Okuyamamanın acısı paylaşmak

Sizlerle daha önce facebook’un internet üzerindeki hakimiyetini konuşmuştuk. Millet olarak dünyada en çok facebook kullanan ülkeler arasındayız. 78 milyon 741 bin olan nüfusumuzun 46.28 milyonu facebook kullanıyor. Tabi caizse okuyamadığımız için paylaşıyoruz. Sosyal medyada kitaplardan alıntı güzel sözler favorileri, beğenileri peşinden sürüklüyor lakin kitabı okuyupta sosyal mecrada paylaşma daha popüler bir eylem.

Türkiye’de yapılan araştırma ve anketlere göre kullanıcıların, Facebook’u kullanma amacı öncelikle iletişim kurmak (% 66.2) İkinci olarak izini kaybettiği arkadaşları/tanıdıkları bulmak (%37.7) Üçüncü sıradaki kullanım amacı yine kullanıcıların hoşuna giden videoları/fotoları paylaşması (% 20.6) Bir nevi iz sürmek olan arkadaşlarını daha yakından tanımak için Facebook’u kullananların sayısı da hiç azımsanmayacak miktarda (% 22.6)

Facebook’u Avrupa ve Amerika’da kullanıcılar iş ve politika için yoğun bir şekilde kullanırken ülkemizde en az kullanım amaçları arasında. Özellikle 2.el ev, araba ve eşya pazarında Facebook’un yoğun olarak kullanıldığını görmekteyiz. Yurdum insanı facebooku 3 temel nedenle kullanıyor. 1. eski ve mevcut arkadaşlarıyla iletişim 2.Önemli bir olay, gelişme olup olmadığı[haberleşme] 3. Boş vakitlerini öldürme. En çokta bu amaç zarar veriyor bize. Facebook’un zararlarını daha önce anlatmıştık. Zaman tünelinde yitip giden insanları başka bir yazıda konuşuruz.

Her sosyal ağın dinamikleri farklı olsa da bizim kullanım alışkanlıklarımız amaçlarımızı belirliyor. Facebook, Instagram, Twitter farketmiyor aslında okumamanın acısıyla paylaşıyor okuyormuş gibi davranıyoruz. Her ne kadar kitap okuma alışkanlığını sosyal medya olumsuz etkilese de kitap alıntıları ve içeriklerini merak edip okuma alışkanlığı kazanan bir kitle olduğunu da es geçmemek gerekiyor diye düşünüyorum. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz.

 


Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Share.
Leave A Reply