Bugün Teknotr Test Koltuğunda Chevrolet Captiva var. Chevrolet’nin ihtişamlı SUV modeli Captiva yenilenen yüzü ve motorlarıyla test sayfalarımızın konuğu oldu. 2006 yılında tanıtılan Captiva bu yıl içerisinde yenilendi. Opel Antara ile aynı platformu, aynı motoru ve aynı şanzımanı kullanan Captiva’nın yürüyen aksamının büyük kısmı da Antara ile birebir aynı.
Makyajdan sonra daha iyi bir iç mekan tasarımına ve daha modern bir görünüme kavuşan Captiva, 2.0 litrelik CDTI motorla satılmaya devam ediyor. Makyajın getirdiği farklılık ise aracın çekiş sisteminde oldu. Normalde Captiva makyajdan sonra 2.2 litrelik dizel motorla satılacaktı ama bizim gibi silindir hacmi üzerinden vergi alan ülkeler için eski 2.0 CDTI motora devam edildi ama artık bu motor sadece 4×2 çekiş sistemi ile alınabiliyor.
Chevrolet Captiva Tasarım
Chevrolet’nin makyajlı Captiva’da kullandığı tasarım dilini ilk olarak Aveo’da görmüştük. İki parçalı büyük ön ızgara yeni Chevrolet modellerinin imzası haline geldi. Captiva’nın heybetli boyutları bu tasarımla kendini daha iyi gösteriyor. Düz yapılı burun tasarımında farlar kadar sis farları da dikkat çekiyor. Etrafı kromajla süslenmiş sis farları iyi görünüyorlar. Chevrolet Captiva’nın gövdesi ufak tefek çiziklerden korunması amacıyla plastik kaplamalarla çevrelenmiş. Bu kısımlar gövde ahengine ayrı bir tat katmış. Makyajın etkisinin en az hissedildiği kısım arka tasarım. Captiva’nın arka tarafına baktığımızda ilk dikkatimizi çeken stop lambalarının rengi değişmiş camları oluyor. Şeffaflaşmış stop grubu modifiyeli araçların sıkça kullandığı yapıda. Captiva’nın büyük bagaj kapağı yüklemeleri kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış. İçerisinde altıncı ve yedinci yolcu için iki adet katlanabilir koltuğun bulunduğu bagaj 447 litrelik bagaj hacmi sunuyor. Tüm koltuklar açıldığında A segmenti araçlar kadar bagaj sunabilen araç tüm koltuklar yatırıldığında 942 litrelik yükleme kapasitesine sahip. Otomobil‘in sürüş keyfi ve SUV olması gerçekten harika.
Chevrolet Captiva İç mekan
Makyajdan sonra elden geçirilen iç mekan geniş yapısı ile ferah bir yaşam alanı sunuyor. İçeride kullanan malzemelerin kalitesi üst düzey değil fakat çok da rahatsız edici oldukları söylenemez. Aracın ön konsolunda yeşil aydınlatmalı dijital bir ekran göze çarpıyor. Yol bilgisayarı olarak görev yapan ekrandan ortalama hız, ortalama tüketim ve menzil bilgisinin yanında bir de pusula yer alıyor. Bu ekranın görsel olarak iyi göründüğü söylenemez ayrıca yol bilgisayarının burada bulunan iki tuş aracılığı ile kontrol ediliyor oluşu hiç de ergonomik değil. Captiva’nın ses ve klima sistemlerinin kullanımı da çok kolay değil. Captiva’nın iç mekanında bol sayıda saklama gözüne yer verilmiş. Kapı cepleri ve orta konsoldaki cepler yeterince büyük olmasa da orta konsolun altındaki kısım büyük eşyalar için bile yeterli oluyor.
Chevrolet Captiva Motor
GM’in 2.0 litrelik CDTI motorunu kullanan Captiva, ülkemizde sadece bu ünite ile satılıyor. 6 kademeli otomatik şanzımanla satılan motor, gücünü ön tekerlere iletiyor. 3800 d/d’de 163 hp güç üreten motorun 400 Nm’lik maksimum torku 2000 d/d’de kullanıma sunuluyor. 2 tona yaklaşan ağırlığına rağmen Captiva’yı taşımakta zorlanmayan motor vasat bir performans sunuyor. Captiva’ya 11.2 saniyelik 0-100 km/s hızlanma performansı sunan ünitenin nefesi 120 km/s’den sonra kesiliyor gibi olsa da 184 km/’lik maksimum hıza ulaşabiliyorsunuz. Tüketim değerleri içinse ekonomik demek zor. Şehir içinde 10 lt/100 km’yi rahatlıkla aşan ortalama yakıt tüketimi testimizin sonunda 10.3 lt/100 km olarak ölçüldü.
Chevrolet Captiva Konfor ve yol tutuş
Chevrolet Captiva’nın çok geniş iç mekanı 5 kişiye rahat yolculuk yapmaya yetiyor ancak arkadaki iki koltukta yolculuk eden yetişkinler o kadar şanslı değil. Bu iki koltuk daha çok çocuklara uygun olarak tasarlanmış. Yerden yüksek gövde yapısı sayesinde bozuk zeminlerden korkusuzca geçebileceğiniz Captiva’nın süspansiyon sistemi de yeterince konforlu. İç mekanda çıtırtı sesleri sıkça duyulsa da konforu çok olumsuz etkilemiyor.
Captiva hissiz bir direksiyona sahip. Yol hakkında geri bildirimi zayıf olan direksiyon, sürüş stilinizi yumuşatmanız gerektiğinin ipucunu veriyor. Araç virajlara hızlı girildiğinde önden kayma yaşayabiliyor ancak standart sunulan ESP sayesinde yola dönüşünüz uzun zaman almıyor. Önden çekişli aracın arazideki tek yardımcısı yokuş iniş asistanı. Modelin herhangi bir çekiş destek sistemi bulunmuyor. Daha önce incelediğimiz Mercedes A serisini burdan test edebilirsiniz.
Chevrolet Captiva Güvenlik
Chevrolet’nin yenilediği Chevrolet Captiva girdiği EuroNcap çarpışma testinden 5 yıldız aldı. 2,2 litrelik dizel versiyonu ile girdiği ön çarpışma testinde yolcu kabini tamamen sağlam kalan Captiva’nın mankenlerin diz ve uyluk bölgesini iyi koruduğu tespit edildi. Chevrolet benzer korumayı farklı boylardaki mankenlerde ve değişik oturma pozisyonlarında da tekrarladı. Araç maksimum puanı yan bariyer çarpışma testinde aldı. Mankenin vücudunun tamamında mükemmel koruma sağlandığı görüldü. Tekrarlı yan direk çarpışma testinde ise mankenin kaburga kısmında baskı oluştuğu tespit edildi ve göğüs bölgesinin ortalama korunduğu görüldü. Arkadan çarpışmalarda oluşan kamçı etkisine karşı ise Chevrolet Captiva koltukları ortalama koruma sağlayabildi.