Ad image

Ram alırken nelere dikkat etmeli

ahmetakdel
By
4 Min Read

Ram Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Ram nedir?

Ram ne işe yarar?

İşlemcinin yapamadığı bir işi yani geçici bilgi saklama işini yapan ufak elektronik bir karttır. Ana kart üzerindeki özel hafıza yuvalarına takılır. O anda çalışmakta olduğunuz programlardaki, oyunlardaki tüm aktif bilgiler bu hafızada saklanırlar. Çalışılan programın kompleksliği ile aynı anda çalışılan program sayısının fazlalığı bu hafızanın yeterli olup olmadığını belirleyen etmenlerdir. Bahsettiğimiz bilgiler bu hafızada geçici olarak saklanırlar yani bir program kapatıldığında bununla ilgili bilgiler hafızadan silinir. Bilgisayar kapatıldığında ise hafızadaki tüm bilgiler silinir. Kalıcı olması gereken tüm bilgiler sabit disklerde saklanırlar. Hafıza sadece anlık bilgi alışverişinin çok hızlı bir şekilde sağlandığı bir elektronik karttır.

Ram’in görevleri nelerdir?

Ayrıntı: Aslında hafızalar çok kapsamlı bir konudur ve değişik elektronik gereçler için değişik hafıza teknolojileri mevcuttur ama biz burada bilgisayarlardan bahsettiğimize göre aynen devam edelim. Değişik tipleri mevcuttur. EDO RAM, SDRAM, DDRAM, RDRAM gibi. Daha değişik tipler de var ama burada bahsetmeye gerek yok. EDO RAM’ler eski teknolojili hafızalardır ve halen daha kullanılmakta olan birçok bilgisayarda bu tip hafızalar mevcuttur. Artık piyasada bulmanız imkansızdır sadece 2. el olarak ve büyük fiyatlara ulaşabilirsiniz. SDRAM (Synchronous Dynamic RAM) şu anda piyasadaki en tutulan hafıza tipidir, yüksek performans ile düşük fiyat özellikleri ile bunun sebebini anlamak güç değildir. DDRAM (Double Data Rate SDRAM) SDRAM tipi hafızaların çalışma frekanslarının 2 katına çıkartılarak teorik olarak iki katı performansa ulaşan hafızalardır. Birçok yerde kullanılırlar. RDRAM (Rambus DRAM) Rambus Inc. tarafından üretilen ve Intel ‘in desteğini arkasında almış yeni teknoloji hafıza türüdür. SDRAM lerden çok daha hızlıdırlar ve fiyatları da ilk çıktıkları zamana göre çok düştüğü için oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Genel olarak hafıza kapasiteleri MB (MegaByte) ile ifade edilir ve 2 katı şeklinde artar 32, 64, 128, 256, 512 gibi. Hafızalarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri saat hızlarıdır. Aynı işlemcilerde olduğu gibi hafızlarda da bir içsel çalışma frekansı vardır ve bunların hem ana kart ile hem de diğer hafızalarla uyumlu olması gerekir. 66, 100, 133, 266, 800 MHz gibi saat hızları mevcuttur ve eğer aynı anda hem 100 MHz hem de 133 MHZ lik 2 farklı hafıza kullanırsanız sorun çıkma (kitlenme gibi) ihtimali vardır ! Eski tip ana kartlar 133 MHz lik hafızalarla uyumsuzdurlar vs.

RAM ile ilgili yorumlar


Öneri: Bu konudaki seçiminizi yaparken dikkatli olun zira ana kartınızı da hafızanıza göre alacaksınız. DDRAM ve RDRAM ler çok ucuzladılar, düşünmeden alabilirsiniz ancak normal işlemler için bu kadar hıza aslında ihtiyacınız olmadığını da bilin.

RAM Alacaklara tavsiyeler

Eğer bilgisayarınız sadece SDRAM destekliyorsa hiç endişe etmeyin SDRAM ‘ler de yeterince hızlıdırlar. Peki bir bilgisayara ne kadar hafıza alınmalıdır? Mümkün olduğunca fazla! Çünkü eğer hafızanız çalıştırdığınız programları kaldıracak kapasiteye sahip olmazsa bilgisayarınız çok daha yavaş olan sabit diskinizi hafıza olarak kullanmaya başlıyor ve sisteminiz çok fazla yavaşlıyor. Ram alırken böylece işlemcinizin gücünün hiçbir anlamı kalmıyor. Hafıza fiyatları o kadar düştüler ki senelerce önce 8MB ‘a verdiğiniz para ile şu anda 256MB hafıza alabiliyorsunuz. Bizim tavsiyemiz minimum 128MB ortalama 256MB hafıza almanız. Bir önemli nokta da eğer hafıza alacaksanız mümkünse tek bir hafıza almanızı öneriyoruz. Ram alırken. Örneğin tek 256MB yerine 2 adet 128MB almanız da mümkündür hatta sorunsuzdur ancak ideali tek hafıza almaktır. Alacağınız hafızanın ana kartınızla uyumlu olup olmadığını bilmeniz gerekebilir ancak yeni sistem alacaksanız böyle bir sorununuz olmaz çünkü seçim konusunda bilgisayarcınız size yardımcı olur.

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *