Ad image

Girişimcilerin mutlu olması için 10 yol

ahmetakdel
By
7 Min Read

Girişimcinin mutlu olması için; önceki hafta TheNextWeb konferansında girişimcilerin hedeflerini nasıl değiştirdiklerini anlattı. Geçmiş etkinliklerde daha çok para kazanmayı büyümeyi ve uzun müddet piyasada kalmayı duyardık. Geçen yılın başlarında ki etkinlikte 100 yıldan fazla bir süredir var olan bir şirket kurmanın ipucunu müşteriler için en iyisini yapmak ve kalpten çalışmak olarak görüyorlardı. Bu girişimciler için yeni bir çağ değildi, geliri önemsemiyorlardı. İş hayatında artık bu kabul ediliyor müşteriler için en iyisi yapılmaya çalışılıyor. Şirket kurarken müşteri için en iyisi benimsemeye başladı.

Diğer bir taraftan hepimiz mutlu olmak, başarılı olmak, güçlü olmak yada zenin olmak isteriz fakat bu bir hedef değil araç olmalıdır.

Peki bir girişimci nasıl mutlu olur?

1.İnsanlarla birlikte kendinizi de keşfedin bu sizi mutlu yapar

Sizin her zaman size gülen ve sizi öven insanlara ihtiyacınız yoktur fakat size ilham veren insanları bulun. Sık sık bu sizi takımın bir parçası olarak hissetmenizi sağlar. Biz işe birini alacağımız zaman alacağımız kişiye sık sık asansör testi yaparız. Mesela ben işe alacağımız kişiyle bir asansörde 2 yada 3 saat mahsur kaldığımı hayal ederim. Ardından kendime sorarım “nasıldı?” garip mi? ilginç mi? eğlenceli mi? Eğer bunun gerçekten kötü olacağını ve rahatsız hissedeceğinizi düşünüyorsam o kişiyi işe almam. Ben sabah ofise yürürken o kişiyi gördüğümde eve gelirken yaşadığım huzuru yaşamak isterim.

2.Sizi mutsuz yapan insanlardan kurtulun

Harika bir takım kurmak bu dünyada ki en zor şeydir. Sık sık tavsiyeler alırsınız ve sadece A sınıfı oyuncuları bu takıma alırsınız. Bunun tamamen harika olduğunu herkes kabul eder fakat siz o takımı nasıl harika yapabilirsiniz? Cevap: kendinize karşı acımasızca dürüst olarak. Birinin sizin umduğunuz gibi olmadığını ve kimin hırs ve fikir ile şaşırtıcı olduğunu gerçekten de bilebilirsiniz. Kendinize karşı dürüst olun ve çalışanlarınızdan istediğiniz gibi olmayanları takımınızdan çıkarın. Bunu bir kere yaptığınızda rahatlayacaksınız.

3. Kendinize gelecek 10 ya da 30 yıl için hedefler belirleyin

Bazen biz plan yaparız ve bu planların gerçekleşmesi 12 ayı veya 2 yılı da bulabilir. Fakat 10 yılda ne olur? 20 ya da 30 yıl sonunda şirketiniz ne duruma gelecektir? Dünyada ki en güzel yer olabilir mi? Neler değişmek zorundadır? Uzun zamanda neler olması gerektiğini düşünün, kısa zamanda ki ihtiyaçlara göre daha iyi hedefleriniz olacaktır.

4. İlham Dünyanızı Geliştirin.

Girişimciler yaratıcı insanlardır.  Bir yaratıcı kişi daha çok bilgiye sahip olmaya ihtiyaç duyar. Kitap okuyun, bazı sanat dallarıyla ilgilenin ya da komik kedi resimlerine bakın. Yönetirken farklı fikirleri kullanmak gerekebilir. Ünlü düşünürlerin sözlerini okuyun. İlham verici yazılar bulun onları okuyun. Bazı zamanlar kendimizi yenilemememiz ve farklı açılardan bakmamız gerekir. Beynimizin yaratıcı kısmını beslemeliyiz.

5. Beklentilerle Yaşamayı Denemeyin

Girişimciler için bir çok beklenti vardır. Örneğin çalışanlarınızın, ailenizin, yatırımcılarınızın beklentileri vardır. Şirketimi sattığımı hatırlıyorum. Büyük telekomünikasyon şirketi bana da şirkette yönetici olarak kalıp kalamayacağımı sordu. Bende denemek için diğer yöneticileri taklit etmeyi dedim. Yönetici olmak hakkında birkaç kitap okudum, beklentilerle yaşadım ve 6 ayımı kaybettim.

