Ad image

Programcılık ve önemi

ahmetakdel
By
5 Min Read

Programcılık ve Önemi

 İlk kişisel bilgisayarların çıkması ve yaygınlaşması sebebiyle bunların üzerinde çalışacak programların yazılması ihtiyacı doğmuştur. Başlangıçta programlar sadece profesyonel bilgisayar programcıları tarafında üretiliyordu. Günümüzde ise yetenekli insanlar kendi çabalarıyla kısıtlı ve az olan program sayısını artırmış ve yüz binlerce program üretilmiştir.

Programcılıkta ingilizcenin önemi

İngilizce bilmeyen yazılım-kodlama öğrenebilir mi?

İnternet üzerinden istenilen program istenildiği kadar ve şekilde bulunabildiği halde Türkçe program sayısı çok azdır. Bu yüzden ingilizce bilmeyen çoğu Türk, bilgisayar programlarını kullanamamakta veya bilgisayarın kullanımının çok zor olduğunu düşünmektedir. Türk insanının bilgisayar teknolojisinden daha fazla yararlanması için Türkçe programların yazılmasına ve sayılarının artırılmasına ihtiyaç vardır. Türkçe programları ingiliz, amerikalı veya başka ülke insanı yazmaz. Türkçe programları yazacak olanlar Türk mühendisleri ve programlamaya yetenekli Türk gençleridir.

Programcılık zor, uğraştırıcı ve zaman alan, programlama yeteneğine sahip kişilerin başarabileceği bir iştir. Ama ülkemiz gençliği çok yeteneklidir, zehir gibi kafaya ve zekaya sahiptir. Gençliğimiz, çalışması ve sahip olduğu yetenekleri sayesinde programcılıkta dahil olmak üzere her işi başarabilir…

Geleceğin mesleği yazılım ve programlama

Ülkemizde ilk başta programcılığa çok önem verilirdi. Programlama dillerin anlatan bilgisayar kitapları piyasada çok bulunurken aylık ve haftalık bilgisayar dergileri programcılık ile ilgili ekler dağıtır, dergilerin içinde yazılar bulunurdu. Ancak bilgisayar dergileri son zamanda programcılığın önemini unutmuş gibiler. Hazır paket programlarla yazı nasıl yazılır, resim nasıl yapılır, web sayfası nasıl hazırlanır gibi konulara eğilmişlerdir. Dergiler sadece yeni çıkan donanımların ve hazır paket programların tanıtımını, reklamını yapan yayınlar haline gelmişlerdir. Durum, büyük şirketler programları yazar kullanıcılar kullanır sadece parasını versinler yeter haline gelmiştir. Programlama ile ilgili kaynak sayısı sınırlıdır. Bilgisayar ve programcılıkla ilgili kitaplar ve internet siteleri çok azdır. Bilgisayar dergileri donanımlara ve oyunlara çok fazla yer ayrılmaktadır.

Sırf oyunlar için bilgisayar dergileri çıkarılmaktadır. Oysa aynı dergiler yazılıma en fazla 3-5 sayfa ayırmaktadırlar veya hiç yer ayırmamaktadırlar. Bir tane bile programlama ile ilgili dergi yoktur. Bu büyük bir eksikliktir. Bunun çözümü programcılıkla uğraşan kişilerin sayısının artmasıdır. Uğraşan kişi sayısı arttıkça programlama ile ilgili kaynak, kitap, bilgisayar dergisi ve web site sayısı artacaktır.

Bilgisayar dergileri yazılıma daha fazla sayfa sayısı ayıracaklardır. Yazılıma daha fazla önem verilmesi gereklidir. Yazılım yurt içi ve yurt dışında çok iyi paralar kazanılabilecek bir endüstridir.

Kodlama ve yazılımın geleceği

Programcılık, Türk ekonomisi için de çok önemlidir. Dünya üzerinde en büyük şirketlerden bazıları Yazılım (Software) şirketleridir. (Microsoft, IBM, Sun vb..). Bu şirketlerin ürettiği programlara milyonlarca dolar ödenmektedir. Büyük yazılım şirketleri gelişmekte olan ülkelerle işbirliği yaparak büyük yazılım projelerine imza atmaktadırlar.

Bu ülkelerden biride Hindistan’dır. Bu ülke halkının ingilizceyi çok iyi bilmesi ve ülkedeki ucuz iş gücü sayesinde programcılık ve sinema sektörleri çok büyük gelişme göstermiştir. Hindistanlı programcılar büyük projelere imza atmaktadırlar. Bu ülkede bilgisayar ve programcılık eğitimi çok yüksek seviyededir. Bu sayede Hindistan ekonomisi gelişmektedir. Hindistan halkı da programcılık sayesinde para kazanmakta, ailelerinin geçimlerini sağlamaktadırlar.

Yazılıma önem veren ülkeler

Hindistanın yanında Çin, Japonya, Endonezya gibi ülkelerin bilişim teknolojilerinde attıkları adımlar ve geldikleri yerler bellidir.Programlar yeteneklerine göre programı üretenin belirlediği bir lisans fiyatına sahiptir. Programı kullanmak isteyen kişi -eğer ücretsiz değilse- bu lisans ücretini ödemek zorundadır. Ülkemizde kopya yazılımın çok fazla olmasına ve bulunmasının kolay olmasına rağmen kopya(lisansız) yazılım kullanmak yasalarımıza göre suçtur ve yaptırımları vardır.

Yabancı ülkelerde üretilen programları kullanmak isteyen bir kişi lisans ücreti ödemek zorunda olduğu için ödenen ücret yabancı ülke, kişi yada firmalara gidecektir. Bu ülke ekonomisi için istenmeyen bir durumdur. Çünkü ülke dövizi yurt dışına çıkmaktadır. Oysa aynı program Türk programcılar veya firmalar tarafından yapılsa ülkenin dövizi ülke içinde kalacaktır.

Belki üretilen program dışarı satılıp döviz geliri bile elde edilebilecektir. Bu durum ülke ekonomisi ve ülkenin kalkınması için çok faydalıdır.

Sonuç olarak programcılığı bir devlet politikası haline getirmeli, okullarımızda ilk okul dan itibaren çocuklara kodlamayı sevdirmeli programcılığı özel sektör-devlet el ele teşvik etmeliyiz.

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *