Elektrik Süpürgesi satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Elektrik Süpürgesi satın almadan önce nelere dikkat etmeliyiz?

Çalı süpürgenin icadının üzerinden epeyce zaman geçti. Bir çok bayan balkon veya dışarısı hariç kullanmayı bıraktı. Onun yerine artık Elektrik süpürgesi var. Evde en çok kullandığımız bir diğer elektrikli ev eşyası elektrik süpürgesidir. Bu nedenle hangi elektrik süpürgesini alacağınız önemlidir.

İhtiyaçlarımızı Belirleyelim

Elektrikli süpürge almadan önce ihtiyaçlarımızı belirlemeliyiz. Neden süpürge  alıyoruz. Altı üstü süpürge değil mi ne olacak? sıradan bir süpürge alıp geçerim demeyin. Kaliteli ve iyi bir süpürge ile evimizin içi mis gibi , halılarımız, mobilyalarımız tertemiz olacak kenarlarda, kıyıda köşede toz birikmeyecek, toz alerjisi nedeniyle öksürük olmayacak.

  • Alerji-Hijyen: Eğer alerjik hastalığınız varsa hijyenik temizlik çok önemliyse Hepa 13 veya Hepa 14 filtreli torbasız veya torbalı bir model tercih edebilirsiniz. Uluslararası alerji sertifikası da önemlidir.
  • Kullanım Kolaylığı: Süpürge toz haznesini takıp-çıkartmak, süpürge yaparken eğilip-kalkmamak, hortumundan kontrol etmek gibi öncelikleriniz varsa elektrikli süpürge alırken dikkat etmelisiniz.
  • Temizlik: Evde düzenli olarak dip bucak temizlik yapan biriyseniz süpürgenizde Hepa filtresi, turbo başlığı, dar köşe ve kenarlar için uçları, mobilya uçları, saç, tüy kıl temizleyici vb özelliklerine alırken dikkat etmelisiniz.
  • Bütçeniz: Aslında en temel göstergedir. Bütçeniz 200-300 TL ise alabileceğiniz süpürgeler bu fiyat aralığındadır. İhtiyaçlarınızı bu fiyat aralığında en çok hangisi gideriyorsa onu tercih edebilirsiniz.

Şimdi süpürgeden beklentilerimiz nelerdir?

1.Emiş gücünün yüksek olması:

En inatçı halı, yolluk tozlarını, halı üzerine yapışmış kılları, saç tüylerini alması (halı dibindekiler dahil) Eskilerin tabiriyle halıya yapıştı mı halıyı kaldıracak 🙂

2.Filtre

İçine aldığı havayı en iyi şekilde filtre edip, hapsedip dışarıya toz veya kötü koku vermemesi. Elektrik süpürgelerinde en önemli konu filtredir. Günümüzdeki filtreler genellikle HEPA filtre kullanır. Hepa 11 Hepa 12 Hepa 13 Hepa 14 diye isimlendirilir. Tozu en iyi hapseden Hepa 13 ve Hepa 14 filtrelerdir.

  • Hepa Filtre Nedir:

Hepa  kelimesi inigilizce : High Efficiency Particulate Arrestin sözcüklerinin kısaltmasıdır. Türkçesi : Yüksek Düzeyde Partikül Yakalayıcı Filtre  demektir. Burada partikül kelimesi ise mümkün olan en küçük parçacık demektir.

Hepa filtreler partiküllerin  (kısaca süpürgeden kaçabilecek tozların diyelim) % 85 ile % 99,995 una kadarını  yakalayabilir. Bu da 0,3 mikrona kadar tozların yakalanması demektir. Bu  arada bir mikrometre bir  milimetrenin binde biridir. Yani bin mikron bir milim etmektedir.

  • Hepa Filtre Performansı

Hepa filtreler Hepa 10,11, 12,13,14 gibi tozu tutma seviyelerine göre sıralanır. Bunların yeteneklerini şöyle sıralayabiliriz.

Diyelim ki mikro filtreli bir süpürge arkasından 100.000 adet partikül çıkarıyor.

  • HEPA 10 = 100.000 adet partikülde 15.000 adetini  çıkartır.              % 85’ini tutar.
  • HEPA 11 = 100.000 adet partikülde 5.000 adetini  çıkartır.                %95’ini tutar.
  • HEPA 12 = 100.000 adet partikülde 500 adetini  çıkartır.                   % 99,5’ini tutar.
  • HEPA 13 = 100.000 adet partikülde 50 adetini  çıkartır.                     %99,95′,ni tutar.
  • HEPA 14 = 100.000 adet partikülde 5 adetini egsozdan çıkartır.        %99,995’ini tutar.

%99,97 oranına sahip olan filtrelere True Hepa (Gerçek Hepa) filtre denir. Bu oranın biraz altında kalanlarına ise Hepa filtre denir. En az %99,999 filtreleme oranına sahip olan filtrelere ise ULPA filtre denir. Hepa 14 filtrelerden daha iyileri Ulpa filtrelerdir. Kısaca 0,3 mikrona kadar tozları hepa filtreler havadan arındırırken 0,3 mikrondan küçük olanları ise Ulpa filtreler arıtabilmektedir. Ulpa filtrelerin sadece sağlık alanında (ameliyathane, streril oda vb…) kullanıldığını da ayrıca belirtelim. Bu nedenle Hepa Filtreli elektrik süpürgelerini tercih edebilirsiniz.

3.Dayanıklılık-Sağlamlık

Kaliteli malzemeden yapılması, toz torbası yere düştüğünde veya süpürge koltuk köşelerine çarptığında kırılmaması dayanıklı olması. Mobilyaları ve yerleri çizmemesi. Emiş gücünün ilerleyen yıllarda düşmemesi. Süpürgenin torba filtre gibi ek masraflar çıkartmaması.

Şimdi Gelelim Süpürge Türlerine;

1.Toz Torbalı Süpürgeler

Toz torbalı süpürgenin avantajları

Toz torbalı süpürge tavsiyesi isteyenler aşağıda olumlu-olumsuz yönlerini göz önüne alarak satın alabilir.

  • Filtre sistemi gelişmiştir. Havaya toz kaçırmaz. Özellikle HEPA 14 filtre en hijyenik filtredir.
  • Sessiz çalışması, piyasada en sessiz çalışan elektrikli süpürgeler toz torbalı olanlardır. 50 desibele kadar düşebilen ses seviyesi ile evinizde geceleyin ev halkı uyuyorken çalıştırma imkanı sağlar. Bebekli aileler ve apartmanda yaşayanlar için sessizlik özelliği önemlidir.
  • Uygun fiyat, toz torbalı süpürgelerin fiyatları ucuzdur. 200 TL’den başlayan fiyatlarla toz torbalı süpürge alabilirsiniz. Hepa 13 Hepa 14 filtreli almanızı tavsiye ederiz. Onlarda 500-900 TL civarındadır.
  • Kullanışlı-Pratik:  Kullanım kolaylığı. Toz torbasının zahmetsizce, tozları kaçırmadan, toza maruz kalmadan temizleyebilme. Toz torbalı süpürgeler küçük ebatlı ve hafif süpürgelerdir. Ev içinde rahatlıkla haraket ettirebilirsiniz. Ayrıca kullanımı çok pratiktir. Temizlik biter içini temizleyeyim, tozunu atayım derdi olmaz.

Toz torbalı süpürgelerin dezavantajları

  • Emiş Gücü Düşmesi, Süpürgeyi aldıktan bir kaç yıl geçtikten sonra emiş gücünün düşmesi. Toz torbasının gözeneklerinin kapanması sonucu emiş gücünde azalma. Bu tüm süpürgelerde yaşanabilecek ortak sorunlardandır.
  • Toz kaçırma, özellikle Hepa 13 ve Hepa 14 olmayanlarda yozların tekrar torbadan çıkması en önemli sorundur. Bu nedenle alırken filtresine dikkat etmelisiniz.
  • Torba maliyeti: Ekstra her değiştirmede torba masrafınız vardır.  Torba litresi 2 litre olanlarda 1-2 ay 3-5 litre olanlarda 4-5 ay toz torbası idare etmektedir. Torbaların tanesi ortalama 20 TL dir. Yıllık ortalama 100 TL torba masrafıdır. 10 yılda yeni bir süpürge parası yapmaktadır.
  • Yalnızca Kuru Temizleme Yapabilmesi, ıslak temizleme yapmaz.

2.Sulu[su filtreli] Süpürgeler

Sulu Süpürgelerin Dezavantajları

Sulu elektrikli süpürge tavsiyesi isteyenler için öncelikle olumsuz yönlerinden bahsedelim. Mutlaka su haznesinin çıkarılması, içindeki halı havı, toz ve saçların klozete yada tuvalete dökülmesi gerekir. Lavaboya dökemeyiz çünkü lavaboyu tıkar. Üstelik su haznesi ve onun boru girişi, filtre kısmı vb içinde kalan pisliklerin ayrıca temizlenmesi gerekir. Suya biriken pisliklerin sadece dökülmesi yetmez. Su haznesi ve ek parçalarının bir güzel yıkanması gerekir. Yıkandıktan sonra da kurumaya bırakılmalıdır. Aksi halde koku yapar. En büyük problemleri temizlik sonrası süpürgenin temizliğidir. Temizliğe ayırdığınız vakit kadar temizliğine ayırırsınız. Çok büyük olması kullanımını zorlaştırmaktadır. Yüksek fiyatları nedeniyle halk arasında yeterince yaygınlaşamamıştır.

  • Kullanım Zorluğu (Her Temizlikten Sonra Suyunu Boşaltma) Temizlemesi ölümdür.
  • İri ve Hantal Yapı. Normal süpürgelere göre 10 kat daha devasa büyüklükleri vardır.
  • Ses seviyesi, gürültülü çalışmaları, diğer süpürgelere göre gürültülü çalışırlar.