Onlar bana yönetici olmak istediğimi sorduğunda diğer yöneticilerden farklı olduğumu geç anladım. Diğer tüm yöneticilerde gerçekten bir çalışandı. Bir girişimci özgürdür ve kendi şirketini kurma seçeneği vardır. Bu girişimciye ait duygu onun şirketini kurmasını ya da şirketini kapatmasını sağlar. İnançlarınızdan sapmayın ve diğer insanlar gibi olmayı denemeyin.

6. Hayır kelimesini daha sık kullanın

Çoğu girişimci de insanlar gibidir. Birlikte üstün bir takım ortaya koyarlar ve müşterilerin kalplerini çalarak, onların hayallerini yatırımcılara satarlar. Bu agresif insanların bir özelliği değildir. Sık sık evet demek hayatımızı daha da zorlaştıracaktır. Bazen hayır da diyebilmeliyiz. Size sorulan sorularda güçlü ve dürüst olarak cevap verin. Bazen evet demek hayır demekten daha kolaydır. Fakat çoğu kişi biz “üzgünüm, fakat şirketim şuanda benim dikkatimde çok hızlı gelişmeye ihtiyaç duyuyor.” Dediğimizde bizi takdir eder. Komik olansa bunun doğru olmasıdır. Dikkatiniz şirketinizin üzerinde olmalıdır.

7.Çalışmadığınızda suçlu hissetmeyin

Haftanın her günü çalışan girişimciler biliyorum. Biz işte olmasak da iş hakkında düşünmeye devam ediyoruz. Bu gerçekten iyi. Eğer fikirleriniz ve endişeleriniz varsa bu hayal etmenize yardımcı olur. Neyi seviyorsanız onu yapın bunda utanılacak hiç bir şey yok. Bir gün işle alakalı bir şey yapmadığınızda suçlu hissetmeyin. Diğer insanlardan fazla çalışmak zorunda değilsiniz. Eğer eve gidip rahatlamak ve birkaç saat dinlenmek istiyorsanız bunu yapın. Girişimci olmanın basamaklarından bir tanesi kendi takviminizi yapmanızdır bu sizin bir avantajınızdır.

8.Kaoslarla Yaşamayı Öğrenin

İlk konferans 2006 yılında yapıldı. Büyük bir karışıklık gibiydi. Son 48 saati tam bir kaos oldu. Tabi ki izleyiciler ve konuşmacılar bu kaosa dahil olmadılar. Konferansa kaptırmışken arkadaşıma dedim ki ”bu etkinlikte aldığımız dersleri uygulamak için seneye olacak olan etkinliği bekleyemem.” Daha sonraki sene olan etkinlikte aldığımız derslerden çıkardığımız sonuçlarla daha iyi bir konferans oldu.

Geçen hafta Amsterdam da ki 8. etkinlikte her şey pürüzsüz gitti. Ben panik ve kaosun yaşamın bir parçası olduğunu öğrendim. Biz kaosla yaşamayı öğrenmeliyiz. Ne olursa olsun bir profesyonel olmalıyız.

Problemler, kaoslar bir girişimci olmanın parçalarıdır. Kaosla kavga etmeyi durdurmalısınız.

9.Harika olmayı Denemeyin

Woody Allen ünlü sözü ”yüzde 90 başarı sadece gösteridir.” Facebook’ta bir benzer söz vardır. ”Yapmak harikadan daha iyidir.” Steve Jobs ” Evet ,fakat ben harika olmak istiyorum tıpkı Apple gibi” bu gerçekten harika ve inanılmaz. İlk Apple bilgisayarın devresi bir tahta kutuya yapıştırılmıştı. O harika değildi fakat yapılmıştı. Harika olma çabası iyidir. Fakat yapabildiğiniz en iyi işi yapın ve makul işlerde harika olmayı deneyin.

10.Gitmeyi Bilin

Girişimci olmanın zor kısımlarından bir tanesi gitmeyi bilmektir. Bu fazlasıyla anlaşılabilirdir. Başarılı olmak için kalıcı olmanız gerekir. Kendinizi keşfedin ve insanlara güvenerek tavsiye vermelerini isteyin. Eğer çoğu kişi sizin bu işi yapamayacağınızı düşünüyorsa ara verin biraz mesafe ayırın. Farklı bir iş belki de sizin ihtiyacınız olandır.

Sonuç:

Girişimcilik harika bir meslektir. Ekonomik büyüme geleceği şekillendirme, eski fikirlerde yenilik, sevdiğiniz insanlarla çalışmak ve bir hedef kitleye ulaşmak güzeldir. Bazen sinir bozucu, emek gerektiren bir iş olabilir fakat yeteneklerinizle mutlu olabilirsiniz. Hayatınızda ki dengeyi bulun ve hoşlandığınız işleri yapın.

Bu yollar sizi mutlu ve başarılı yapabilir.

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *