Domain nasıl satın alınır?
Domain alırken dikkat edilmesi gerekenler Domain (alan adı) bir web sitesinin kimliğidir. Her web sitesinin muhakkak bir alan adı bulunur. İnsan için parmak izinin ehemmiyeti ne ise alan adının işlevi de benzer niteliktedir. Domain fiyatları açısından Turhost‘u incelemenizi öneririm. Özellikle .com ve .net domainlerde güzel indirimler oluyor.
İyi bir alan adı oluşturmanın sırrı, onun hatırlanabilir, kısa, nokta com şeklinde, global, kulağa hoş gelen, sadece alfabedeki harfleri içeren, tanımlayıcı ve markayı yansıtabilecek bir şekilde olmasından geçer.
Şimdi bunları biraz açalım:
Kısa, akılda kalıcı, markalalaşebilecek alan adı bulma?
1. İyi bir alan adı hatırlanabilir olmalıdır. İsim ziyaretçilerinizin aklında otomatikman yer edici olabilmelidir. Onlar için alan isimlerini ezberlemek nadiren mümkündür. Web sitenizi ziyaret edenler için ilgi çekici bir isim olmalıdır. Alan adı diğerlerinden farklı ve özel olmalıdır.
2. İyi bir alan adı kısa olmalıdır. Alan adı 10 harften daha fazla olmamalıdır. Böylece hem hatırlaması, hem de hecelemesi kolay olacaktır. Kısa olması yanlış yazılmasını da büyük ölçüde önleyecektir. Ziyaretçiler kısa isimleri her zaman tutarlar.
Marka Domain-alan adı bulma
Marka adı ve slogan bulma
Markalaşabilecek firma ismi bulma hizmeti – Marka isim nasıl bulunur?
Teknotr.com olarak A tier marka bulma uzmanıyız. Şimdiye dek bulduğumuz bazı marka adları: iyifiyat.com, fullnet, vetrehberi, teknotr, bikirala, jetkirala, tatiljet, villahane, tatilistan, tatilbi, mysepetimo, mytoptan, sepetyedi24, sepet360 gibi markaların bulduk. Eğer siz de çok güçlü, içinize sinecek harika bir marka arıyorsanız hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Aradığınız marka adını veya firma ismini birlikte bulabiliriz. İletişim linkinden bize ulaşabilirsiniz..
3. İyi bir alan adının son kısmı nokta (.com) şeklinde olmalıdır. Nokta com en çok kullanılan ve bilinen adres şeklidir. Birçok ziyaretçi web sitesinin son eki nokta com olanları hep hatırlayabilmektedir. Alan adı almak isteyen kişi ilk seçim olarak mümkün mertebe nokta (.com) son ekli bir alan adını tercih etmelidir.
Domain alırken nelere dikkat etmeli?
İpucu: Hem İnternet Explorer ve Firefox tarayıcılarının sunduğu kısa yol da bu sayede insanların sitenize daha kolay girmesini sağlamaktadır: Tarayıcınızın adres çubuğuna bir isim yazın, (mesela: bilisimhaberi), sonra Ctrl+Enter tuşlarına birlikte basın, adres çubuğuna yazdığınız yazı Teknotr.com şekline dönüştü. Bu da ayrı bir kolaylık tabi.
4. İyi bir alan adı global bir isim olmalıdır. Çünkü farklı şehirlerden, kulvarlardan ve inançlardan insanlara da hitap ettiğinizi düşünmelisiniz. Global bir isim ziyaretçiler için bir hayli zarif ve çekici olacaktır. Sözünü ettiğimiz alan adı genel olmalı, farklılığı ilk etapta anlaşılmalıdır.
5. İyi bir alan adı kulağa hoş gelmelidir. Bir kere telaffuzu kolay olmalıdır. Kolay telaffuz edilen bir ismi hatırlamak da kolay olur. Birçok ünlü alan adı, kulağa hoş gelen, telaffuzu kolay ve sıra dışı ifadelerden oluşmaktadır. Hatta alan adını bulduktan sonra cep telefonunuzda Siri’ye veya Google Asistan’a alarak sesli söyleyiniz. Eğer doğru okunuyor ve telefonunuzda doğru bir şekilde çıkıyorsa bulduğunuz domain daha akılda kalıcı olabilir.
6. İyi bir alan adı sadece alfabedeki harfleri kapsamalıdır. Bir alan adının kısa çizgi veya numara içermesi tavsiye edilen bir husus değildir. Kısa çizgi içeren bir alan adı pek de etkileyici görünmez. Böyle bir durumda alan adı karşı tarafa yanlış yansıtılabilir, çünkü telaffuzu ve ifade etmesi biraz karmaşıktır.
Marka Domain nasıl bulunur?
7. İyi bir alan adında Türkçe karakter olmamalıdır. Marka alan adlarında ö, ü, ş, ç gibi türkçe karakterleri olmamalı globale hitap etmelidir.
8. İyi bir alan adı tanımlayıcı olmalıdır. Alan adı web sitenin vizyon ve misyonunu yansıtabilir şekilde olmalıdır. Bir ziyaretçi sadece alan adına bakarak web sitesinin içeriğini tahmin edebilmeli, web sitesi hakkında bir kanaate varabilmelidir. Faaliyetlerinin karşıtı bir ifadeyi isim olarak seçen bir web sitesi, ziyaretçilerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Çünkü böyle bir durumda sitenize erişmek de güçleşecektir.
9. İyi bir alan adı web site faaliyetlerine uygun kelimeleri içermelidir. Faaliyet sahası içinde yer alan kelimeleri derleyerek iyi bir kombinasyon oluşturmak gerekmektedir. En önemli şey, duyunca unutulması zor, hatırlanması kolay bir tınıya sahip olmasıdır. İyi bir kombinasyona sahip alan adları emsalleri arasında ilk sıralarda yer alacaktır.
10. İyi bir alan adı markayı yansıtabilecek şekilde olmalıdır. İyi bir alan adı sahip olunan şirketin ya da firmanın ismi ile bağdaşmalıdır. Daha önceleri bu tarz bir kullanım pek yoktu ama şimdi web sitesi ismi aynı zamanda marka olabiliyor. Yani sanal âlemde sadece web sitesi ismi ile marka olabilmek de artık mümkün. Bunun için bir web sitesi oluştururken diğer mevcut ticari markaların tümünü göz önünde bulundurarak hayli farklı bir isim düşünmek gerekiyor. Yani, nadir rastlanır bir isim seçmek en güzel yol olacaktır.
11. Son olarak bulduğunuz alan adını en az 3 kişiye söyleyerek telaffuz, akılda kalıcılık testi yapabilirsiniz.
İyi bir alan adı oluşturmak için aklınızı ve kalbinizi kullanmalısınız. Aldığınız domain önce sizin içinize sinecek. İşte aradığım marka bu diyebileceksiniz. Sonra da alan adınızı başkaları almadan hemen önce almalısınız. Eğer satın alındıysa bütçe ayırıp satın almak mantıklı olabilir. Kendinize güvenin ve sezgilerinizi dikkate alın. Siz aldığınız ismi beğenmiyorsanız başkasının beğenmesini bekleyemezsiniz. Bu durum aynı zamanda web sitenizi tasarlarken ve içerik üretirken büyük bir istek ve heves katacak tutkuyla işinize bağlanmanızı sağlayacaktır.