ICANN nedir? ICAN ne anlama gelir tanımı
ICANN ingilizce Internet Corporation of Assigned Names and Number kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşur. (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) anlamına gelen kâr amacı gütmeyen merkezi Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri ‘nde bulunan uluslararası domain tescil kuruluşudur.
ICANN’a kayıtlı firmalar
ICANN’a kayıtlı türk firmaların listesini burada size vermiştik. Tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.
ICANN ne işe yarar?
ICANN’ın temel görevi .com, .net, .org vb. domainlerin kayıt ve kullanabilme yönetiminden sorumludur. ICANN’ı ve görevlerini dhaa iyi tanımak için şu tanımlara da aşina olmak gerekir.
- DNS: Domain Name Server, Domain İsimlendirme Sistemi sayısal olan domain IP adreslerini alan adlarına çeviren global bir adlandırma sistemidir.
- IANA: DNS’in sürdürülmesinde kritik teknik hizmetleri gerçekleştiren ICANN‘ın bir parçası olan İnternet Atanmış Numaralar Kurumudur.
- NTIA: ABD Ulusal Ticaret Bakanlığı’nın bir parçası olan ve şu anda ICANN’i denetlemekten sorumlu olan Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi.
- GTLD: GTLD ingilizce “genel üst düzey domain” anlamına gelen General Top Level Domain kısaltmasıdır. Genel olarak TLD domainlerden sonra gelen ve size istediğiniz türde uzantı ile domain alma özgürlüğü sağlayan domainlerdir. GTLD ile .blog .site. web .online özel domainler alabilirsiniz. İstediğiniz markayı yapabileceğiniz (örn: seo.do tech.io) Detaylar için teknoloji sözlükte yer alan GTLD nedir? yazımıza bakabilirsiniz.
- TLD: Üst Düzey Etki Alanı; .com, .org, .uk ve mx gibi ülke kodlarını ve diğer ekleri içerir.
ICANN neden önemli?
Dünyada yaşayan tüm insanların ortak görüşü İNTERNET ‘ in dünyada herhangi bir Devlet, Hükümet, Şirket, Topluluk, Organizasyon, Grup, Sınıf vb. tek bir yönetimin kontrolü altına girmemesi düşüncesi hakimdir. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri, diğer dünya devletleri, ICANN, NTIA, gibi çoklu paydaşların belirli regülasyonlara göre kontrol sağlayacağı bağımsız bir mekanizmanın olması lazımdır.
ICANN görevi nedir?
Bilindiği gibi domainler aslında birer IP adresleridir. ICANN bu IP adreslerinin merkezi veri havuzunu korur. IP adreslerinin kaydı ve yönetimini gerçekleştirir. İnternet alan adları sisteminin teknik yönetimini, IP adres alanlarının tahsisini, protokol parametrelerinin belirlenmesini ve internet ana servis sağlayıcı (root server) sisteminin idaresini koordine etmekle sorumludur.
ICANN, 30 Eylül 1998 tarihinden itibaren alan adlarını yöneten kuruluştur. Amerika Birleşik Devletleri tarafından resmi olarak tanınmıştır. ICANN şu anda ortalama dünyadaki tüm ülkelerde 180 milyondan fazla alan adı ve dört milyardan fazla ağ adresi yönetmektedir. ICANN, internet bağlantısı, spam, e-mail, alan adlarının sunucu işleri vb. konularla ilgili sorumlu değildir.
ICANN domain ile ilgili faaliyet gösterdiği alanlar
ICANN yeni gTLD’ler ekleyerek Ulusal ve Uluslararası hale gelen alan adlarının kullanımına başlanması, ilkeleri ve yönetimini üslenerek milyonlarca alan adının kayıt edilmesine aracılık etmektedir. Güvenlik ve erişilebilirlik ile alakalı topluluk meselelerine odaklanan ICANN alan adı kayıtlarının kamuya açık bir veritabanı olan Whois’ ile ilgili ortak güvenlik ve geliştirme çalışmaları da yapmaktadır. Yeni eklenen
ICANN çalışma sistemi
ICANN resmi olarak Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanınmış bir kurumdur. ABD Ticaret Bakanlığı ile arasında mutabakat bulunan ve Amerika Ticaret Bakanlığı’na bağlı National Telecommunications and Information Administration yani Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi tarafından denetlenmektedir. Teknik olarak hükümetler ve uluslararası antlaşmalar vasıtasıyla akredite olduğu, şirketler, kurumlar, organizasyonlar ile internetin küresel yapılanmasına ve korunmasına yardımcı olmaktadır.
ICANN’a bağlı alt kuruluşlar;
ICANN Organizasyon Şeması
ICANN yönetim organizasyon şemasında en başta yönetim kurulu (Admininstation) Temsili Üyelik (At Large Membership) Alan İsmi Destek Kuruluşu (Domain Name Supporting Organization), Adres Destek Kuruluşu (Address Supporting Organization) ve Protokol Destek Kuruluşu (Protocol Supporting Organization) olmak üzere 4 temel birim bulunmaktadır. Yönetim kurulunda 1 kişi ICANN Yönetim Kurulu Başkanı, Temsili Üyelikten seçilen 9 üye diğer alt kuruluşların her birinden seçilen 3’er üye toplamda 19 kişilik yönetim kadrosu bulunmaktadır. ICANN’da Staff olarak görev yapmakta olan Holida Yanik, Seher Sarıoğlu, Gülten Tepe, Evin Ashley Erdoğdu Türk çalışanlar bulunmaktadır.
Address Supporting Organization-ASO: IP Adresleri Destek Kuruluşu, IP adreslerine ilişkin politikaları belirleyen bir birimdir.
Domain Name Supporting Organization-DNSO: Alan Adları Destek Kuruluşu, domain, alan adları sistemleriyle ilgili çalışmalar yapan bir birimdir.
Protocol Supporting Organization-PSO: Protokol Destek Kuruluşu, internet protokol numaraları, bilgisayarlar arası bilgi alışverişi ve teknik standarlar ile ilgili çalışan birimdir.