirleyin. Ardından isteklerinizi çıkartın. İhtiyaçlarınızı karşılayan, beklentilerinize uygun, hoşunuza giden, beğendiğiniz, bütçenize uygun araba markalarını not alın. Belirlediğiniz kriterlere göre bulduğunuz arabaları kıyaslayın. Örneğin araba hatchback mi olacak sedan mı, dizel mi, benzinli mi, lpg’li mi, otomatik vites mi, manuel mi, rengini, genişliğini, kapı sayısını vb özellikleri sıralayın. Arabanın kilometresi, yaşı, boyası, cilası, aracın temizliğine, önemli bir hasar kaydının olup olmadığına göre tolare edilebilir. Markalara, modellere kısacası arabalara ön yargılı davranmayın. Aksi halde 2.el binebileceğiniz doğru dürüst bir araba bulmakta zorlanabilirsiniz.

2.el araba araştırma aşaması

Belirlediğiniz arabaların modelleri ve serileriyle ilgili detaylı araştırma yapmayı ihmal etmeyin. İnternette bütün markaların modelleri, serileri hakkında olumlu-olumsuz yorumlar var. Güvenilir kaynakları okuyarak araçla ilgili belirli bir hata var mı aracı kullananların tavsiyelerinden öğrenebilirsiniz. Böylelikle alabileceğimiz araba modellerini de belirliyoruz.

Bu aşamadan sonra fiyat ve piyasa araştırması yapacağız. İşin en zor kısımlarından biri budur. Sahibinden.com olmak üzere piyasada irili ufaklı birçok araba ilan sitesi mevcut. Bunlarda filtreleme kullanarak bütçenize olanları çıkartabilirsiniz. Bunun dışında galerilere, oto pazarlarına gitmeyi ihmal etmeyin. Böylelikle üç aşağı beş yukarı alabileceğiniz modellerin piyasasını öğrenmiş araçların piyasasıyla ilgili fikir sahibi olursunuz.

Hem ilanlarda yazılanlara hemde telefonda söylenenlere çok fazla itibar etmeyin. Mutlaka araç sahibiyle yüz yüze görüşün. Hasar kaydı yüksek, ağır hasarlı araçlardan uzak durun. Şaseleri değiştirilmiş veya hasar görmüş araçları düşünmeyin. Şasesi bozuk veya hasar görmüş araba, büyük bir kaza geçirip de sakat kalmış veya felç olmuş bir insana benzer. Önden veya arkadan ağır kaza yapmış, takla atmış araçlarda alınmaz. Kaputu, tavanı değişmişse dikkatli olun. Aracın sağ ve sol yanlarında değişen parçası, boyası olabilir ufak, tefek kaza, sürtme, çizik olabilir bunlar gayet normal.

Tüm araştırmaları yaptıktan sonra karar verdiğiniz arabayı almadan önce [hiçbir sorun çıkmasa da] 5664 araç sorgulama hattından  araçla ilgili hasar, sigorta sorgulaması yaptırmayı ihmal etmeyin. Nihai kararı vermeden sorgulama yapmayın. Zira mesaj başı 5 tl olduğu için ay sonu beklenmedik faturalarla karşılaşabilirsiniz. Ticari araçlar, galerici araçları, rent a car araçları, modifiye araçlar bence alınmaz tercih etmeyin. Araştırmanız bittikten sonra aracı almadan önce mutlaka ama mutlaka ekspertiz yaptırın. Mümkünse yetkili servisinden tam ekspertiz [101 nokta testi] yaptırın. Mümkün değilse aracı aldığınız yerde sanayide ekspertiz yapan yerlerde yaptırabilirsiniz.

renault-clio-2007-640x451

2.el araba satın alma aşaması

Aracın tüm bakımlarını, ekspertizini yaptırdınız. Test ettiniz, beğendiniz ve satın almaya karar verdiniz. İlk olarak hemen yaptığınız masraflar aklınıza gelsin. Bakım masrafları, ekspertizin masrafı, ustanın hemen veya kısa süre içinde değişmesi zorunlu dediği parçaları, filtre ve yağ bakımlarını, lastiklerini varsa herhangi bir masrafını hesaplayın ondan sonra pazarlığa başlayın. Notere gitmeden önce mutlaka ruhsattaki şasi ve motor numaralarının araçtakilerle aynı olup olmadığını kontrol edin. Mümkünse aracı satın almaya 2 kişi gidin. Öğretmenden, doktordan, bayandan, mühendisten gibi mesleki kayırmalara aldanmayın. Önemli olan aracın nasıl olduğu. Kısaca araba almadan önce dikkat etmeniz gerekenlere değindikten sonra bütçenize uygun tavsiye edebileceğimiz arabalara geçebiliriz.

