İçindekiler
En iyi ADSL-VDSL Fiber Modemler

En iyi adsl-vdsl-vdsl2-fiber modemler
En İyi Çeken ADSL Modemler – En iyi çeken VDSL Modemler
Modem sözcüğü Modülator” ve “Demodülator” kelimelerinin kısaltmalarından meydana gelmiştir. Modemler cihazların(bilgisayar, telefon, tablet) dijital verileri (bits) çeşitli ses frekanslarına çevirip telefon hattından İnternet servisine ulaştırmakta olup tersine aynı yöntemle verileri almaktadır.Türkiye’de en çok kullanılan modem altyapısı Adsl modem altyapısı ve VDSL/VDSL2 altyapısıdır.
ADSL+, ADSL+2 olarak çıkartılan paketlerde vaad edilen hızlar genelde 24 veya 32mbps idi. Türkiye’de İnternet Servis Sağlayıcı veya altyapıdan kaynaklanan nedenlerden bu paketlerde vaad edilen hızlar verilemedi.
Dünyada da en çok VDSL2 ve Fiber altyapı kullanılır. Değişen ve gelişen teknoloji dijital altyapı yatırımlarıyla birlikte, ADSL ve VDSL altyapılarda daha yüksek hız elde etmeyi mümkün kıldı. İnternet hızları arttı, pingler düştü. Daha hızlı internet daha düşük gecikme (ping) ile kaliteli bir internet deneyimi yaşamak için her bir yeni teknolojide veya bir sonraki teknolojide modem değiştirmek zorunda kaldık. Tıpkı her 5 yılda bir cep telefonu değiştirdiğimiz gibi 🙂
En iyi çeken Fiber Modemler
Dahili yani İnternal Modemler
Bilgisayarın ana veri yoluna takılabilen dahili modemler yazılımsal COM Port üzerinde çalışarak performanslarını da monte edildikleri cihazdan dahili olarak alırlar.
Harici yani External Modemler
Bilgisayarlara kablo ile veya kablosuz olarak harici şekilde bağlanan bu modem türü aynı zamanda internet hattını alacağı telefon hattına bağlantı yapılabilecek giriş ve çıkış noktaları bulundurur.
- En iyi modem hangisidir?
- Modem alırken nelere dikkat etmeli?
- En iyi ADSL modem hangisidir?
- ADSL modem alırken nelere dikkat etmeliyiz?
İnternet hızınızı belirleyen temel faktörden biri modem diğeri İnternet Servis Sağlayıcıları (Türk Telekom, Superonline, Vodafone, Turk.net, Turksat) ve verdiği hızlardır. Bu nedenle internet firmanız kadar kullandığınız modem de önemlidir.
- 01. TP-LINK TD-W9970 300Mbps Fiber Modem/Router,EWAN, VPN, Ebeveyn Kontrolü, VDSL, ADSL2+, USB port
- 02. TP-Link Archer VR600 2100Mbps Gigabit VDSL/ADSL2+ Modem/Router,Dual Band, EWAN, VPN
- 03. Keenetic Extra DSL AC1200 4x5dBi Cloud VPN WPA3 Amplifier USB 4xFE VDSL2/ADSL2+ Fiber Mesh WiFi Modem Router
- 04. Keenetic Extra DSL AC1200 4x5dBi Cloud VPN WPA3 Amplifier USB 4xFE VDSL2/ADSL2+ Fiber Mesh WiFi Modem Router
- 05. TP-Link TL-WR940N 450 Mbps Kablosuz WPS Destekli +Access Point + Menzil Genişletici (Range Extender) + Router – En iyi orta segment modem
- 06. TP-Link Archer VR300 AC 1200 Mbps Wireless Fiber/VDSL/ADSL Modem Router
Ethernet kablosu ile kablolu bir yönlendiriciye, anahtara veya hub’a (bağlantı göbeği) bağlanarak belirli bir alanda Wi-Fi sinyali dağıtır. Örneğin, işletmenizin restoranında Wi-Fi erişimini etkinleştirmek istiyorsanız ve menzil içinde bir yönlendiriciniz yoksa, ANA bir erişim noktası kurabilir sunucu odasına kadar bir Ethernet kablosu çekebilirsiniz.
LAN, WLAN ve WAN
WLAN (Wireless Local Area Network ), kablosuz yerel alan ağı, LAN ( Local Area Network ), yerel alan ağı kısaltması WAN (Wide Area Network) ise geniş alan ağı anlamına gelen kısaltmadır.
Erişim noktası (Access Point) genellikle bir ofiste veya büyük bir binada LAN ağı veya WLAN geniş ağ oluşturan bir cihazdır. Kablosuz yönlendiricinize bakarsanız, genellikle cihazdaki bazı bağlantı noktalarının yanında bulunan LAN ve WAN kısaltmalarını görebilirsiniz.
Menzil genişleticiler (Range Extender)
Menzil genişleticiler (Range Extender) ev Wi-Fi ağları için yeterli olsa da, tek seferde sınırlı sayıda cihazı desteklemelerinden dolayı (20 cihazı geçmiyor) bu nedenle yüksek hızda kaliteli internet isteyen işletmeciler için yetersizdir. Ayrıca menzil genişleticiler bir Wi-Fi yönlendiricinin kapsamını artırırken, kullanılabilir bant genişliğini değiştiremezler. Aynı anda bağladığınız cihazların sayısına bağlı olarak, bir menzil genişletici bağlantınızı azaltabilir. Menzil genişleticiler, mevcut bir Wi-Fi ağının erişimini uzatmayı sağlarlar. Menzil genişleticiler kablosuz olarak Wi-Fi yönlendiricilerine bağlandığından, gerçek ölü noktanın yerine Wi-Fi yönlendiricinin sinyalinin güçlü olduğu yere yerleştirilmelidirler. Örneğin, yönlendiriciniz iki katlı bir binanın bodrum katındaysa, zemin kata bir menzil genişleticisi takmak, ikinci kattaki olası ölü bölgeleri ortadan kaldıracaktır.
Access Pointer
Access Point’ler 60’tan fazla eş zamanlı bağlantıyı idare edebilirler. Ofis genelinde erişim noktaları kurarak, kullanıcılar ağ kesintileri yaşamadan odadan odaya serbestçe dolaşabilir. Binada ilerlerken, cihazları bağlantıyı kesmeden bir erişim noktasından diğerine sorunsuz bir şekilde geçer.
Kurumsal olarak erişim noktaları, bir Ethernet kablosu kullanabileceğiniz her yere kurulabilir. Ek standart özellikler arasında Captive Portal ve Access Control List (ACL) desteği bulunur, böylece ağ güvenliği ile konuk erişimini sınırlayabilir ve Wi-Fi ağınızdaki kullanıcıları kolayca yönetmenize imkanı sağlar.
Rooter-Yönlendiriciler
Yönlendirici, veri paketlerini bilgisayar ağları arasında almak, analiz etmek ve iletmek için tasarlanmış cihazlardır. Yönlendiriciler varolan veri paketinin hedef IP adresini inceler ve paketleri aktarmanın en iyi yoluna karar vermek için başlıkları ve yönlendirme tablolarını kullanır.
LAN (Yerel Alan Ağı) ve WAN (Geniş Alan Ağı) ortamlarında bir yönlendirici kullanılabilir. Örneğin, bağlantı için ofislerde kullanılır. Ayrıca uzak ağlar arasında bağlantı kurabilmenizi sağlar ve ağdaki diğer yönlendiricilerle bilgi paylaşırak verileri bir ağ üzerinden aktarmak için yönlendirme protokolünü kullanır.
Yönlendiriciler (Router), yalnızca ağın temel işlevlerini gerçekleştirebilen hub (bağlantı göbeği) gibi diğer ağ cihazlarına kıyasla daha çok işlev görürler. Hub, verileri, bağlı cihazlar arasında iletmek için kullanılan temel bir ağ cihazıdır. Ancak aktarılan verilerle hiçbir şeyi analiz edemez veya değiştiremezler. Diğer yandan yönlendiriciler, verileri bir ağ üzerinden aktarırken analiz etme ve değiştirme özelliğine sahipken, başka bir internet ağına da gönderebilme özelliğine sahiptirler.
Modem Türleri
Kablolu Modemler
Kablolu Modemler, masa üstü bilgisayarlar gibi kablosuz bağlantı kuramayan cihazlara internet erişimi sağlamak amacıyla kullanılıyor. Akıllı cihaz teknolojileri geliştirilmeden önce kablolu bağlantı gerektiren bilgisayarlar döneminde daha yoğun kullanılan bu modem türü cihaza kablo yolu ile bağlanarak görev yapıyor.
Kablosuz Modemler
Tüm modem görevlerini kablolu bağlantı gerektirmeden yapan modem türüne Kablosuz Modem denir. Kablosuz alıcısı olan akıllı cihazların bağlanabildikleri bu modem türü özellikle tabletler, telefonlar, dizüstü bilgisayarlar için kullanılıyor.
ADSL Modemler
Asimetrik Sayısal Abone Hattı diye Türkçeleştirebileceğimiz ADSL modemler, hemen her yerde karşımıza çıkan ve en yaygın kullanılan modem türü oluyor. ADSL teknolojisi ile yüksek hızda internet bağlantısı sunan ve aynı anda telefon hattını görüşmeler yapabilmek için kullanmaya da imkan sunan bu modemler kullanıcı tarafından çok tercih ediliyor.
VDSL Modemler
Açılımı Çok Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı olan VDSL modemler, uzak mesafelerde çok yüksek hızda ağ bağlantısı sunan oldukça gelişmiş cihazlardır. VDSL modem kullanarak 1500 metreden bile 13 mbps hıza erişebilirsiniz. Bu performanstan faydalanabilmek isteyen okuyucularımız VDSL modem tavsiye ve önerilerini de görebilecekleri En İyi Modem Tavsiyeleri listemizi inceleyebilirler.
Modem
✓ İnternet erişimini sağlayan cihazdır.
✓ Kapsama alanı sınırlıdır, ev kullanıcıları için idealdir. Büyük işletmeler internet kapsama alanını genişletmek için access point kullanırlar.
✓ Aynı ağ üzerindeki cihazları birbirine bağlayamaz. Router özelliği olan modelleri vardır bu modellerde cihazlar birbirine bağlanabilir.
Access Point
✓ Kablolu yerel ağımızı kablosuz hale getirir, böylece cihazları birbirine “kablosuz olarak” bağlar.
✓ Yüksek maliyetlidir ancak en iyi performansı sunar. Büyük işletmeler için idealdir.
✓ Routera ethernet kablosu ile bağlanır. Bazı router modellerinin içinde dahili olarak bulunur.
Menzil Genişletici
✓ İnternetinizin sinyal gücünün ulaşamadığı odalara ulaştırmak için kullanılır.
✓ Uygun maliyetlidir, ev kullanıcıları için idealdir.
✓ Modeme bağlamaya gerek yoktur, fişe takıp kablosuz internete şifrenizi girerek bağlamanız yeterlidir.
Rooter
✓ Farklı cihazları veya ağları birbirine bağlar.
✓ İnternete bağlanabilmesi için modeme kablo ile bağlanması gerekir. Tek başına bağlanamaz.
✓ Evlerde kapsama alanını genişletmek ve veri trafiğini düzenlemek
- En iyi VDSL modem hangisidir?
- VDSL modem alırken nelere dikkat etmeli?
- En iyi VDSL modem hangisidir?
- Fiber modem alırken nelere dikkat etmeli?
- En iyi fiber modem hangisidir?
Modem seçmeden önce İnternet Servis Sağlayıcınızın bulunduğunuz bölgede altyapısına bakmanız daha doğru olacaktır?
Modem ve Altyapı |
Maksimum İndirme Hızı |
Maksimum Yükleme Hızı |
---|---|---|
ADSL | 8 Mbps | 0,8 Mbps |
ADSL2 | 16 Mbps | 1,6 Mbps |
ADSL2+ | 32 Mbps | 3,2 Mbps |
VDSL | 100 Mbps | 10 Mbps |
VDSL2 | 200 Mbps | 20 Mbps |
Fiber | 1000 Gbps | 150 Mbps |
3G | 8 Mbps | 2 Mbps |
4G | 16 Mbps | 4 Mbps |
4.5G (4G+) | 90 Mbps | 10 Mbps |
5G | 10 Gbps | 200 Mbps |
Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.