Dijital Pazarlama Rehberi 2021

2020 Dijital pazarlama sektörü diğer sektörlerde olduğu gibi acayip haraketli ve hızlı geçti. Son yıllarda dönüşümün ve değişimin bu kadar yoğun olduğu bir yıl sanırım yaşamadık. 2021 yılında Dijital Pazarlama ile ilgili neler olabilir? 2021 de dijital pazarlamada bizleri neler bekliyor? görüşlerimizi derledik.

1.Şeffaf olun

Tüketici, müşteri, kullanıcı hedef kitleniz kim olursa olsun şeffaf olun.

2.Güven verin

Hizmetinizde belirli standartları tutturma, aradıklarında ulaşabilme, problem ve sorunlarını çözebilme ve kurumsal marka kimliğinizle müşterilere güven verin. Güven veren markaları müşteriler 2 kat daha fazla kulaktan kulağa tavsiye ediyor.

3.Sosyal Sorumluluk

İklimler değişiyor. Ormanlar yanıyor. Savaşlar çıkıyor. Mülteciler ölüyor. Afrikada çocuklar açlıktan ölüyor. Hayvanların yaşam sahası daralıyor. Bozulan düzende ortaya çıkan sağlık problemleri bazı şeyleri açıkça gösteriyor. Covid 19 ile insanlar, markalar, devletler bakış açılarını değiştiriyor. Herşey dijital pazarlama değil. Fiyat rekabeti, müşteri hizmetleri, kaliteli ürün, satış sonrası destek birçok konuda artık her marka belirli standartlara geldi. Farklılaşmak için sadece dijital pazarlama yetmez. Farkındalık ve sosyal sorumluluk oluşturmak çok önemli. Bu konuyu bundan sonraki yıllarda çok daha fazla konuşacağız. Devletler ve uluslararası şirketler başladı. Diğer markalar, şirketler, bireyler de bundan sonraki yıllarda sosyal sorumluluk ve toplumsal bilinç konuşacak.

4.Değişime ayak uydurme ve hızlı dijitalleşme

Salgın bize dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu gösterdi. Ancak sadece dijitalleşmek te yetmiyor. Çevik ve planlı bir şekilde değişen dijital pazarlama standartlarına ayak uydurmak gerekiyor. Bu nedenle dijital pazarlama ekiplerinizi iyi kurmalı ve eğitmelisiniz.

5.Farklı kanallarda online-offline mağaza ve pazaryerlerinde yer alma

Fiziki mağaza veya online mecralarda markanıza uygun farklı kanallarda yer almalısınız. Artık paket teslimatı, web sitesinde 360 derece deneyimler, ürünü video konferans ile deneme vb. farklı mağaza konseptlerini de unutmayın. Bunun dışında Fiziki olarak sadece kendi e-ticaret siteniz dışında güvenilir ve farklı pazar yerleri (Amazon, GittiGidiyor, N11, Hepsiburada, Trendyol)nde olmalısınız. Omnichannel pazarlama artık kaçınılmaz. Müşterileriniz farklı cihaz ve sosyal medya kanallarında. Onlarla iletişime geçmek için sosyal medya, e-posta, sms, mesajlaşma, seo, dijital pazarlama ve fiziki reklamlar gibi farklı kanalları kullanmak kaçınılmaz.

6.İçerikleri Kişiselleştirme, Bireysel,Kişiselleştirilmiş Pazarlama

Korona döneminde müşteriler inanılmaz bir içerik taarruzuna maruz kaldı. Youtube, Facebook, Web sitesi, Instagram, fiziki mağaza, zoom konferansı gibi her mecrada var olan müşteriler bu içerik ve bildirim bombardımanı altında duyarsızlaşabiliyor. Son 2 yıldır müşteriler markaların ürün içeriklerine, sektörle ilgili eğitim ve konferanslara yoğun ilgi gösteriyor. Markanın web sitesine yorum yazıyor. Sosyal medyada tartışıyor. Youtube da videolarını izleyip etkileşime giriyor. Bu mecralarda elde ettiğimiz müşteri datalarını anlamlandırıp müşteriye özel kişisel bir pazarlama stratejisi belirlemek marka imajı açısından oldukça önemlidir.

7.Kârlılık ve fiyat politikalarını doğru belirlemek

Ürün, hizmet ne satarsanız satın kurların bu kadar değişken olduğu bir dönemde ince eleyip sık dokumalı ve fiyat politikanızı çok iyi belirlemeniz gerekmektedir. Netflix’in fiyat politikası değişikliğini göz önüne alınca yaşadığı sıkıntılar aslında bizlere önemli tecrübeler verdi. Elektrik, su, internet, cep telefonu, mobil uygulamalar, online platformlar derken insanların aylık fatura adetleri o kadar çok arttı ki. Bu nedenle rahatsız etmeyecek ve tüm müşterilerinizi memnun edecek yıllık ve uzun vadeli şirket kârlılığını da düşünerek fiyat politikaları belirlemek doğru olacaktır.

8.Krizleri Fırsata Çevirme

Her küresel olay veya kriz tabi ki tüm insanlığı olduğu gibi şirketleri de olumsuz yönde etkiler. Ancak kriz dönemleri fırsatları da en çok içinde barındıran dönemlerdir. Örneğin; Korona döneminde ortaya çıkan meditasyon uygulamaları, sağlık ürünleri. Ipsos’un araştırmasına göre Korona döneminde vatandaşlar 6.6 kilo almış. Bunu fırsata çevirip bir çok ürün veya yazılım ortaya çıkaran firmalar var. Bazen kriz dönemleri fırsatlar için en uygun dönemler ortaya çıkarabilir.

9.Reklama değil ürüne ve hizmete odaklanma

Reklam tabi ki önemli. En başından satış-pazarlama departmanı, bütçesi ve yatırımı olmak zorunda. Ancak reklam odaklı olup ürünün kalitesini, değişim ve gelişimini, verdiğiniz hizmetleri unutmak marka imajınıza zarar verebilir.

Ipsos’un bir araştırmasına göre;

“Reklamlar sadece ürünün kendisinden ziyade daha geniş dünyayı ve kültürel çevreyi yansıttıklarında online diyaloglar yaratıyor.” Ipsos Raporu


Dijital Teknoloji Blogu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Share.
Leave A Reply