Sulu Süpürgelerin Avantajları

  • Kirleri, mikropları Suya Hapsetme
  • Havayı Temizleme Özelliği
  • Islak temizlik yapabilme
  • Halı Yıkama Özelliği; Halı temizlemede tazyikli su da yıkamanın yeri başka onun gibi olmuyor.
  • Çok Fonksiyonlu Olmaları ( Temizlik Robotu) Perde, yatak, koltuk temizleme, vakumlama, halıdövücü ve parfümleme özellikleri de vardır.
  • Ek Masraf Gerekmemesi; Toz torbası masrafı yoktur.

3.Toz Torbasız/Hazneli Siklonlu Süpürgeler

Siklonik süpürgede de sulu sistemde olduğu gibi öncü bir marka vardır. Ünlü bir İngiliz markası (Dyson) kendi boya atölyesindeki hava filtrelerinin sürekli tozla tıkandığını görünce bu sorunun çözümü için siklon teknolojisini kullandı. Sonra bu sistemi elektrikli süpürgeye uyguladı. Dyson’un bulduğu ve patentini aldığı bu sistem yani havanın yüksek hızda dönmesiyle oluşan filtreleme yöntemi günümüzde çoğu beyaz eşya markası tarafından da kullanılmaktadır.

Siklonik Süpürgelerin Avantajları :

  • Kullanım Kolaylığı, pratik temizleme, yerinden takıp-çıkartma
  • Filtre, Siklon Teknolojisi ile Filtrelerin Tıkanmaması
  • Maliyet, Torba Masrafı, Filtre Masrafı Olmaması
  • Emiş Gücü, Toz torbasızlarda diğerlerine nazaran emiş gücü yüksektir. Uzun yıllar emiş gücü düşmez aynı kalır.

Siklonik Süpürgelerin Dezavantajları :

  • Hazne Boşatma Problemi, Toz haznesi temizlik bittikten sonra boşaltılır.
  • Yüksek Sesi, ses desibelleri son yıllarda gelişen teknoloji ile biraz daha düşürülmüştür.
  • Yüksek Fiyat, fiyat anlamında torbalılara göre biraz daha pahalıdır.

Elektrikli Süpürge Fiyatları ve Maliyet

Süpürge fiyatlarını gruplara göre şöyle sıralayalım;

  • Toz Torbalı Süpürge Modelleri ve Fiyatları: Ortalama 200 TL’den başlıyor. Markasına ve filtresine göre değişiyor. Toz torbalı süpürgede tavsiyemiz toz torba litresi geniş toz torba maliyeti düşük HEPA filtreli süpürgeleri tercih etmeniz. Ortalama 300 – 500 TL arasındadır.
  • Toz Torbasız/Hazneli Siklonlu Süpürge Modelleri ve Fiyatları: Ortalama 300 TL den başlar. Piyasada çok bildiğimiz markaların bu modelde süpürgeleri mevcuttur. HEPA filtreli, toz haznesi geniş ve sessiz olanları tercih edebilirsiniz. Ortalama 400-700 TL arasındadır. Toz Torbasız, hazneli-siklonlu süpürgeleri icat eden Dyson elektrik süpürgelerinde fiyatlar ortalama 1200 TL den başlar. Ancak bağımsız kurumlar tarafından yapılan araştırmalara göre Dyson piyasadaki en kaliteli elektrik süpürgesi üreticisidir.
  • Sulu Süpürge Modelleri ve Fiyatları: Ortalama su filtreli modeller 200-300 TL den başlıyor. Halı, perde, koltuk yıkama ekstra temizlik seçenekleri olan modellerde 5.000 TL ye kadar sulu elektrik süpürgesi var.

Burada elektrikli süpürge alırken en çok dikkat etmeniz gerekenler; Emiş gücü, Çektiği tozu hapsetmesi dışarıya vermemesi ve filtresidir.

100 TL ye ucuz elektrikli süpürge aldım dediğimizde aslında evin tozunu ön taraftaki hortumundan alıp arkasından geri eve tekrar boşaltan bir makine almış oluyoruz. Bir yerden alıyor başka bir yerden geri veriyor. Ev tozdan pislikten kurtulmuyor. Evde toz, alerji, bakteri olduğu gibi kalıyor. Buda öksürük, hastalık vs sebep olabiliyor. Bu nedenle süpürge önemlidir.

Elektrikli Süpürge Kullanıcı Yorumları

Her HEPA filtreli yazan hijyenik temizlemez. Hem sadece hepa filtre yazılıp türü belirtilmediğinden böyle oluyor ve hem de kaliteli bir markanın hepa 13’ü ile sıradan bir markanın kağıt üzeride HEPA 13 yazması bir olmuyor. Bu nedenle süpürgeyi bizzat evde kullananların yorumları çok kıymetlidir. Test videoları veya satın alırken satıcının anlattıkları internetteki süpürge test videoları yanıltıcı olabiliyor. Mağazada kendiniz denedikten sonra aynı markayı kullanan birinden elektrikli süpürge ile ilgili yorumları da dinlemeyi ihmal etmeyiniz.

 


Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Share.
Leave A Reply