Ad image

Freelancer, evden çalışanlar için tavsiyeler

ahmetakdel
By
4 Min Read

Zaman Yönetimi

Üretimsizlik, Verimsizlik ve Durağanlık

Girişimciler, Dijtal üreticiler (video, metin, resim, programlama vb) farketmez üretimi az da olsa devamlı yapmalısınız. Özellikle içerik yazarıysanız “writer’s block” yazar tıkanıklığı sorunu ile karşılaşırsanız hemen buhrandan çıkıp tekrar eski istek ve üretme aşkını ateşlemelisiniz. Elbette bazı zamanlarda içerik üretmekten, yazmaktan bıktığınız zamanlar olabilir. Yazdıklarınızı tamamen silebilir yaptığınız şeyler boş gelebilir. Böyle durumlarda

  • Molalar verin.
  • Dinlenin,
  • Kitap okuyun.
  • Gezin. Dolaşın.
  • Eğlenin.
  • Kafanızı boşaltın.

Bu sırada aklınıza gelen fikirleri içerikleri not alın. Oluşturacağınız içerikle ilgili araştırmaları yapın. İçerik şablonunu madde madde çıkartın. İçerik kurgunuzu oluşturun. Bu verimli çalışmanızı sağlayacaktır.

İçerik pazarlama stratejisi

Freelancer işleri zamanında teslim etmek

En önemlisi ister web tasarımı yapın isterseniz içerik üreticisi (video-resim-metin) olun zamanı çok iyi yönetmelisiniz. İşi ne kadar sürede yaptığınızı en iyi siz biliyorsunuz. Günleri mutlaka haftaları önceden içerik yazma ve paylaşmayı planlayın. Revizyon isteklerini sıcağı sıcağına ajandanıza yazın. En kısa sürede bitirip teslim edin. Yeni gelen işleri iş yoğunluğuna göre sıraya alın. Strese girmemek, mutsuz müşteriler ordusu oluşturmamak için işi zamanında teslim edin.

Dikkat, Odaklanma ve Motivasyon

Eğer müşteri kaybetmemek için “Hayır” demez haddinden fazla iş alırsanız ilerde işi zamanında teslim edemeyip kötü iş çıkardığınızda çok daha kötü yorum ve mutsuz müşteriyle karşılaşabilirsiniz. Günlük iş planınız mutlaka olmalı. Öncelikli, normal ve uzun planlı içerik pazarlama planlamanız olmalı. Aman sakın “Daha sonra yapacağım” yada mükemmeliyetçilik başarısızlık sebebleriyle işi ertelemeyin, vazgeçmeyin. Yoksa ne kendinizi geliştirebilir ne de iş yetiştirebilirsiniz. Zamanında işleri teslim edemediğiniz için birer birer müşteri kaybeder zamanla piyasada iş yapamaz hale gelirsiniz. Bahane üretmek, zamanı gelen işi bitirip üzerini çizmemek, öncelikli işler yerine başka işler yapmak gibi hatalara düşerseniz asla başarılı olamazsınız. Ertemele hastalığından kurtulmanın en büyük reçetesi günlük iş planı çıkarıp teker teker yapılan işlerin üzerini çizmektir. Odaklanma probleminiz varsa motivasyonunuz çabuk düşüyorsa öncelikle dikkatinizi dağıtan ve motivasyonunuzu bozan sebepleri ortayan kaldırmalısınız.

Para Yönetimi

Gelirlerinizi ve giderlerinizi çok iyi hesaplamalısınız. Harcamalarınızı hesaplarınıza uygun yapmalısınız. Bütçe ve kazancınıza göre harcama yapmalısınız. Ofis, kahve, çay, vergi vb. giderleri iyi hesaplamalısınız. Aksi halde çok yetenekli bir programcı, tasarımcı, yazar olsanız da maddi, manevi problemler yaşayabilirsiniz. Her zaman aynı sayıda iş alamayabilirsiniz. Örneğin ayda 5 birim iş aldığınız zaman kazandığınız paranın %50’sini harcamalarınıza %50 sini de yatırım hesabınıza atarak biriktirmeli 3 ay hiç iş alamayacağınızı hesaba katarak planlama yapmalısınız. Böylece büyük-küçük krizlere de hazırlıklı olmuş olur, hiç iş alamadığınız aylarda yada harcamalarınızın arttığı dönemlerde gelir-gider dengesini korumuş olursunuz. Kendiniz ve eşiniz için bireysel emeklilik hesabı, çocuklarınız için kumbara, döviz, altın vb. yatırımlar da freelancer olarak iyi paralar kazandığınız dönemlerde yapmanız gereken finansal yönetimlerdendir.

Kariyer-Kişisel Gelişim Yönetimi

Freelancer ların en büyük problemi, çalışma temposu içinde kendini sürekli geliştirmeyi, okumayı ve yeni yetenekleri kazanmayı bırakmasıdır. Ayrıca mutlaka kazandığınız gelirin bir kısmını eğitim ve kendinizi, işinizi geliştirmeye ayırmalısınız. Kendinizi geliştirmez, yeni yetenekler kazanmazsanız bir süre sonra sektörde gerileyebilir veya

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *