Ad image

Tarla.io, çiftçinin sorunlarını çözmek istiyor

ahmetakdel
By
9 Min Read

Üretim insanoğlunun milattan önce başladığı bir faaliyet. Yaklaşık 1000 yıl önce geldiğimiz bu Anadolu toprakları dünyanın en verimli topraklarına sahip. Medeniyet bu topraklarda binlerce yıldır tarım yapıyor. Ülke olarak son yüz yılda Anadolu toprağının verimliliğini unuttuk. Artan sanayileşme, köyden kente göçle birlikte topraklar ekilip dikilmez oldu.

Tarımda üretimi arttıracak topraklarımıza yatırım yapılmasını sağlayacak ve eski cazibesini arttıracak her türlü tarım girişimi ve gıda girişimlerini destekliyoruz. Tarla.io da bu girişimlerden biri.

1-Girişimini kısaca anlatır mısın?

tarla.io çiftçilere ve tarım ile ilgili tüm kurumlara katma değerli bilgi teknolojileri sağlayan karar destek platformudur. Çeşitli kaynaklardan (meteoroloji servisleri, kendi yıldırım tespit ağımız, toprak sensörlerimiz, uydu servisimiz gibi) algoritmalarımız ile yorumlayarak çifçtilere ve kurumlara çeşitli ürünlerimiz aracılığı ile  ulaştırıyoruz. Küresel iklim değişiklikleri, nüfus artışı, kaynakların bilinçsiz kullanımı gibi problemler gıda üretimi, tarım faaliyetlerini azımsanamayacak ölçülerde etkilemekteir. Bu sebeple son 10.000 senedir ürettiğimiz gıdadan daha fazlasını gelecek 30 yıl içerisinde üretmek zorundayız. Tarla.io bu büyük probleme çözümler üretmek için çalışmaktadır. Ana hedefimiz kaynakları doğru ve zamanında kullanarak en kaliteli ve en verimli üretime çiftçileri ulaştırabilmektir.

tarla-io-ciftci-girisim
Tarla.io

Neden Bu İşi Yapıyoruz?

Küresel ısınma, nüfus artışı ve kaynakların tükenmesi insanlığın karşılaştığı en büyük problemlerinden biridir.
Küresel ısınma ile birlikte gıda üretimi tekrar ele alınması gereken önemli bir konudur. Son 10.000 senedir ürettiğimiz gıdadan daha fazlasını önümüzdeki 30 sene içinde üretmemiz gerekmektedir.
tarla.io bu büyük probleme çözümler üretmek için çalışmaktadır. Ana hedefimiz kaynakları doğru ve zamanında kullanarak en kaliteli ve en verimli üretimi sağlamaktır. tarla.io çiftçilere ürün tavsiyesi, karar destek, finansman, sigorta, hammadde alımı ve pazarlara erişim konusunda servisler sunar.

2-Bu girişim fikri nereden ortaya çıktı?

Farklı sektörlerde edindiğimiz tecrübeler ve akademik geçmişimiz ışığında küresel iklim değişiklikleri, nüfus artışı, çevresel sorunlar ve kaynakların hemen hemen her sektörde bilinçsiz kullanımı bizi hem kaygılandıran hem de üzerinde neler yapabiliriz üzerine kendi aramızda konuştuğumuz konulardı. Bu minvalde, bu problemleri ayrı ayrı değerlendirip üzerine proje geliştirmektense bu problemlerin etkilerini  hem hissettirdiği hem de bu problemlere etkisi olduğunu düşündüğümüz tarım sektörü üzerine proje geliştirip tarla.io’yu hayata geçirdik.

Görevimiz

Üreticilerin refahı için sayısal tarım araçları
tarla.io kapsamındaki kaynaklar su, gübre, kimyasallar, toprak ve hasat anlamına gelmektedir. Optimizasyon problemini doğru çözerek elde ettiğimiz sonuç, iklime adaptif, koşullara göre dinamik öneriler geliştiren akıllı bir etkileşim platformdur. Biz tarlayı sadece yalın anlamı ile değil çeşitli aktörler – tedarikçi, tüccar, üretici, sanayici, akademi – arasındaki iletişim ortamı olarak tanımlıyoruz. tarla.io yaklaşımı ile çeşitli aktörler ağların gücünden faydalanarak sistem içindeki tüm tarlaların kendilerine ve paydaşlara fayda yaratan bilgi kaynakları olmasını sağlanıyor.

Ödüller, Başarılar

Tarla.io inovatif çözümleri ile tarım ve çiftçilik sektöründe maksimum verimlilik hedefliyor. Bu alanda başarılı olmuş örnek girişimlerden. Tarla.io Finansbank Bir Fikrin mi Var? 2015, Türk Ekonomi Bankası, Inovasyon Yarışması 2015, Ankara Startup 2016, Startup Turkey 2016, Birleşmiş Milletler – Tübitak Cleantech 2015, IBM SmartCamp Istanbul 2015, Web Summit Lizbon 2016, Tech Ankara Proje Pazarı 2016, En Yenilikçi Küresel Tarım ve Gıda Girişimleri Listesi, 2020, Zurich Sigorta, İstanbul 2018, Get in the Ring 2017, Growtech Tarım Fuarı 2016 gibi birçok kuruluş tarafından ödüle layık görülmüş.

3- Yerel ve global hedefleriniz nelerdir? 

Hedeflerimiz öncelikle Türkiye’de her çiftçiye dokunabilmek, gıda üretiminde verimliliği arttırabilmek, kaynaklarımızın doğru ve bilinçli kullanılmasının önünü açmak ve gerçekten en önemli değerimiz olan tarımı bilgi teknolojileri çağına adapte edebilmektedir. İkinci olarak  kısa vadede Avrupa ve Afrika pazarlarına giriş, orta ve uzun vade de ise global pazarda yer almak hedeflerimiz arasındadır. Dünya çapındaki 500 milyon çiftçiye gerekli olan bilgi teknolojileri için kaynak olabilmektir. Çünkü %1’lik bir değişimin bile verimlilik anlamında çok önemli yer tuttuğu gerçeğini göz önünde bulundurarak proje ve ürün geliştiriyoruz.

4- Yatırım aldınız mı? Aldıysanız kimlerden aldınız, değerleme veya miktar.

Henüz yatırım almadık.

5- Ne zaman, nerede kuruldu ve kurucular kimler? Linkedin adresleri ile birlikte.

Kerem Erikçi (Kurucu ve İş geliştirme Müdürü) ve Erdem Erikçi (Kurucu ve AR-GE  müdürü) tarafından yaklasık 2.5 yıl önce Ankara Bilkent Üniversitesi Cyperpark’ta kuruldu. Bugün ekibimiz, 2 yazılımcı, 1 ziraat mühendisi, 1 iş geliştirme ve pazarlama uzmanı ve 2 yazılımcı stajyer arkadaşımız ile toplam 8 kişidir.

Kurucuların Linkedin profilleri :

Kerem Erikçi:  https://tr.linkedin.com/in/kerikci

Erdem Erikçi:  https://tr.linkedin.com/in/erdem-erik%C3%A7i-884717b2

6- Kullanım istatisktikleri (rakamlar) ve gelir modeli.

Tarla.io hizmetleri arasında SMS, Uydu , risk raporu, ve veri besleme gibi hizmetler  bulunmaktadır. Tüm hizmetlerimizi direk satış kanalımız ile  hem bireysel çiftçilere ulaştırıyoruz, hem de Türkiye’de gıda ve tarım sektöründe çeşitli kurumlar ile farklı iş modeller (Uygulama geliştirme, Kendi uygulamalarına VeriBesleme,SMS entegrasyonu gibi) aracılığı ile işbirliği kurarak son kullanıcılara ulaşıyoruz. Rakamsal olarak sistemin içinde 30.000 çiftçi ve yaklaşık 177.000’i aşkın tarla bulunmaktadır. Ücretlerimiz bireysel müşterilerimiz için aylık ve yıllık olarak ayrılmıştır. Uydu servisimiz dekar başına yıllık 4 TL, SMS servisimiz aylık 10 TL risk raporumuz koordinat bazlı olarak tek sefer için 12 TL gibi ücretlerle satılmaktadır. Bireysel müşterilerimize ürünlerimizin websitemizden kredi kartı veya havale ile direk satış modeli ve kurumlara proje geliştirme ve kendi uygulamalarına veri besleme servisimizin satışı ile yaptığımız antlaşmalar gelir modelimizi oluşturmaktadır.

Tarla.io Bayilik Veriyor

Tarla.io çiftçilerin karşılaştıkları sorunları en aza indirmeyi ve verimliliği arttırmayı vaat ediyor. Karşılaştığı sorunları teknoloji sayesinde azaltarak çiftçinin tekrar kazanç sağlayacağı yöntemleri kullandırıyor.

Tarla.io bayilik modeli ile ilgili detaylı bilgi için bayilik koşullarına bakabilirsiniz.

tarla.io

7- Eklemek istedikeriniz 

Yakın gelecekte hedef pazarlarımızı yurtdışına genişletme stratejisine paralel rakiplerimizi hedef pazarlarımız üzerinde konumlandırıyoruz. Global pazarda : Orbital Insights, Descartes Lab, Climate Corp, Cropx, Fbn, Farmersedge, Farmlog gibi girişimler ve yatırım alan firmalar bulunmaktadır. Bunun yanında Türkiye’de Devlet Kurumları, çeşitli teknolojik servisler sunan yerel yönetimler ve kooperatifler de rakiplerimiz arasında bulunmaktadır. Türkiye’de bu pazar yeni oluşmakta olduğu için,  biz 2.5 sene içerisinde hem tecrübe olarak hem de ürünlerimiz özelinde ve pazar dinamiklerine hakimiyetimiz, Türkiye’nin tarım ülkesi oluşu, kurumlar ile işbirliklerimiz know-how olarak potansiyel rakiplerimizden bizi ayırıyor. Teknolojik altyapı olarak özellikle Türkiye’de yalnızca biz de bulunan yıldırım tespit sensörleri ile şiddetli hava olaylarını yakalamamız ve bunu çiftçilere önceden bildirim olarak sunmamız bizi hava durumu servisleri özelinde ayrıştırıyor İki ay önce açtığımız Uydu görüntü servislerimiz de şu anda sektörde yalnızca tarla.io’da bulunmaktadır. Geçtiğimiz dönemde çeşitli yarışmalarda aldığımız ödüllere ek olarak Ar-ge tarafında ise Avrupa Birliği, Tübitak, Birleşmiş Milletler’in projelerinde sürekli olarak yarışıyoruz. Bu doğrultuda  yaklaşık iki ay önce Birleşmiş Milletler Cop 23 İklim Konferansı kapsamında düzenlenen “Data for Climate Action Challange” veri görselleştirme dalında kışlık buğday ekim tarihi optimizasyonu projemizle dünya genelinde 450 grubu geride bırakarak birinci olduk. Bilgiyi işleyerek Jenerik bilgiden daha çok her  koordinata ve  her ürüne özel daha spesifik çözümler üretme yönünde adımlar attığımız için gün geçtikçe daha da ayrıştığımızı düşünüyoruz.

Değerlerimiz

İnsanlık ve dünya için sürdürülebilir tarım çözümleri
tarla.io 10000 yıl önce tarımın icad edildiği Bereketli Hilal’de doğmuştur. Bugün tarım alışkanlıklarını değişitirmektedir. İklim, toprak ve bitki ilişkini kurarak sürekli takip yöntemleri ile gıda üretimindeki yeni çağa katkı sağlıyoruz. Biliyoruz ki sürekli inavosyon ile dünyadaki her canlının muhtaç olduğu kaynakları doğru kullanma ve sürdürebilir kılmanın yolunu açıyoruz.

 Sosyal Medya Araçları

https://tarla.io/

https://twitter.com/tarlaio?lang=en

https://medium.com/@tarlaio/

https://www.instagram.com/tarla.io/

8- Girişiminizin Türkiye’nin ekonomisine katkısı nedir? 

Son yıllarda unuttuğumuz bir gerçek olan Anadolu’nun bereketli toprakları üzerinde gerçekleşen tarım faaliyetleri geçmişten günümüze bu topraklarda yaşayan her medeniyet ve her insan için en önemli ekonomik ve sosyal değer olmuştur. Teknolojik gelişmelerin her alanda olduğu gibi tarımda verimlilik, kaynakların doğru kullanımı ve toprağın sürdürebilirliği üzerinde yadsınamaz etkisi bulunuyor. Bu doğrultuda var olan bu büyük değeri ve potansiyeli tarla.io özelinde bilgi teknolojilerine adapte ederek Türkiye ekonomisine ve çiftçilerimizin ekonomik girdilerine  ve üretim verimliliğine katkı sağlıyoruz.

Tarım ülkelerin en temel ihtiyacı. İnsanoğlu binlerce yıl internet, elektrik olmadan yaşadı. İnşallah mecbur kalmayalım. Ancak mecbur kalırsa yine yaşar. Lakin aç ve susuz yaşayamaz. Bu nedenle köylerimizi, bereketli tarım topraklarımızı unutmayalım. Girişimle ilgili sorularınızı yorum kısmında yazabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *