Ad image

Rel=canonical url

ahmetakdel
By
6 Min Read

Rel=canonical url nedir?

rel=canonical webte internet sitenizin çoklu sayfalarının  arama motorları tarafından tercih ettiğiniz versiyonunun indekslenmesini istiyorsanız  rel=canonical  iyi bir ipucu olabilir. Çoğu arama motoru tarafından destekleniyor. Google, Yandex, Bing, Yahoo gibi arama motorları da bu olayı desteklemektedir.  rel=canonical link Çoklu sayfaların indekslenme özelliklerini birleştirmeye yarar.

canonical-urls
Canonical url nedir

Sayfalara gelen linklerin birleşmesi ve URL’lerin özelliklerinin arama sonuçlarında gösterilmesini sağlar. Yanlış yapılandırılmasından dolayı, hile olarak algılanabilir. Örneğin sizin bir sayfanızda ürünler bulunuyor ve bu ürünler için iki adet sayfanız var bunlardan biri fiyata göre sıralama diğeri isime göre sıralama Google tarafından içeriğe bakıldığında ikisinin de aynı olduğu görülür. Siz bir tanesini seçerek hangisinin indekslenmesini istediğinizi rel=canonical ile belirtebilirsiniz.

rel-canonical

Webmasterlar solda ki gibi görürken içeriği arama motorları sağda ki gibi görecektir. Kırmızı kısımlar arama motorları tarafından kontrol edilecektir.

Birkaç tane rel=canonical kullanımı hakkında pratik ipucu verebiliriz:

  • Aynı içeriğin bir çok sayfaya  sahip olması durumunda standart versiyonun belirlenmesi gerekir.

Basit bir test yapmak gerekirse, siz içeriğin dilini bilmediğinizi düşünün. Eğer içeriği standart yapıda yazmadıysanız. Sizin bu içeriğin dilini bilmediğinizde kelimelerin çoğunu anlamayacağınız gibi arama motorları da sayfa içeriğinizi göz ardı edeceklerdir.

  • rel=canonical etiketini iki kere kullanıp kullanmadığınızı kontrol ediniz.(Bu bir hata değildir yada 404 gibi)
  • Meta tag kısmında rel=canonical için noindex in bulunup bulunmadığını kontrol ediniz.
  • Arama sonuçlarında rel=canonical URL’leri tercih edin.(normal URL’lerden çok olması gerekir.)
  • rel=canonical linkini sayfanızın <head>  tag ında yada http header da kullanabilirsiniz.
  • Bir sayfa için rel=canonical yapısını çok fazla kullanmayın. Çok fazla kullandığınızda tümü yok sayılabilir.

Yanlış 1: rel=conanical’ın numaralandırılmış sayfalardan ilkine koyulması

Örneğin bir yazınız farklı sayfalara ayrılmış

  • example.com/article?story=cupcake-news&page=1
  • example.com/article?story=cupcake-news&page=2
  • ve daha fazlası

rel=canonical’ın 2 ve daha fazla sayfalı bir yazıda tüm sayfalarında birinci sayfaya link verilmesi doğru bir kullanım değildir. Bu hata tüm içeriğin indekslenmemesine sebep olacaktır.

rel-canonical-1

Tüm sayfalardan birinci sayfaya link verilmesi kayba neden olacaktır.

İçeriğin sayfalandırma durumlarında bizim önerimiz; birleşik sayfalardan yazının tek sayfa haline rel=canonical kullanılması yada rel=”prev” ve rel=”next” sayfalandırma etiketlerinin kullanılmasıdır.

Parça sayfalardan tüm sayfalara link verilmesi

rel-canonical-2

 rel=”prev” ve rel=”next” etiketlerinin kullanılması

 

Yanlış 2: Relative URL’lerde Yanlış Yazımlar

rel-canonical-3

<link> etiketi çoğu html etiketi gibidir. Tüm URL’yi yazmadan sadece dosyanın bulunduğu adresi yazmak yeterlidir.Örnek olarak “/resim/kek.png” resim kategorisinde ki bir kek.png adında ki resimi ifade eder. Önce resim klasörüne gider ardından resime gider. Tüm yolu yazmak yerine http:// kullanmadan dosyayı yinede bulmamızı sağlar.

<link rel=canonical href=“example.com/kek.html” />  normal adresin http içermesine rağmen bu adres httpyi içermemektedir. Bu şekilde yazmak rel=canonical’ın kullanılmasını başarılı kılar aksi takdirde işlevini yitirecektir.

Yanlış 3: rel=canonical linklerinde yanlış site adresi kullanımı

Bazen bir sayfanın içeriğinin kopyalanması ile kopyalanan sayfanın içeriğinde ki rel=canonical etiketi kopyalanan siteye ait şekilde gelir. Kopyalayan kişi bu adresi düzeltmeyi unutur. Böylece yanlış site adresi kullanılmış olur.

rel-canonical-6

Eğer bir tema kullanacaksanız rel=canonical kısmını kopyalamayın

Bu durumlar sıklıkla yaşanır. Örneğin bir seo eklentisi kullanırsanız eklenti varsayılan olarak bir rel=canonical adresi atayabilir. Bunu yükleyen kişinin dikkatinden kaçmasından veya bu durumu bilmemesinden dolayı Google diğer rel=canonical linklerini de yok sayabilir. Bu da büyük bir rel=canonical çalışmasının kaybedilmesine yol açacaktır.

Sayfanın kaynak kodunu 2 kere kontrol etmenizde fayda olacaktır. <head> tagının alt kısmında belirtilen rel=canonical linklerini kontrol etmelisiniz. Bunları Chrome gibi tarayıcılarda kaynak kodu görüntüleyerek kolayca yapabilirsiniz.

rel-canonical-7

Sayfanızın kaynak koduna eklentilerin rel=canonical linki eklemediğini kontrol edin.

Yanlış 4: Anasayfanız ve kategoriniz için önemli yazılarınızı belirleyin

Örneğin tatlılarla alakalı bir siteniz var. Sizin tatlı siteniz bir çok kategori sayfası içeriyor bunlardan bir tanesi pastalar. Bir gün kategorinizden çok farklı bir yazı kategorinize dahil oluyor. Örnek vermek gerekirse siz yaş pastaları öne çıkarmak istiyorsunuz ama kuru pasta yazısı bu kategoride öne çıkıyor. Bu kategori artık kuru pastayla alakalı gösterilecektir. Kategorilere özel rel=canonical eklerken kategoriye özgün olmasına dikkat edin.

İstediğiniz kategoride istediğiniz yazının arama sonuçlarında önemli olarak çıkmasını istiyorsanız kategori sayfasında bunu belirtebilirsiniz. Bu sayede önemli olan yazıları öne çıkarabilme şansınız olur. Önemli yazılar ve kategoriler arasında kullanıcılar istedikleri yazıları bulabilir.

rel-canonical-8

Standart bir tasarım yaparken URL’lerin nasıl gözükeceğini ayarlamayı unutmayın.

Yanlış 5: rel=canonical’ı <body> etiketinden sonra kullanmak

Rel=canonical etiketi <head> etiketleri  arasında kullanılmalıdır. Ayrıca head etiketi farklı yapılarda içeriyorsa rel=canonical etiketini en yukarıda kullanmanız daha iyi olacaktır. <body> içerisinde kullanmanız yanlış olacaktır.

rel-canonical-9

Bu çok kolay yapılabilen fakat kolay düzeltilebilecek bir hatadır. İki kere kontrol edin ve head etiketinde ilk sırada kullanmaya ve body etiketinden sonra kullanmamaya dikkat edin.

<head> içerisinde kullanın <body> içerisinde kullanmayın

Sonuç

  • Rel=canonical kullanırken:
  • Yazı içeriklerinizin ve çoklu sayfalarınızın bu yapıya uygun olup olmadığını kontrol edin.,
  • Rel=canonical sadece bir kere kullanılmalıdır. Tamamında yada sayfanın head etiketinde.
  • Var olan adreslere vermeye çalışın bulunamayan sayfaları dahil etmeyin.
  • Kategori sayfaları yada ana sayfalar için önemli yazıların arama sonuçları için rel=canonical kullanılarak belirtilmesi gerekir.
Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *