Ad image

Facebook, Linkedin, Clubhouse veri-güvenlik sızmaları ne anlatıyor

ahmetakdel
By
3 Min Read

Bundan 1 ay önce Pegasus domain hizmeti aldığı firma üzerinden bir saldırıya uğramış BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, USOM’un da olaya başında müdahil olmasıyla zarar görmeden atlatmıştır.

Ülkemizde faaliyet gösteren başka bir şirket Yemeksepeti de benzer bir saldırıya uğramış Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi USOM şirketi bilgilendirmiş bazı veri ihlalleri yaşanmıştı.

Bu olayların hemen ardından 3 büyük sosyal medya şirketinin verileri sızdırıldı. İnternette satışa çıkıyor. Ancak sosyal medya şirketleri bunun veri sızıntısı olmadığını söyledi.

  • Önce facebook ile başladı: Facebook veri sızıntısı – 533 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verileri çevrimiçi olarak sızdırıldı. İnternette datalar yok pahasına satıldı ve ücretsiz indirildi.
  • Ardından 500 Milyon Linkedin datası sızdırıldı ve internette satışa çıkarıldı.
  • Son olarak Clubhouse’ın 1.3 milyon datası sızdırıldı.

Siber Güvenlik ve Dijital Çağ’da Yeni Savaşların Tanımı

Korona salgınından sonra dünyanın eski dünya olmayacağı herkesin ve her şeyin değiştiği, değişeceği aşikar. Buna dijitalleşme sonrası savaşların tanımı da dahil. Kamusal, kurumsal ve bireysel olarak bu yaşanan siber güvenlik ihlalleri, veri sızıntıları, siber saldırılar aslında bize savaşların tanımının değiştiğini ve her bilgisayar kullanıcısının önce kendi güvenliğini almasının önemini gösteriyor. Şirketler bu tarz olayların hack saldırısı olmadığını; Ad, Soyad, E-Mail, Adres, Telefon gibi bilgilerin/verilerin sızdırıldığını buna açık kaynak olarak kullanıcı profillerinden de erişilebildiğini söyleyip işin içinden çıkabiliyor. Bu durum, e-mail ve telefon numarası ile kullanıcının yüzlerce sitede yer alan üyelikleri üzerinden güvenlik ihlali yaşayabileceği gerçeğini değiştirmiyor.

Facebook, Linkedin ve yukarıda saydığımız ölçekte şirketlere bunları yapanlar sana bana neler yapmaz. İncitirler, içimizden geçerler…

Web siteleri güvenlik önlemleri

İster profesyonel ister hazır CMS’ler ile web site oluşturun elinizden gelen tüm güvenlik önlemlerini almaya gayret edin. Tabi ki bu durum %100 güvende olduğunuz ve siber saldırıya uğramayacağınız anlamına gelmez. Ancak hiç değilse kapıyı açık bırakıp hırsıza davet oluşturmamış olursunuz.

Güvenli internet kullanımı ve siber saldırılardan korunma

Bireysel, son kullanıcı olarak bizler de cep telefonu doğrulaması, ikili güvenlik doğrulaları, sms ile giriş vb. güvenlik önlemleri dışında alışveriş ve sosyal medya sitelerine özel e-posta adresi kullanmak ve güçlü şifreler belirlemek alabileceğimiz güvenlik önlemleri içerisindedir. Elbette internette olan hiçbir şey maalesef %100 güvende değildir.

Share This Article
Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *