Sizlerle daha önce e-ticaret sitesi yazılımı alırken dikkat edilmesi gerekenler konusuna değişmiştik. Bugünkü rehberimizde e-ticarete başlarken ihtiyaçlarınız üzerinden soru-cevap yaparak doğru bir e-ticaret sitesi altyapısı seçmenize yardımcı olmaya çalışacağız.
E-Ticaret Sitesi Yazılımı vs Hazır E-Ticaret Sitesi Paketi Hangisiyle Başlamalı?
E-Ticaret’e başlarken 3 yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan birincisi hazır e-ticaret içerik yönetim sistemi (WordPress WooCommerce, Opencart, Prestashop, Wix) ile başlayabilirsiniz. İkincisi tamamen E-Ticaret Sitesi Yazılımı olarak kodlanmış ve tasarlanmış hazır e-ticaret yazılım paketi kullanabilirsiniz. Üçüncüsü de tamamen size özel bir yazılım ekibi veya ajans tarafından sizin için hazırlanmış bir e-ticaret projesi. Şimdi bunları detaylandırarak hangisini seçebileceğinize yardımcı olmaya çalışalım. E-Ticaret yazılımı seçerken nelere dikkat etmeliyiz detaylı rehberimize burdan göz atabilirsiniz. Bu arada E-Ticaret sitesi açacaklara tavsiyelerde bulunduğumuz rehberimiz de burada.
E-Ticaret Sitesi Yazılım Altyapısı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Hazır içerik yönetim sistemleri ürün bulma, tedarik, üretim, kargo, dijital pazarlama, sosyal medya pazarlama, stok yönetim süreçleri düşünüldüğünde E-Ticaret’in başlangıç maliyetleri açısından ilk başta e-ticaret’e giriş için tercih edilmekte. WooCommerce, Opencart, Shopify‘ın başını çektiği hazır e-ticaret sitesi araçları özel e-ticaret yazılımlarına göre ilk maliyetleri düşürebiliyor.
En iyi Hazır E-Ticaret Sitesi Yazılımı Hangisi?
Ancak ziyaretçi sayısı ve ürün sayısı arttıkça müşteri hizmetleri, fatura, muhasebe, stok, kargo, ürün yönetim süreçlerinin otomosyona bağlanması ve dijitalleştirilmesi zaruri oluyor. Bir de pazaryerleri işin içine girdiğinde artık ana işimiz olan e-ticaret için elinizde çok iyi bir e-ticaret yazılımı olması gerekiyor.
Özel E-Ticaret Yazılımı vs Hazır E-Ticaret Sitesi Paketi
Eğer marka adı (domain) karar verdiyseniz, E-Ticaret işine girmeden ilk karar vermeniz gereken şey özel e-ticaret yazılımı mı kullanacağım yoksa hazır e-ticaret yönetim sistemleri ile mi başlayacağım konusudur. Bu soruya cevap verecek olan ihtiyaçlarınızdır. Liste halinde açıklarsak daha anlaşılır olabilir.
Hazır E-Ticaret Yönetim Sistemleri (WordPress WooCommerce, Opencart, Prestashop)
- Hosting, domain, web sitesi kurulumu, e-ticaret sitesi ayarları, kurumsal e-posta ayarları vb. konularda bilgiliyim.
- Ürün adedim 1-50 arası, çok fazla ürün satmayacağım. Ürün adedim az.
- Çok küçük niş bir kategoride sadece belirli bir kitleye hitap ediyorum.
- Başlangıç sermayem çok kısıtlı. Bütçem sınırlı.
- Aylık, yıllık e-ticaret yazılım paketlerine ödeme yapacak bütçem yok. Orta ve uzun vadede iş büyütebilirsem geçebilirim.
- Sadece pazaryerleri üzerinde satış yapıyorum. Oradan gelme ihtimali olan kitleye satış yapmak için web sitesi kullanacağım.
- Sadece Instagram (sosyal medya) üzerinde satış yapıyorum. Küçük niş bir kitlem var. Oradan yönlendireceğim müşterilere satış yapmak için başlangıç olarak web sitesi kullanacağım.
E-Ticaret Yazılımı Paketleri – (Shopify, Tsoft, Ideasoft, Ticimax, Ikas, Projesoft)
- Hosting, domain, web sitesi kurulumu, e-ticaret sitesi ayarları, kurumsal e-posta ayarları vb. konularda bilgi sahibi değilim.
- Ürün adedim çok fazla.
- Müşteri potansiyelim ve satış yapacağım kitle büyük.
- Profesyonel bir e-ticaret yazılımına ihtiyacım var.
- E-Ticaret için başlangıç sermayesi ayırdım.
- Aylık, yıllık e-ticaret yazılım paketlerine ödeme yapabilirim.
- Hem web sitesinden hemde pazaryerleri üzerinde yoğun, aktif satış yapacağım.
- Instagram, Youtube, Facebook vb. (sosyal medya) üzerinde büyük takipçi kitlesine sahibim. Sosyal Medya reklamları ile daha geniş kitlelere satış yapacağım.
Özel E-Ticaret Yazılımı
- Hosting, domain, web sitesi kurulumu, e-ticaret sitesi ayarları, kurumsal e-posta ayarları vb. konularda bilgi sahibi değilim.
- Pazaryeri kuracağım
- Büyük bir markayım
- Yazılım, Dijital Pazarlama, Muhasebe, Kargo, Lojistik, Depo, Üretim vb. süreçleri projelendirilmiş bir iş modeli yapacağım.
Bu bir ajansa veya kendiniz tam zamanlı yazılımcı veya yazılım ekibi ile özel e-ticaret sitesi yazılımı yaptırdığınız modeldir. Hem sitenin önyüzü (front-end) hemde arka yüzü (back-end) tamamen size özel kodlanmış ve tasarlanmıştır. Maliyetleri çok yüksektir. Genelde pazaryerleri, büyük markalar, eski köklü şirketler ve projelendirilmiş, büyük bütçeli(yazılım, dijital pazarlama, ürün üretim, tedarik, stok vs) e-ticaret siteleri için tercih edilir. Eğer pazar araştırması yapıyorsanız Türkiye E-Ticaret İstatistikleri‘ne burdan En çok indirilen e-ticaret uygulamaları yazımızı inceleyebilir, tüm e-ticaret raporlarına bu bölümden ulaşabilirsiniz.
En iyi e-ticaret sitesi yazılımlarını bu rehberimizde hazır e-ticaret sitesi içerik yönetim sistemlerini de burada detaylı bir şekilde inceledik. Bu rehberleri incelemeniz karar verirken sizlere yardımcı olabilir. Sorunuz olursa yorum kısmında yazmayı unutmayın. Bol satışlar.