Bu eğitim Google’ın learndigital.withgoogle.com‘da hazırladığı içerik pazarlama videolarından derlenmiştir.
Eğitime başlamadan daha önce hazırladığımız içerik hazırlama araçları listemize göz atabilirsiniz.
En iyi içerik nasıl hazırlanır?
İnternet sitesi açan herkesin ortak hedefi ziyaretçi arttırmaktır. Bu eğitimle sitenizde ziyaretçi sayısını arttıracak içerikler yazmayı ve bu içerikleri pazarlamayı öğreneceğiz.
7 adımda etkileyici içerik hazırlama
Aşağıda anlatacağımız yöntemlerle seo uyumlu içeriğin nasıl hazırlanacağını öğrenebilirsiniz. Ayrıca içerik pazarlama yöntemleriyle ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Öncelikle kendimize şu soruyu sormalıyız. Kim için içerik hazırlıyoruz?
Sitenize gelen ziyaretçilerin, okurların veya müşterilerin ihtiyaçlarını anlayın. Kitlenizi dinleyin. Onları tanımak, anlamak sorunlarını bilmek için dinleyin. Karşılaştıkları zorlukları, sıkıntıları göz önüne alın buna göre içerik hazırlayın. Peki ziyaretçi, okur veya müşteri nasıl dinlenir?
- A. Kitlenize sorular yönelterek.
- B. Değerli bilgi, faydalı içerik sunarak.
- C. Sosyal Medya üzerinden etkileşime girerek.
Bunları yaptıktan sonra onları tanımak için zaman ayırın. Beğenilerini, takip ettiklerini, ilgi duyduklarını sosyal medyadan öğrenin. Elinizdeki bilgilere göre değerli bulacakları içeriklerin neler olabileceğini düşünün. Kitlenizin ihtiyaçlarına, sorularına cevap vermeye odaklanın. Böyle yaptıkça ilgi ve alakalarını taze tutacak sitenize tekrar gelmesini sağlayacaksınız.
Herşeyden önemlisi onlarla iletişime geçerken samimi ve dürüst olun. Kalıplaşmış, klasik makineden çıkmış gibi görünen kelimelerden uzak durun. Doğal bir iletişim dili kullanın. Onları dinleyip konuşun. Zaman ayırın. Özel olduklarını hissettirin. Onlarla ilgilendiğinize ikna edin. Son olarak etkileyici bir başlık heyecan verici bir resim ve bilgilendirici bir anlatımla içerik denemelerine başlayın.
Herkes farklıdır, bireydir. Bu nedenle herkesi hedefleyip zaman ve para harcamak yerine segmentasyon yaparak içeriğinizle en çok ilgili insanları bulmak doğru olan stratejidir.
Kitle Segmentasyonu: Ziyaretçilerinizin kimler olduğunu anlayıp ilgi ve beğenilerine göre gruplara ayırma yöntemine denir. Böylece potansiyel müşterilerinizi ortaya çıkarmış olursunuz. Onların kim olduklarını, neleri sevdiklerini anlayıp ziyaretçi gruplarına özel heyecan verici içerikler oluşturabilirsiniz.
İçeriğinizle doğrudan/direk alakalı insanları öğrendikten sonra onlara uygun içeriği bulmak daha kolaydır. Örneğin: Yüzük satacaksınız. İşlemeli, büyük yüzükleri takan kitleyi tespit edersiniz. Segmentasyonla yetişkin erkekler tarafından takıldığını öğrendiniz. Ardından sosyal medyada nerelerde takıldıklarını, neleri beğendiğine odaklanır onlara uygun içerikler hazırlayabilirsiniz.
3.ZİYARETÇİ İÇERİK TÜRÜNÜ BELİRLEME
Blog okuyup, tweet atan forumlarda, facebookta yorum yapmayı seven ziyaretçilerin içerik tercihi ile pinterest veya instagramda resim incelemeyi yeni şeyler keşfetmeyi seven kişilerin istediği içerik biçimi farklıdır.
- 1.Kitleniz kimlerden oluşuyor, kitleyi tanıdık.
- 2.Kitleyi dinleyip, anladık.
- 3.Kitleyi segmentasyon ile gruplara ayırdık.
Şimdi yapmamız gereken facebook, twitter, instagram, pinterestte neler yapıyor analiz etmeli, anahtar kelime araçlarıyla internette nasıl davrandıklarını anlamaya çalışmalıyız. Hedef kitleyi bulduk. Gruplara ayırdık. İçeriğimizi bu kişilere odaklanarak oluşturup paylaşacağız. Bu nedenle ziyaretçilerimizin hangi içerik türünü sevdiğini bilmek, anlamak analiz edip uygun içerik üretmek çok önemlidir. İnternette ilgi duymadığınız, sevmediğiniz bir içeriğe ne yapıyorsanız ziyaretçileriniz de aynı şeyi yapacaktır. Etkileyici içeriklerle ziyaretçilerinizin ilgisini çekmeyi unutmayın.
- * Bloglar
- * E-kitaplar
- * Inforagrafikler
- * Forumlar
İçeriğin amacı ziyaretçilerinizle bağlantı kurmak iletişime geçmektir. Hedefiniz eğitmekse rehber yazıları, e-kitaplar yayınlayabilirsiniz. Hedefiniz eğlendirmekse sınavlar, yarışmalar düzenleyebilirsiniz.
İçeriğin amaçları;
- 1.Eğlendirmek
- 2.İlham vermek
- 3.Eğitmek-Bilgi vermek
- 4.İkna etmek-satışa yönlendirmek.
İçerik hazırlanır, yayınlanır, paylaşılır, ziyaretçiniz gelir etkileşim kurar, öğrenir, satın alır. Bunun en güzel örneği Diaomond Protect ekran korumadır. İçeriği(ürünü) hazırladılar, sunumunu yaptılar. Türkiye’nin önde gelen teknoloji siteleri Webtekno.com, ve Shiftdelete.net’te paylaşıp içerikle tanıttılar. Ziyaretçiler, okura ardından müşteriye dönüştü.
İçerik biçimini belirlerken kolay içerik üretebileceğiniz, işinizle ilgili uzmanlık alanınızdan, hobilerinizden veya ilgilendiğiniz içerik türlerinden seçiniz. Eğer kendiniz içerik üretemiyorsanız mutlaka profesyonel destek alınız.
Şunu unutmayın;Kaliteli, hedeflenmiş bir içeriğin illa ki viral olması gerekmez.
İçeriğinizi kitlenize özel oluşturun. Herkese değil. Sadece kitle segmentasyonu yaptığınız o gruptan insanın beğenmesi yeterli. Herkesin beğenmesine gerek yok. Burada yapmanız gereken farklı içerik türleri ile İçerikleri eşleştirmeniz.
Örneğin bir kuaför dükkanı olan Ali;
- Eğlenceli saç kesme videolarını sosyal medyada yayınlıyor.
- İnternet sitesinde ilham veren traşları etkileyici bir üslupla anlatıyor.
- Eğitmek için soru-cevap bölümünde veya forumda bilgilendirici yazılar yazıyor.
- Saç traşı, sakal traşıyla ilgili blogunda uzman görüşlerini, mutlu müşterilerini yazıyor. Hatta memnun müşterileriyle çektirdiği resimleri instagramda eğlenceli videoları youtube da facebookta takipleriyle paylaşıyor.
İşte Ali bey bu 4 adım ile farklı içerik türlerini içerik eşleştirmesi yaparak başarılı bir içerik üretimi ve pazarlaması yapmış oluyor. İlham veren içerik hazırlama ile ilgili detaylı bilgiler bulabileceğiniz blogları burada bulabilirsiniz.
İçeriği oluştururken A. Stil B. Yapı C. Uzunluğu gibi kıstaslar önemlidir. Fiziki hayatta çok uzun yazılan bir gazete, dergi yazısı internette okunmayabilir. İnternette insanların ilgisini uzun süre tutmak zordur. Çünkü online da dikkat dağıtan bildirim çoktur. Bu nedenle okuyucunun ilgisini ve dikkatini canlı tutmalısınız. İnsanların %70’inin kitap okuma alışkanlığı yok. Düzenli kitap okuma alışkanlığı için yapmanız gerekenler gibi cümlelerle ilgiyi taze tutabilirsiniz. Bunun dışında içerik yazarken şunları yapabilirsiniz;
- Girişte ilk başladığınız cümleye dikkatleri toplayın, ilgiyi çekin.
- Okura ilk paragraftan itibaren yazı da neleri beklediğini dürüstçe açıklayın.
- En önemli şey her zaman yazı yazarken hedef kitleyi düşünün.
- Satışla ilgili içeriğinizde aşırıya kaçmayın. Çok fazla satış mesajı vermeyin.
- Harakete geçiren “Hemen Başla!” “Bugün Oku!” gibi cümleler kullanın.
- Yazı stiliniz belli olsun. Yazıyı okuyan sizin olduğunuzu anlasın.
- Dürüstlük, coşku, edebi kişilik, geleneksellik sizi ne ifade ediyorsa üzerinde durun.
İçeriği yazarken rakipleriniz hangi konularda yazıyor araştırmayı en çok okunan konuları analiz etmeyi unutmayınız. Bu konuda Türkiye’de en detaylı hazırlanmış rehber Burak Oran’ın blogu Wpmavi.com’da yazdığı içeriği nasıl hazırlamalısınız yazısıdır. İçerik yazmaya başlamadan önce bu rehberi mutlaka okumanızı öneririm. Ayrıca Answer the public, Keywordtool.io, Google Keyword Planner gibi ölçüm araçlarını kullanabilirsiniz.
Kaliteli içerik zaman alabilir. İçeriğinizi pazarlarken içerik pazarlama takvimi oluşturmayı ihmal etmeyin. İçeriği hazırlamaya (yazmaya) ayırdığınız vakit kadar mutlaka içeriğinizi tanıtmaya da vakit ayırın. İçeriği 5 saatte yazdınız. Lakin paylaşmaya 1 dakika ayırdınız. Ziyaretçi çekemediniz. Ne olacak? Saatlerce belki de günlerce hazırladığınız içerik daha fazla kişiye ulaşamadan içerik zaman tünelinizde kaybolup gidecek. İçeriği paylaşmadan önce ziyaretçileriniz ne yapıyor? Facebook’ta paylaşımlara mı bakıyor, instagram’da heyecan verici resimler mi keşfediyor, twitter da gündemi mi takip ediyor, pinterestte yeni şeyler mi keşfediyor, bloglarda,forumlarda mı takılıyor yoksa youtube da video mu izliyor. Bunu bilirseniz doğru mecrada doğru zamanı kullanarak çok daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Kitleyi tanımak içerik oluşturma/yayınlama/pazarlama da çok önemli.
İçerik tanıtımında; Sahip olduğunuz(websitesi, bloglar, sosyal medya profilleri) kazanılan(tanıtım yazısı, köşe yazısı, 3.parti reklamlar) ve ücretli(google adwords, facebook ads gibi) uygulayabileceğiniz 3 yöntem bulunmaktadır. İçerik pazarlama takviminde dikkat etmeniz gerekenler;
- Erişilebilir, gerçekleştirilebilir içerik yayınlama zamanları belirleme,
- Müşterileriniz için özel, önemli, resmi, dini, dönemsel içerikleri takvime mutlaka ekleme,
- Birden fazla pazarlama kanalı kullanma,
- Hazırlarken mutlaka ücretli-ücretsiz araçları (Coshedule, Jetpack, Revive old post, Hootsuite, Buffer vb.) kullanma.
İçeriği oluşturmak güzeldir. Lakin içeriği yayınladıktan sonra durumunu ölçümleyip analiz etmek daha güzeldir. Bunun için kampanya içerik analiz metriklerini mutlaka kullanınız.
Dikkat! Ölçümleyemezseniz işe yarayıp yaramadığını bilemezsiniz.
1.Amaç belirleme 2. Hedefleme yapma 3.Ölçülebilir(gerçekleşebilir) olması.
- Blog ziyaretlerini %10 arttırmak.
- Facebook sayfa etkileşimini %20 arttırmak
- Youtube izlenme sayısını %15 arttırmak
Metrikler; Ziyaretçilerin yaşları, cinsiyetleri, konum-coğrafya bilgileri, hangi sitelerden geldikleri, ne kadar zaman harcadığı, sitenizde ne kadar kaldıkları, sosyal medyadan sitenize gelen ziyaretçi sayısı, günlük blog sayfa görüntülenme sayısı, sitede yapılan işlem(satış) sayısı, en çok paylaşılan içerikler, en çok okunan içerikler gibi veriler içerik ölçümleme için hayati önem taşır.
A İçeriği 750 kez okundu. Ziyaretçiler bu içerikte 45 saniye geçirdiler.
B İçeriği 5.000 kez okundu. Ziyaretçiler burada 2 dakika geçirdiler.
Bu konuda en güzel örneklerden biri Kafrika şirketi. Hikayesini aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.