SEO uzmanı ile çalışmak için en doğru zaman sitenizi ilk açtığınız, yada yeni bir tasarıma başladığınız zamandır. Böylece en başından itibaren sitenizin arama motorlarına uygun optimize edebilirsiniz. Eğer mevcut siteniz varsa bu siteyi optimize etmeyi düşünüyorsanız bir an önce Google organik arama sonuçları için iyi bir SEO ajansı ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Peki SEO uzmanı veya SEO danışmanı seçerken nelere dikkat edeceğiz? Google’ın bu konuda bize tavsiyeleri öncelikle Google SEO uzmanına seo çalışması yaptırmadan önce aşağıdaki soruları sorunuz.
- Önceki çalışmalarınızdan örnekler gösterebilir ve başarı öykülerinizden bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
- Google Web Yöneticisi Yönergeleri’ne uyuyor musunuz?
- Organik aramaya ek olarak çevrimiçi pazarlama hizmetleri veya önerisi sunuyor musunuz?
- Ne kadar zamanda, nasıl sonuçlar bekliyorsunuz? Başarınızı nasıl ölçüyorsunuz?
- Sektörümüzdeki deneyiminiz nedir?
- Ülkemizdeki/şehrimizdeki deneyiminiz nedir?
- Uluslararası siteler hazırlama konusunda deneyiminiz nedir?
- En önemli SEO teknikleriniz nelerdir?
- Ne kadar zamandır bu işle ilgileniyorsunuz?
- Sizinle nasıl iletişim kurabilirim? Sitemizde yaptığınız değişikliklerin tümünü bizimle paylaşıp önerileriniz hakkında nedenleriyle birlikte bize ayrıntılı bilgi verecek misiniz?
- SEO’nun sizinle ve işletmenizle ilgilenip ilgilenmediğine bakın. İlgilenmiyorsa, ilgilenen birini bulun. SEO’nuz aşağıdakilere benzer sorular sormalıdır:
- İşletmenizi veya hizmetinizi müşteriler için benzersiz ve değerli kılan nedir?
- Müşterileriniz kimler?
- İşletmeniz nasıl para kazanıyor ve arama sonuçları nasıl yardımcı olabilir?
- Başka hangi reklam kanallarını kullanıyorsunuz?
- Rakipleriniz kimler?
- SEO’nuzun profesyonel referanslarını kontrol edin. Önceki müşterilerine bu SEO’nun faydalı bir hizmet sağlayıp sağlamadığını, birlikte çalışılması kolay bir insan olup olmadığını ve olumlu sonuçlar elde edip etmediğini sorun.
- Sitenizi hem teknik anlamda hem de arama açısından denetlemesini isteyin. Böylece neyin neden yapılması gerektiğini düşündüğünü ve beklenmesi gereken sonucun ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Muhtemelen bunun için ödeme yapmanız gerekir. Büyük ihtimalle Search Console’da SEO’ya sitenize salt okuma erişimi de vermeniz gerekir. (Bu aşamada yazma erişimi vermeyin.) Potansiyel SEO’nuz nelerin iyileştirilebileceğiyle ve yapılması gerekenlerle ilgili gerçekçi tahminlerde bulunabilmelidir. Yapacağı değişikliklerin sizi arama sonuçlarında birinci sıraya oturtacağını garanti ediyorsa başka birini bulun.
- Bir uzmanla çalışmak isteyip istemediğinize karar verin.
SEO işlerini teslim ettikten sonra aşağıdaki durumlara dikkat edin!