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-2

30-40 bin tl arası arabalar

Modeli, km, içini, dışını kontrol edin. Aracın hasar kaydını sorgulatın. Sanayide ekspere gösterin. Ancak Kılı kırk yarıpta çok fazla ince ayrıntılara takılmayın. Çünkü alacağınız araç 10 ile 15 bin tl arası olacağı için illaki çizik, vuruk, boya ufak tefek hasar km fazla vs olacaktır. Sonuçta sıfır veya 1-2 yaşında araba almıyorsunuz.

Bütçeniz 10-15 bin tl arasındaysa on bin tl ile 20 bin tl arası arabalara bakıyorsanız işiniz daha da zor. Hem yaşlı hemde uygun fiyatlı araba baktığınız için dikkat etmeniz gerekenler var. Bu fiyat aralığında temiz araba sayısı çok değildir. Satanlarda eşe, dosta, arkadaş çevresine rahatlıkla verebilir. İlan sitelerine veya facebook sayfalarına, gruplarına düşenleri iyi takip etmeniz gerekiyor. Bu nedenle belirlediğiniz bütçenin üzerine iki bin üç bin çıkmaya gayret gösterin. Aksi takdirde 1-3 bin tl aşağı alayım derken sanayiden çıkamayabilirsiniz. Biraz fazla verin sağlam bir araba alın.

25-40 bin tl arasında alabileceğiniz araçlar

Renault 19 Europa

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-3

Toyota Corolla 1997

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-4

Tofaş Şahin 1992

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-5

Fiat Uno 1994

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-uno

Lada Samara 1995

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-6

Renault Broadway 1990

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-broadway

55-75 bin tl arası alınabilecek arabalar

Bütçeyi biraz daha yukarı çektiniz. Her ne kadar karşıma daha çok seçenek çıkar diye düşünseniz de aslında en çok çekişmenin olduğu fiyat aralığı 15-25 bin tl arasındaki araçlardır. Dizelde sorun yaşamamak için düşük km ve yüksek modelli arabaları tercih edebilirsiniz. Benzinlide km yüksek olabilir model sorun değil. Ufak tefek boya, güneş yanığı vs takılıpta güzelim arabaları kaçırmayın. Onları sanayide uygun fiyata halledebilirsiniz. Bu aralıkta size uygun aracı bulduğunuz zaman fırsatı değerlendirin.

Renault Clio Hatcback 1999

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-7

Honda Civic 2001

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-8

Hyundai Accent 2001

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-9

 

Ford Focus 1999

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-10

Renault Megane 1998

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-11

75-95 bin tl arası alınabilecek arabalar

Artık kesenin ağzını biraz daha açtık. Alabileceğimiz arabaların modelleri ve fiyatları yükseliyor. Zevkimize ve ihtiyaçlarımıza uygun 20-30 bin tl araba fiyatlarını araştırdık. Renault Clio, Symbol, Fiat Palio, Albea, Ford Fiesta, Focus, Toyota Corolla, Yaris, Auris, Honda, Hyundai gibi markaların modeli biraz daha yüksek olanlarını tercih edebilirsiniz. Önemli bir hasar kaydı yoksa araba temizse tercihlerinize[dizel, benzin, otomatik, vitesli, beyaz, gri, sedan, hatcback] göre otomobili alabilirsiniz.

Hyundai Accent 2006

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-12

Honda Civic 2006

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-13

Ford Focus 2008

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-14

Toyota Corolla 2005

 

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-15

Toyota Yaris 2005

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-17

Renault Symbol 2007

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-16

Ford Fiesta 2008

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-18

Renault Clio Hatcback 2007

2-el-alinabilecek-en-iyi-arabalar-19

100-120 bin tl arası arabalar

Otuz, kırk bin tl’ye çıktığınıza göre artık benzin ve lpg li araçlardansa dizel arabaları tercih edebilirsiniz. Niçin 30 bin tl ve sonrası için dizel araçlara yöneldik? diye sorarsanız, dizel motorlar daha çabuk aşınır, yıpranır bakım masrafı daha çok olur. Dizel araçların motor bakımları, otomatik vitesli araçların da şanzuman bakımı oldukça pahalıdır. Eğer araç 10 yaş ve üzerindeyse manuel ve benzinli araç seçeneklerini ön plana alabilirsiniz. LPG tercihini size bırakıyoruz.  Bunları göz önüne alarak renault, toyota, ford, hyundai, volkswagen, honda, fiat, opel gibi markaların ihtiyaçlarınıza uygun olan modelini alabilirsiniz.

150-200 bin tl ve üzeri arabalar

Bu fiyatlardan sonrası dar ve orta gelirli sınıfından lüks araç sınıfına geçmektedir. Bu sınıfta bmw, mercedes, audi, porsche, volvo veya diğer markaların SUV tipi jeep modellerine bakabilirsiniz. Bu sınıfın yakıtı yüksek, vergi, sigorta, kasko, ruhsat gibi işlemleri pahalıdır.

2.el arabayı tanımanın en kolay yolu test sürüşü

Bir arabayı tanımak için yapılacak olan en iyi şey test sürüşü yapmaktan geçer. Arabayı daha yakından tanıma, araba hakkında bilgi sahibi olma ve daha birçok farklı konuda bilgi sahibi olmak için mutlaka aracın koltuğuna oturmak gereklidir. Dikkat edilmesi gerekilen diğer önemli bir nokta ise aracın yol tutuşu. Belli bir hıza ulaştıktan sonra aracın yolda nasıl gittiğine mutlak suretle dikkat edin. Virajlarda, düz yolda oluşan durumlara karşı iyi bir değerlendirme yapabilmek adına yol tutuşu iyice inceleyin.
En önemli konulardan birisi olan yakıt tüketimi gerek sıfır araçlarda gerekse ikinci el araçlarda mutlak suretle bilinmesi gereken bir özellik. Otomobil test sürüşleri bu konuda tam olarak sizi aydınlatmayabilir. Bunun için mutlaka kataloga göz atmalı, şehir içi tüketimlerde ise test sürüşünden yararlanmalısınız. Görünüm
Gerek sıfır araba alırken gerekse ikinci el araba alırken mutlaka şekle ve tasarıma önem verin. Bir arabanın dış görünümü çok şey ifade eder. Bunun yanı sıra aracın rengi de oldukça önemli. Özellikle piyasa değeri içerisinde renk çok şey fark ettiriyor.

2.el araba alırken genel olarak dikkat edeceklerimiz

Yani sizin arabayı alıp bir antika eser alıyormuşçasına garaja koymak ve arada sırada keyif için kullanmak gibi bir niyetiniz yoksa, kolay satabileceğiniz, uzun süre piyasa değerini kaybetmeyecek hatta mümkünse 10 yaşından büyük olmayan bir araba almanız gerekir. Dolayısıyla uygun fiyatlı ikinci el araba satın almak için eski modellerden uzak durmanız tavsiye edilir. Son olarak İkinci el araba aldıktan sonra devlet eliyle zorunlu kılınmış olan Trafik Sigortası ve isteğe bağlı olan Kasko Sigortasını yaptırmayı ihmal etmeyin. Aracın sizden önceki sahibi tekrar bir araba almayı düşünmüyorsa ve siz de kabul ederseniz yaptırdığı ve poliçe geçerlilik süresi devam eden Kasko ve Trafik Sigortalarını sizin üzerinize devir edebilir.

Bu rehberi hazırlamadaki amacımız dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza araba alırken yol gösterebilmekti. Ayrıca 40-50 bin tl den itibaren renault, peugeot, fiat, ford, toyota gibi birçok markanın sıfır km arabalarını satın alabilirsiniz. Yazdıklarımızın birçoğu kişisel tecrübelerimizden ibarettir. İkinci el araba alırken dikkat etmeniz gerekenleri elimizden geldiğince derledik. İnşallah ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun en güzel arabayı alırsınız. Kazasız, belasız, keyifli sürüşler diliyorum.

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *