Ad image

İnsanlık gelecekte birgün sosyal medyadan sıkılır mı?

ahmetakdel
By
3 Min Read

Sosyal Ağların ve İletişimin Tarihi

90’lı yıllar internet üzerinde karşılıklı etkileşimin kısıtlı olduğu dönemlerdi. 1995 yılında önce Khaled Mardam-Bey ortaya çıkardığı Mirc ve Microsoft’un piyasaya sürdüğü msn messenger ile karşılıklı iletişim ve etkileşim gelişmeye başladı. Ardından 1999 yılında Pyra Labs blogger’ı kurdu. Kullanıcıların blogspot uzantılı bloglar oluşturmasıyla birlikte bloglar çağı başlamış oldu. 2003 yılında google tarafından satın alındı. 2003 yılında blogger alternatifi Wordpress Matt Mullenweg, Mike Little tarafından kuruldu. Forumlar, ardı arkasına kurulan bloglar ile birlikte iletişim hızla gelişti.

Sosyal Medyanın Ortaya Çıkış Tarihi

2000’li yıllara geldiğimizde iletişimde devrimler ardı arkasına gerçekleşti. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından Facebook kuruldu. Aralık 2002’de Reid Hoffman tarafından kurulan LinkedIn 5 Mayıs 2003’te kullanıma açıldı. 2006 yılında Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone, Evan Williams tarafından twitter kuruldu. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından Ekim 2010’da Instagram kuruldu ve Facebook tarafından 2012 Nisan’ında 1 milyar dolara satın alındı. Ben Silbermann, Paul Sciarra and Evan Sharp tarafından 2010 yılında bir başka sosyal medya sitesi Pinterest kuruldu.

Sosyal Medyanın Olumlu-Olumsuz Etkileri

Her ne kadar bloglar, forumlar, msn, mirc insanları internete çekse de 7’den 70’e tüm dünyada her yaştan insanı internetin içine çeken facebook oldu. Hepsi sosyalleşme adı altında farklı ihtiyaçlara hizmet ettiğini söylüyor. Temelde hepsi üye ol, giriş yap, kişisel bilgilerini gir, günlük yaşantınla ilgili gelişmeleri, düşüncelerini paylaş, aşağı doğru akan bir zaman tüneli, beğen, beğenme, tekrar beğen, favorilere ekle vb özelliklerden oluşan bir sosyal ağlardan ibaret. Lakin insanoğlu sıkılan bir varlık. Bir gün gelecek sosyal medyadan da sıkılacak.

Sosyal Medyanın sonu ne olacak?

2017 yılında facebook un kullanıcı büyümesindeki yavaşlaması bu durumu gözler önüne seriyor. Facebookta bu durumun farkında. İnsanların yavaş yavaş sıkıldığını görmezden gelmiyor. Sürekli kullanıcıyı sitede tutabilmek adına elinden gelen her şeyi yapıyor. Yeni özellikler ekliyor. Bundan 10 yıl önce mobilden ve bilgisayarlarından facebook’u kullananlar şimdiki ile arasındaki farkı anlayacaktır.

Facebok, Youtube, Instagram gibi sosyal medya devleri halihazırda tüm dünyanın internet misafirlerini ağırlıyor olabilir kim bilir belki bir gün gelecek hepimiz köyümüze (kendi bloglarımıza, kendi forumlarımıza, sitelerimize) geri döneceğiz ve kendi misafirimizi kendimiz ağırlayacağız 🙂 siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce insanlık gelecekte birgün sosyal medyadan sıkılır mı?

 

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *