#Libra Modern batı dünyasının yeni dijital parası. Merkezi Cenevre. Arkasında başta facebook, instagram, whatsapp olmak üzere arkalarında visa, mastercard, paypal, stripe, payı, vodafone, ebay, spotify, lyft, uber gibi dev şirketler var. Bizim Liraya da benziyor hani Peki libra nedir? para mı diyelim yoksa dijital para mı? Gelin hep birlikte libranın tarihine ve ne kadar kadim bir para olduğuna hep birlikte bakalım.
Para nedir? Paranın Tarihi ve kökenleri:
Libra ve para nedir, libra ve paranın tarihi kökenlerini detaylı olarak yazımızda okuyabilirsiniz.
[box type=”note” align=”” class=”” width=””] Lidyalılardan beri değişmeyen paranın adını değiştirebilecek mi? bekleyip göreceğiz.[/box]
Paranın tanımını değiştirebilecek mi? Nedir bu libra? Libra parasının tarihi:
Lira aslında libre/libra kökenine dayanır. Roma’da ağırlık ölçü birimine (yaklaşıl 327 gram) libre/libra denir. 1 libre (yarım libre, çeyrek libre…) ağırlığındaki gümüş sikkeye ağırlığından dolayi halk arasında libre/libra denilmiş Roma’da.
Bizim paramız lira, Fransızların eski parası livre, Italyanların Lireti, Suriyenin Lirası ve yine eskiden israil ile Malta’nın kullandıği Lira… hep bu Libre/Libra kelimesinden.
Hatta İngiliz poundu da aynı kökenden. (Libre pondo). Pound için ingilizler bazen lira da derler. Zaten pound kısaca ” lb” ile gösterilir ingilizce’de…
Bu yeni coin (coin de madeni para , sikke demek bu arada) ile beraber zannedersem ileride tüm dünya sanal paralarla daha fazla tanışacak belki de bu sanal paralar diğer bütün paraların yerini alacak.
Roma’nın drahmi parası Farslarda Dirhem olup Arapçaya da Dirhem diye girmiş. Roma’nın Denarius parası da Araplarda Dinar olmuş. Babi’in Şekeli de israilin parası oluvermiş. (Şekel, Arapça saqal bizim de kullandigimiz miskal ve siklet ayni köken)
Yani dünyada şu anda kullanılan paraların çoğu Roma parası olduğu gibi, ileride çok daha fazla yayginlasacak olan “coin”ler de Roma parası. Dünyada Roma etkisi hâlen devam ediyor. Yazıya katkılarından ötürü Zülküf Arıkan Beyefendi’ye teşekkür ederiz.