[box type=”error” align=”” class=”” width=”%100″]SEO’lar, müşterilerine değerli hizmetler sağlayabiliyor olsa da etik kuralları gözetmeyen bazı SEO’lar, agresif pazarlamacılık anlayışları ve arama sonuçlarına haksız yöntemlerle müdahale etme girişimleri yüzünden sektörün itibarını zedelemektedir. Yönergelerimizi ihlal eden uygulamalar, sitenizin Google’daki görünümü ile ilgili olumsuz düzenleme yapılmasına neden olabilir ve hatta sitenizin dizinimizden kaldırılmasıyla sonuçlanabilir. SEO’nuz sitenizle ilgili birtakım öneriler getirdiğinde bu önerileri Search Console yardım sayfası, Google Arama Merkezi blog girişi veya forumundaki Google onaylı yanıtlar gibi güvenilir bir kaynakla desteklemesini isteyin.[/box]
Bunlardan bir yada bir kaç tanesiyle karşılaşırsanız hemen çalışmayı sonlandırın.
[box type=”error” align=”” class=”” width=””]En yaygın hilelerden biri, aldatıcı yönlendirmeler kullanarak kullanıcıları başka bir siteye yönlendiren “gölge” alan adları oluşturmaktır. Çoğu zaman bu gölge alan adları, bir müşteri adına çalıştığını iddia eden SEO danışmanının kendisine aittir. Ancak aralarındaki ilişki bozulduğunda SEO danışmanı alan adını farklı bir siteye, hatta rakibin alan adına yönlendirebilmektedir. Böyle bir durumda müşteri, tamamen SEO danışmanına ait olan bir rakip sitenin geliştirilmesi için para ödemiş olmaktadır. Başka bir gayrimeşru uygulama da, müşterinin sitesinde bir yere anahtar kelimelerle yüklü “köprü” sayfalar yerleştirmektir. SEO danışmanı bu uygulamanın sayfayı daha fazla sorgu için daha alakalı hale getireceğini söylemektedir. Bu, doğası gereği yanlıştır; çünkü tek tek sayfalar çok çeşitli anahtar kelimeler ile nadiren alakalıdır. Bununla birlikte söz konusu hilelerin daha sinsisi, bu köprü sayfaların, genellikle SEO danışmanının diğer müşterilerine ait gizli bağlantılar da içermesidir. Bu tür köprü sayfalar sitenin bağlantı popülerliğini yavaş yavaş azaltmakta ve siteyi çirkin veya yasa dışı içerik barındıran sitelere de sahip olabilecek SEO danışmanına ve SEO danışmanının diğer müşterilerine yönlendirmektedir. Son olarak, sıralamanızı yükseltmek için başka sitelerden bağlantı satın almak gibi bağlantı düzenlerine karışmayın. Bu, Google’ın kalite yönergelerine aykırıdır ve sitenizin bir kısmına veya tamamına manuel işlem uygulanmasına yol açarak sıralamasını olumsuz yönde etkileyebilir.[/box]
- Size durup dururken e-posta gönderen, telefon eden, WhatsApp, Facebook, Instagram messenger dan mesaj gönderen SEO firmalarına ve web danışmanlıklarına veya acentelerine karşı dikkatli olun. Şaşırtıcı, ama bu spam e-postalarını biz de alıyoruz:
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]”Sayın google.com, Web sitenizi ziyaret ettim ve başlıca arama motorları ile dizinlerin çoğunda bulunmadığınızı fark ettim…”[/box]
- “Gece yağ yakma”ya yönelik rejim hapları veya görevinden alınmış yöneticilerden gelen “para aktarımına yardımcı olma talepleri” konusunda gösterdiğiniz şüpheciliğin aynısını arama motorlarına ilişkin istenmeyen e-postalar için de gösterin.
- Kimse Google’da birinci sıra garantisi veremez.Sıralama garantisi veren, Google ile “özel ilişkisi” olduğunu ileri süren veya Google’a “öncelikli gönderim” hizmetinin tanıtımını yapan SEO’lara karşı dikkatli olun. Google için öncelikli gönderim diye bir şey yoktur. Aslında bir siteyi Google’a doğrudan göndermenin tek yolu URL Ekle sayfamızı kullanmak veya bir Site haritası göndermektir. Bunu hiç kimseye herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmadan kendiniz de yapabilirsiniz.
- Gizemli ve amaçlarını açıkça ifade etmeyen şirketlere karşı dikkatli olun.Belirsiz olduğunu hissettiğiniz konularda kendilerinden açıklama isteyin. SEO sizin adınıza köprü sayfalar veya “ıskarta” alan adları gibi aldatıcı veya yanıltıcı içerik oluşturursa, siteniz Google dizininden tamamen kaldırılabilir. En nihayetinde, iş verdiğiniz şirketlerin faaliyetlerinden siz sorumlu olursunuz, bu nedenle söz konusu şirketlerin size hangi amaçla “yardımcı olduklarını” tam olarak bilmeniz gerekir. SEO’nun sunucunuza FTP erişimi varsa, sitenizde yapmakta olduğu tüm değişiklikleri açıklayabilmelidir.
- Asla bir SEO’ya bağlantınız olmamalı.“Herkese açık” bağlantıların, bağlantı popülerlik planlarının veya sitenizi binlerce arama motoruna göndermenin gücünden bahseden SEO’lardan uzak durun. Bunlar tipik olarak başlıca arama motorlarının sonuçlarındaki sıralamanızı, en azından sizin pozitif olarak düşündüğünüz şekilde etkilemeyen yararsız uygulamalardır.
- Bilerek seçim yapın.Bir SEO ile çalışıp çalışmayacağınızı düşünürken, sektörle ilgili bazı araştırmalar yapmak isteyebilirsiniz. Bunu yapabilmenin bir yolu da elbette Google’dır. Google, özel şirketlerle ilgili yorumda bulunmamakla birlikte kabul edilmiş iş davranışının açık bir şekilde kapsamı dışında kalan uygulamaları takip eden ve kendilerini SEO olarak adlandıran firmalarla karşılaşmıştır. Dikkatli olun.
- Paranın nereye gittiğini bilin.Google, arama sonuçlarında asla para karşılığı daha iyi bir sıralama sözü vermese de diğer pek çok arama motoru, tıklama başına ödeme veya sıralamaya dahil edilen sayfa başına ödeme üzerinden sağlanan sonuçları normal web arama sonuçlarıyla birleştirir. Bazı SEO’lar size arama motorlarında üst sıralara yerleştirme sözü verir, ancak sizi arama sonuçları yerine reklam bölümüne yerleştirir. Hatta bazı SEO’lar diğer arama motorlarını “kontrol” ettikleri izlenimi oluşturmak ve kendilerini tercih edilen konumunda göstermek için teklif fiyatlarını gerçek zamanlı olarak değiştirir. Reklamlarımızın açık bir şekilde belirtilmesi ve arama sonuçlarımızdan ayrı tutulması sayesinde bu hile Google’da işe yaramaz. Yine de çalışmayı düşündüğünüz SEO’ya hangi ödemelerin sıralamaya kalıcı olarak eklenmek için, hangilerinin de geçici reklamlara ayrıldığını sormayı ihmal etmeyin.
Bir SEO Uzmanı
- Gölge alan adlarına sahipse
- Köprü sayfalar üzerine diğer müşterilerine ait bağlantıları koyuyorsa
- Adres çubuğundaki anahtar kelimeleri satmayı teklif ediyorsa
- Gerçek arama sonuçları ile arama sonucu sayfalarında görünen reklamları ayırt etmiyorsa
- Sıralamayı, sadece herhangi bir şekilde zaten bulabileceğiniz anlaşılması güç, uzun anahtar kelime grupları üzerinde garanti ediyorsa
- Birden çok takma ad veya sahte WHOIS bilgilerini kullanıyorsa
- Trafiği “sahte” arama motorlarından, casus yazılım veya kötü amaçlı yazılımlardan alıyorsa
- Google dizininden kaldırılmış veya Google’da listelenmeyen alan adlarına sahipse
Kötü niyetli bir SEO uzmanı/danışmanı/ajansı dır. Bu tarz bir durumda SEO işini yapan kişi ile çalışmayı bırakmaya çekinmeyin. Aksi halde hem itibarınız, hem paranız hemde emekleriniz zayi olacaktır.