Milyarlarca cep telefonu, milyonlarca bilgisayar, tablet ve daha birçok cihaz her gün milyarlarca kez bizim istek ve ihtiyaçlarımızı gerçekleştirmek için web olarak adlandırılan dünyanın en büyük ağına bağlanıyorlar. Yine dünyanın dört bir yanında bulunan binlerce makine de bu ağın içinde özel olarak birbirlerine bağlanmış durumdalar. İşte temelde Blockchain ve kripto teknolojisi, bu ağa bağlı her makinenin diğerleri ile şifreli olarak konuşmalarını sağlayan teknolojiye denir.
Dataları(verileri) merkezi olmayacak şekilde dağıtmayı ve saklamayı sağlayan teknoloji. Dataların, yer aldığı alana Blok denir. Sistem ağında yer alan kişilere merkeziyetsiz olarak dağıtılan datalar(veriler) silinse, çalınsa, kopyalansa ve geri verilmese bile birden fazla kişi de olduğu için tüm veriye ulaşılabilir bu sistemlere DLT yani Distributed Ledger Technology (Dağıtılmış Defter Teknolojisi) denir. Blockchain’de DLT şeklinde data(verileri) değişikliğe uğramadan ağa katılan herkeste bulunmasını sağlayan merkeziyetsiz veritabanı teknolojisidir. Saklanan ve dağıtılan verilerin değişikliğe uğramamasına değişmezlik immutability denir.
Blockchain nasıl çalışır?
Hepimiz internete bağlanmak için cep telefonu ya da masaüstü bilgisayarı gibi aracı makineler kullanıyoruz. Bu makineler istediğimiz işlemleri yapabilmek için web olarak adlandırılan geniş bir
ağa bağlanıyorlar. Benzer şekilde dünyanın dört bir yanında bulunan bir grup makine de bu ağın içinde
özel olarak birbirlerine bağlanmış durumdalar.
Kripto Para nedir nasıl çalışır?
Blockchain ve kripto teknolojisi, işte bu ağa bağlı
her makinenin diğerleri ile şifreli olarak yaptığı her bir işleme deniyor. Para transferinden, sigorta işlemlerine, sözleşme onayından e-posta onayına, üyelik işlemlerine kadar web’de yaptığımız her işlem bu kategoriye giriyor. Blockchain tüm bu işlemleri cihazların kendi aralarında anlık olarak “Evet, bu
işlem olmuştur” şeklinde onay/teyit vermelerini sağlayan “onay/mutabakat mekanizması” sunuyor. Bu nedenle çok önemli. Eskiden bu işlemi aracı, otorite ör: bankalar, şirketler arası yapılan doğrulama ve aracılık işlemleri yerine getirirke artık merkeziyetsiz makineler arası mutabakat sayesinde otomatik olarak sağlanabiliyor.
Satashi Nakamoto her ne kadar Blockhain’in mucidi olsa da bu teknolojinin temelleri çok daha eskilere 1970’li ve 80’li yıllardan bu yana yeni gelişen blockchain ve kripta gelişmelerine dayanıyor.
Blockhain güvenli mi?
Yapılan tüm işlemlerin ağda yer alan tüm makineler (üyeler) tarafından şeffaf bir şekilde işleniyor ve yapılan işlem geçmişe dönük değiştirilemiyor. Üzerinden zaman geçtikçe sürekli yeni üye/onay veren olduğu için değiştirilmesi imkansızlaşıyor.
Turan Sert’in Sorularla Blockchain kitabında güvenilirliğini şu şekilde ifade etmiş: Bunu sürekli örülen bir örümcek ağı gibi düşünün. Bir sinek bir ağa düştükten sonra örümcek sürekli olarak yeni ağlar örüyor ve sineğin kurtulması imkânsızlaşıyor. Yani bir bilgi sisteme kayıt olup teyit edildikten sonra üzerine gelen her bilgi de aynı şekilde kayıt olup teyit ediliyor. Geçmişteki bir bilgiyi değiştirmek için o günden bugüne bütün bilgileri değiştirmek gerekiyor, yani geçmişe dönük değişiklikler gittikçe zorlaşıyor.